Gedichten

Van Cauwelaert, August. Gedichten. Een keur uit het volledig dichtwerk samengesteld en van een nawoord voorzien door Albert Westerlinck. Brussel / Amsterdam: Elsevier, 1955. 89 pages. 1 Volume. [First Edition]. Oplage van 450 exemplaren. Dit is nummer 81.. 14 cm. x 22,5 cm. Softcover. Sewn binding. Condition: Fine.

12,50

In stock

Product ID: 3572 SKU: SKU-7843 Category:

Nederlands:

Gedichten. Een keur uit het volledig dichtwerk samengesteld en van een nawoord voorzien door Albert Westerlinck is een verzameling van de gedichten van August Van Cauwelaert, samengesteld door Albert Westerlinck en gepubliceerd in 1955 door Elsevier in Brussel en Amsterdam. Dit boek, bestaande uit 89 pagina’s, is de eerste editie en werd gedrukt in een oplage van 450 exemplaren, waarvan dit nummer 81 is. Het meet 14 cm x 22,5 cm. Het exemplaar is in uitstekende staat (Fine) en heeft een zachte kaft.

August Van Cauwelaert (Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, 31 december 1885 — Antwerpen, 4 juli 1945) was een Vlaams dichter, advocaat en rechter. Hij studeerde aan het Klein Seminarie in Hoogstraten en behaalde in 1911 zijn doctoraat in de rechten aan de Universiteit van Leuven. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 meldde Van Cauwelaert zich als vrijwilliger voor het Belgische leger en diende hij als officier. In 1916 raakte hij zwaargewond in de loopgraven van Passendale.

Na de oorlog vestigde Van Cauwelaert zich als vrederechter in Kontich en later als politierechter in Antwerpen. Zijn literaire werk werd sterk beïnvloed door de Vlaamse dichters Guido Gezelle en Karel van de Woestijne. Zijn gedichten reflecteren zijn ervaringen tijdens de oorlog en zijn diepe religieuze overtuigingen. Liederen van droom en daad uit 1918 is een poëtische weergave van de oorlogsjaren, terwijl latere bundels zoals Het licht achter de heuvel uit 1929 sterk religieus geïnspireerd zijn.

In 1932 werd Van Cauwelaert hoofdredacteur van het tijdschrift Dietsche Warande en Belfort, waar hij bijdroeg aan de Vlaamse culturele en literaire ontwikkeling. Hij was een prominent lid van de uitgebreide familie Van Cauwelaert, met wortels in Denderwindeke, en de jongere broer van Frans Van Cauwelaert, de bekende politicus en staatsman. August Van Cauwelaert was getrouwd met Marie de Vriendt, dochter van de kunstschilder en voorvechter van de Gelijkheidswet Juliaan De Vriendt, en had twee dochters. Een van zijn beste vrienden was de schrijver Ernest Claes.

De verzameling Gedichten biedt een zorgvuldig geselecteerd overzicht van Van Cauwelaerts poëtische werk. Westerlinck, een vooraanstaand literair criticus en redacteur, koos de gedichten uit om de diverse aspecten van Van Cauwelaerts poëzie te belichten, van zijn oorlogslyriek tot zijn religieus geïnspireerde werken. Het nawoord van Westerlinck biedt waardevolle context en inzicht in Van Cauwelaerts leven en de invloed van zijn persoonlijke ervaringen op zijn poëzie.

De gedichten in deze bundel kenmerken zich door hun rijke taalgebruik, beeldende kracht en diepe emotionele lading. Van Cauwelaerts werk wordt vaak gekenmerkt door een contemplatieve toon en een zoektocht naar spirituele betekenis, wat duidelijk naar voren komt in zijn beschrijvingen van de natuur en menselijke ervaringen.

Gedichten is een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse en Vlaamse literatuur en biedt lezers een diepgaande blik op het oeuvre van een van de prominente Vlaamse dichters van de eerste helft van de 20e eeuw. Van Cauwelaerts poëzie, met zijn combinatie van persoonlijke reflectie en universele thema’s, blijft resoneren en biedt een rijke bron van literaire en historische waarde.

English:

Gedichten. Een keur uit het volledig dichtwerk samengesteld en van een nawoord voorzien door Albert Westerlinck(Poems. A Selection from the Complete Poetry Work Compiled and Provided with an Afterword by Albert Westerlinck) is a collection of poems by August Van Cauwelaert, compiled by Albert Westerlinck and published in 1955 by Elsevier in Brussels and Amsterdam. This book, consisting of 89 pages, is the first edition and was printed in an edition of 450 copies, of which this is number 81. It measures 14 cm x 22.5 cm. The copy is in fine condition and features a softcover.

August Van Cauwelaert (Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, December 31, 1885 – Antwerp, July 4, 1945) was a Flemish poet, lawyer, and judge. He studied at the Klein Seminarie in Hoogstraten and obtained his doctorate in law in 1911 from the University of Leuven. When World War I broke out in 1914, Van Cauwelaert volunteered for the Belgian army and served as an officer. In 1916, he was seriously wounded in the trenches of Passchendaele.

After the war, Van Cauwelaert established himself as a magistrate in Kontich and later as a judge in Antwerp. His literary work was strongly influenced by the Flemish poets Guido Gezelle and Karel van de Woestijne. His poems reflect his experiences during the war and his deep religious convictions. Liederen van droom en daad (Songs of Dream and Deed) from 1918 is a poetic representation of the war years, while later collections like Het licht achter de heuvel (The Light Behind the Hill) from 1929 are strongly religiously inspired.

In 1932, Van Cauwelaert became the editor-in-chief of the magazine Dietsche Warande en Belfort, contributing to the Flemish cultural and literary development. He was a prominent member of the extensive Van Cauwelaert family, with roots in Denderwindeke, and the younger brother of Frans Van Cauwelaert, the well-known politician and statesman. August Van Cauwelaert was married to Marie de Vriendt, daughter of the painter and advocate of the Equality Law Juliaan De Vriendt, and had two daughters. One of his closest friends was the writer Ernest Claes.

The collection Gedichten offers a carefully selected overview of Van Cauwelaert’s poetic work. Westerlinck, a prominent literary critic and editor, chose the poems to highlight the various aspects of Van Cauwelaert’s poetry, from his war lyricism to his religiously inspired works. Westerlinck’s afterword provides valuable context and insight into Van Cauwelaert’s life and the influence of his personal experiences on his poetry.

The poems in this collection are characterized by their rich language, evocative imagery, and deep emotional resonance. Van Cauwelaert’s work is often marked by a contemplative tone and a search for spiritual meaning, which is clearly reflected in his descriptions of nature and human experiences.

Gedichten is a significant contribution to Dutch and Flemish literature and offers readers an in-depth look at the oeuvre of one of the prominent Flemish poets of the first half of the 20th century. Van Cauwelaert’s poetry, with its combination of personal reflection and universal themes, continues to resonate and offers a rich source of literary and historical value.

Dimensions 22,5 × 14 cm