Bloemlezing

De Craene, Basiel. [Edited by Van Mechelen, Johan]. Bloemlezing. Gekozen en ingeleid door Johan Van Mechelen. Oudenaarde: Sanderus, 1955. 55 pages. 1 Volume. First Edition. Deze bloemlezing uit de poëzie van basiel de Craene, uitgekozen en ingeleid door Johan Van Mechelen, verscheen bij de gelegenheid van de vijf en zeventigste verjaardag en het vijftigjarig priesterjubileum van de dichter, in het jaar negentien honderd vijf en vijftig, en werd gedrukt op de persen van de drukkerij-uitgeverij Sanderus te Oudenaarde. 14 cm. x 21,5 cm. Hardcover. Sewn binding. Condition: Fine.

7,50

In stock

Product ID: 4659 SKU: SKU-0954 Category:

Nederlands:

Basiel De Craene’s “Bloemlezing,” gekozen en ingeleid door Johan Van Mechelen, werd uitgegeven in 1955 ter gelegenheid van De Craene’s vijf en zeventigste verjaardag en zijn vijftigjarig priesterjubileum. Deze eerste editie bestaat uit 55 pagina’s en heeft een formaat van 14 cm bij 21,5 cm. Het boek is in uitstekende staat en heeft een hardcover. Deze bloemlezing werd gedrukt op de persen van de drukkerij-uitgeverij Sanderus te Oudenaarde.

Basiel De Craene (Waarschoot, 15 april 1880 – Merendree, 10 mei 1956) was een Vlaamse dichter en priester. Toen hij in 1931 tot pastoor benoemd werd van Bachte-Maria-Leerne, begon hij met het schrijven van zijn eerste dichtbundel. In het kunstenaarsdorp nabij het kasteel van Ooidonk groeide bij hem het idee van een jaarlijkse bijeenkomst van dichters. Dit leidde tot de oprichting van de Vlaamse Poëziedagen in 1937, die plaatsvonden in het park van het kasteel van Ooidonk. Nadat De Craene als pastoor van Merendree werd aangesteld, werden de Poëziedagen vanaf 1938 in Merendree gehouden, waar ze tot 1955 werden georganiseerd. Ter ere van de tachtigste verjaardag van de eerste Poëziedagen werd in oktober 2017 een vervolg aan dit evenement gegeven.

English:

Basiel De Craene’s “Bloemlezing,” selected and introduced by Johan Van Mechelen, was published in 1955 on the occasion of De Craene’s seventy-fifth birthday and his fiftieth priesthood anniversary. This first edition consists of 55 pages and measures 14 cm by 21.5 cm. The book is in excellent condition with a hardcover. This anthology was printed by the Sanderus publishing house in Oudenaarde.

Basiel De Craene (Waarschoot, April 15, 1880 – Merendree, May 10, 1956) was a Flemish poet and priest. When he was appointed pastor of Bachte-Maria-Leerne in 1931, he began writing his first poetry collection. In the artists’ village near Ooidonk Castle, the idea of an annual gathering of poets took root. This led to the establishment of the Flemish Poetry Days in 1937, held in the park of Ooidonk Castle. After De Craene was appointed pastor of Merendree, the Poetry Days were held there from 1938 until 1955. To commemorate the eightieth anniversary of the first Poetry Days, the event was revived in October 2017.

Dimensions 21,5 × 14 cm