Altijd weer Frankrijk en andere Gallische hartenkreten
Bakker, Rudolf

Bakker, Rudolf. Altijd weer Frankrijk en andere Gallische hartenkreten. Amsterdam / Antwerpen: De Arbeiderspers, 1999. 176 pages. Volumes: 1 volume. First Edition. 13,5 cm. x 21,5 cm.
Condition: Fine Plus. Softcover. Perfect binding.

SUMMARY:
Altijd weer Frankrijk. Rudolf Bakker amuseert zich met het land dat hem wanhopig maakt maar dat hij nooit meer zou willen ruilen voor een ander. In het eerste deel, ‘Zelf bedacht’, rekent hij af met de Franse geschiedvervalsing, het chauvinistische landschapsgevoel, de ecologische berenverering in de Pyreneeën, de hypocrisie op de Franse naaktstranden en de ondergang van het beschaafde toerisme. Met vuur beschrijft hij de voorspelde ondergang van het Mitterrandisme, met humor ontmaskert hij verwerpelijke deftigheid, zoals we van hem gewend zijn in Gallische brieven en zijn volumineuze reisboek Provence en Cóte d’Azur.Het tweede deel, ‘Zelf gezien’, omvat een verzameling kritische reisverhalen waarin hij ons voert naar onbekende plekken, zoals die waar de onoverwinnelijke Richard Leeuwenhart door een domme pijl de dood vond, volgt hij Romeinse zandpaden tussen het koren, is hij op een naïef feest waar de bloedige Honderdjarige Oorlog met dans en zang wordt herdacht. Ten slotte keert de vrede onder de cumuluswolken weer als Rudolf Bakker op zijn gele mountainbike over de heuvels van de Vexin trekt, het landschap waarin hij altijd weer vrede met Frankrijk sluit.De schrijver (Sluis, 1929) rust uit op het Île de Porquerolles. Na een redacteurschap bij de Haagse Post werkte Rudolf Bakker sinds 1964 als correspondent voor een Nederlandse dagbladgroep achtereenvolgens in Bonn, Rome, Londen en Parijs.

RECENSIE:
Vanaf 1974 heeft Rudolf Bakker als dagblad-correspondent in Frankrijk geleefd en gewerkt. Zijn beschouwende teksten lieten zien dat hij zich amuseerde met het land dat hem soms wanhopig maakte maar dat hij nooit zou willen ruilen voor een ander. Dit vierde boek van Bakker bevat een verzameling teksten die in twee delen geordend zijn. Het eerste deel bevat kritisch-humoristische notities over allerlei typisch Franse onderwerpen. Deze teksten zijn een bewerking van bijdragen die eerder verschenen in de Provinciale Zeeuwse Courant. Het tweede deel bevat tien korte reisverhalen over onbekende plekken waarover Bakker toch interessante feiten weet te vermelden. Deze teksten zijn een bewerkte selectie uit een serie die in De Volkskrant is gepubliceerd. De knappe formuleringen maken dat Bakker’s teksten weliswaar kritisch zijn maar toch humoristisch overkomen. Een meesterlijke bundel met hartenkreten die Frankrijk in een ander daglicht plaatsen. Met ondersteunende zwart-wit foto’s.

7,50

In stock

General

Full TitleAltijd weer Frankrijk en andere Gallische hartenkreten
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsBakker, Rudolf

Imprint

PublisherDe Arbeiderspers
Publishing PlaceAmsterdam / Antwerpen
Release Year1999

Description

H x L x W13.5 x 0 x 21.5 cm
Pages176
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingPerfect binding
ConditionFine Plus

Editorial

EditionFirst Edition

Info

SummaryAltijd weer Frankrijk. Rudolf Bakker amuseert zich met het land dat hem wanhopig maakt maar dat hij nooit meer zou willen ruilen voor een ander. In het eerste deel, 'Zelf bedacht', rekent hij af met de Franse geschiedvervalsing, het chauvinistische landschapsgevoel, de ecologische berenverering in de Pyreneeën, de hypocrisie op de Franse naaktstranden en de ondergang van het beschaafde toerisme. Met vuur beschrijft hij de voorspelde ondergang van het Mitterrandisme, met humor ontmaskert hij verwerpelijke deftigheid, zoals we van hem gewend zijn in Gallische brieven en zijn volumineuze reisboek Provence en Cóte d'Azur.Het tweede deel, 'Zelf gezien', omvat een verzameling kritische reisverhalen waarin hij ons voert naar onbekende plekken, zoals die waar de onoverwinnelijke Richard Leeuwenhart door een domme pijl de dood vond, volgt hij Romeinse zandpaden tussen het koren, is hij op een naïef feest waar de bloedige Honderdjarige Oorlog met dans en zang wordt herdacht. Ten slotte keert de vrede onder de cumuluswolken weer als Rudolf Bakker op zijn gele mountainbike over de heuvels van de Vexin trekt, het landschap waarin hij altijd weer vrede met Frankrijk sluit.De schrijver (Sluis, 1929) rust uit op het Île de Porquerolles. Na een redacteurschap bij de Haagse Post werkte Rudolf Bakker sinds 1964 als correspondent voor een Nederlandse dagbladgroep achtereenvolgens in Bonn, Rome, Londen en Parijs. RECENSIE: Vanaf 1974 heeft Rudolf Bakker als dagblad-correspondent in Frankrijk geleefd en gewerkt. Zijn beschouwende teksten lieten zien dat hij zich amuseerde met het land dat hem soms wanhopig maakte maar dat hij nooit zou willen ruilen voor een ander. Dit vierde boek van Bakker bevat een verzameling teksten die in twee delen geordend zijn. Het eerste deel bevat kritisch-humoristische notities over allerlei typisch Franse onderwerpen. Deze teksten zijn een bewerking van bijdragen die eerder verschenen in de Provinciale Zeeuwse Courant. Het tweede deel bevat tien korte reisverhalen over onbekende plekken waarover Bakker toch interessante feiten weet te vermelden. Deze teksten zijn een bewerkte selectie uit een serie die in De Volkskrant is gepubliceerd. De knappe formuleringen maken dat Bakker's teksten weliswaar kritisch zijn maar toch humoristisch overkomen. Een meesterlijke bundel met hartenkreten die Frankrijk in een ander daglicht plaatsen. Met ondersteunende zwart-wit foto's

Identifiers

SKUSKU-7900
ISBN 109029503491
ISBN 139789029503495