Out of stock

vvrede gedichten
De Roover, Adriaan

De Roover, Adriaan. vvrede gedichten. Deurle: Colibrant, 1965. Printed by Erasmus, Ledeberg. 75 pages. Volumes: 1 volume. First Edition. 14 cm. x 16,5 cm.
Condition: Fine. Softcover. Sewn Softcover.

SUMMARY:
Adriaan de Roover (Mortsel, 23 februari 1923 – Antwerpen, 20 september 2016) was dichter en essayist. Hij behoort tot de Vijfenvijftigers, meer bepaald tot de “experimentelen” van het tijdschrift De Tafelronde, waarvan hij vanaf 1953 een van de belangrijkste woordvoerders was. De Roover woonde en werkte in Antwerpen.
Van 1946 tot 1951 gaf de Roover Engelse en Duitse les aan een privéschool. In deze periode richtte hij samen met Manu Ruys, Ivo Michiels, H. Storm en Albe het tijdschrift Golfslag op, dat tot 1950 bleef bestaan. In 1947 debuteerde De Roover als dichter met Verzen uit de grabbelton. In 1953 trad hij toe tot de redactie van De Tafelronde. In datzelfde jaar verscheen Woordschurft, zijn eerste experimentele poëziebundel. Voor de studie Paul Van Ostayen en de absolute lyriek werd De Roover in 1958 bekroond met de essay-prijs van de provincie Antwerpen.
In 1963 vertrok De Roover, na onenigheid binnen de redactie, uit De Tafelronde. Twintig jaar lang hield hij zich ver van de literaire wereld om zich aan de studie van de Romaanse kunst en iconografie te wijden. Pas in 1984 verscheen zijn volgende bundel Als een mes in een huis vol gekken. In de periode 1984 – 2011 publiceerde De Roover regelmatig en stelde hij zijn grafische werken tentoon.
De poëzie van Adriaan De Roover verliest zich niet in vormexperiment of ‘boodschapperigheid’, maar toch tast ze op haar manier de grenzen van de taal in poëzie af. De Roover hechtte vooral in zijn vroegste werk veel belang aan het woordspel. In zijn poëzie verbindt hij graag zintuiglijke velden met elkaar, improviserend als een jazzmuzikant, het muzikale genre waarmee hij zich altijd zo sterk verbonden heeft gevoeld. Ook De Roovers grote, levenslange fascinatie voor de Romaanse kunst blijkt uit heel wat gedichten.

20,00

Out of stock

General

Full Titlevvrede gedichten
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsDe Roover, Adriaan

Imprint

PublisherColibrant
Publishing PlaceDeurle
PrinterErasmus
Printing PlaceLedeberg
Release Year1965

Description

H x L x W14 x 0 x 16.5 cm
Pages75
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingSewn Softcover
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Edition

Info

SummaryAdriaan de Roover (Mortsel, 23 februari 1923 - Antwerpen, 20 september 2016) was dichter en essayist. Hij behoort tot de Vijfenvijftigers, meer bepaald tot de "experimentelen" van het tijdschrift De Tafelronde, waarvan hij vanaf 1953 een van de belangrijkste woordvoerders was. De Roover woonde en werkte in Antwerpen. Van 1946 tot 1951 gaf de Roover Engelse en Duitse les aan een privéschool. In deze periode richtte hij samen met Manu Ruys, Ivo Michiels, H. Storm en Albe het tijdschrift Golfslag op, dat tot 1950 bleef bestaan. In 1947 debuteerde De Roover als dichter met Verzen uit de grabbelton. In 1953 trad hij toe tot de redactie van De Tafelronde. In datzelfde jaar verscheen Woordschurft, zijn eerste experimentele poëziebundel. Voor de studie Paul Van Ostayen en de absolute lyriek werd De Roover in 1958 bekroond met de essay-prijs van de provincie Antwerpen. In 1963 vertrok De Roover, na onenigheid binnen de redactie, uit De Tafelronde. Twintig jaar lang hield hij zich ver van de literaire wereld om zich aan de studie van de Romaanse kunst en iconografie te wijden. Pas in 1984 verscheen zijn volgende bundel Als een mes in een huis vol gekken. In de periode 1984 - 2011 publiceerde De Roover regelmatig en stelde hij zijn grafische werken tentoon. De poëzie van Adriaan De Roover verliest zich niet in vormexperiment of 'boodschapperigheid', maar toch tast ze op haar manier de grenzen van de taal in poëzie af. De Roover hechtte vooral in zijn vroegste werk veel belang aan het woordspel. In zijn poëzie verbindt hij graag zintuiglijke velden met elkaar, improviserend als een jazzmuzikant, het muzikale genre waarmee hij zich altijd zo sterk verbonden heeft gevoeld. Ook De Roovers grote, levenslange fascinatie voor de Romaanse kunst blijkt uit heel wat gedichten

Identifiers

SKUSKU-0495