Out of stock

Vuur zingt
Le Roy, Pol

Le Roy, Pol. Vuur zingt. Brussel: Steenlandt, 1943. 28 pages. Volumes: 1 volume. First Edition. Printed at 250 copies. This is number 95 of 250. 19,5 cm. x 24,5 cm.
Condition: Fine. Softcover. Sewn Softcover. Signatures: Signed by the author.

SUMMARY:
Pol (Leopold) Le Roy (Hingene, 1 maart 1905 – Bornem, 17 oktober 1983) was een Vlaams dichter en collaborateur tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In 1928-1930 was hij boekhouder en van toen af stortte hij zich in de politiek. Vlaams-nationalist geworden, onder invloed van Cyriel Verschaeve en Wies Moens, richtte hij samen met Ward Hermans Vlaams-Nationale Wachten op in Klein-Brabant. In 1930 werd hij gewestsecretaris van het Vlaams Nationaal Vakverbond voor het arrondissement Oudenaarde-Ronse.
In 1931 leerde hij Joris van Severen kennen en trad onmiddellijk toe tot het Verdinaso. Hij werd algemeen secretaris van het Verbond van Nationale Arbeiderssyndicaten, dat bij het Verdinaso aanleunde. In 1934 werd deze organisatie ontbonden, maar Le Roy richtte onmiddellijk het Verbond van Dinaso Corporaties op, waarvan hij de leider werd. Hij werd lid van het hoofdbestuur van het Verdinaso en verving Van Severen als leider toen die een tijd ziek was.
Hij publiceerde verschillende brochures over nationaal-solidarisme, corporatieve orde en Verdinaso. Zijn ideeën leunden sterk aan bij die van Charles Maurras.
Op 13 mei 1940 werd hij gearresteerd en, zoals Van Severen, naar Frankrijk gevoerd. Tijdens de zomer was hij terug en hernam zijn activiteiten voor het Verdinaso. Toen er, onder druk van de bezetter, concentratiebewegingen plaatsvonden, ging zijn sympathie uit naar de Algemeene SS-Vlaanderen. Het werd echter een aansluiting bij de Eenheidsbeweging VNV. Hij werd lid van de hoofdleiding en werd hoofdredacteur van De Nationaal-Socialist. Er ontstonden echter conflicten en hij nam in september 1941 ontslag.
Hij trad toen toe tot de DeVlag en werd er propagandaleider. In oktober 1943 nam hij de leiding van de afdeling ‘Scholing’.
In september 1944 vluchtte hij naar Duitsland. Hij zetelde er in de Vlaamsche Landsleiding als verantwoordelijke voor de propaganda. In mei 1945 werd hij in Lüneburg gearresteerd. In oktober 1947 werd hij ter dood veroordeeld en in juli 1948 werd hij begenadigd door de liberale minister Albert Lilar. Hij kreeg in 1950 strafvermindering, door tussenkomsten van zijn vroegere Dinasovrienden, de CVP’er geworden Frantz Van Dorpe en Willem Melis. In september 1951 kwam hij vrij.
Hij werd niet meer politiek actief en werd vertaler, onder meer voor de CVP en voor de Koninklijke Automobilistenbond. Hij was ook poëzierecensent van het mandblad De Periscoop (1958-1970).

Sterk beïnvloed door Paul van Ostaijen en Wies Moens en later door het surrealisme, publiceerde Le Roy dichtbundels, de eerste in 1928, en later nog tot op hoge leeftijd. Hij verwees graag naar esoterische en mystieke achtergronden. Hij dichtte ook in het Frans.

30,00

Out of stock

General

Full TitleVuur zingt
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsLe Roy, Pol

Imprint

PublisherSteenlandt
Publishing PlaceBrussel
Release Year1943

Description

H x L x W19.5 x 0 x 24.5 cm
Pages28
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingSewn Softcover
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Edition
Issue and StatePrinted at 250 copies
CommentsThis is number 95 of 250

Info

SignaturesSigned by the author
SummaryPol (Leopold) Le Roy (Hingene, 1 maart 1905 - Bornem, 17 oktober 1983) was een Vlaams dichter en collaborateur tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1928-1930 was hij boekhouder en van toen af stortte hij zich in de politiek. Vlaams-nationalist geworden, onder invloed van Cyriel Verschaeve en Wies Moens, richtte hij samen met Ward Hermans Vlaams-Nationale Wachten op in Klein-Brabant. In 1930 werd hij gewestsecretaris van het Vlaams Nationaal Vakverbond voor het arrondissement Oudenaarde-Ronse. In 1931 leerde hij Joris van Severen kennen en trad onmiddellijk toe tot het Verdinaso. Hij werd algemeen secretaris van het Verbond van Nationale Arbeiderssyndicaten, dat bij het Verdinaso aanleunde. In 1934 werd deze organisatie ontbonden, maar Le Roy richtte onmiddellijk het Verbond van Dinaso Corporaties op, waarvan hij de leider werd. Hij werd lid van het hoofdbestuur van het Verdinaso en verving Van Severen als leider toen die een tijd ziek was. Hij publiceerde verschillende brochures over nationaal-solidarisme, corporatieve orde en Verdinaso. Zijn ideeën leunden sterk aan bij die van Charles Maurras. Op 13 mei 1940 werd hij gearresteerd en, zoals Van Severen, naar Frankrijk gevoerd. Tijdens de zomer was hij terug en hernam zijn activiteiten voor het Verdinaso. Toen er, onder druk van de bezetter, concentratiebewegingen plaatsvonden, ging zijn sympathie uit naar de Algemeene SS-Vlaanderen. Het werd echter een aansluiting bij de Eenheidsbeweging VNV. Hij werd lid van de hoofdleiding en werd hoofdredacteur van De Nationaal-Socialist. Er ontstonden echter conflicten en hij nam in september 1941 ontslag. Hij trad toen toe tot de DeVlag en werd er propagandaleider. In oktober 1943 nam hij de leiding van de afdeling 'Scholing'. In september 1944 vluchtte hij naar Duitsland. Hij zetelde er in de Vlaamsche Landsleiding als verantwoordelijke voor de propaganda. In mei 1945 werd hij in Lüneburg gearresteerd. In oktober 1947 werd hij ter dood veroordeeld en in juli 1948 werd hij begenadigd door de liberale minister Albert Lilar. Hij kreeg in 1950 strafvermindering, door tussenkomsten van zijn vroegere Dinasovrienden, de CVP'er geworden Frantz Van Dorpe en Willem Melis. In september 1951 kwam hij vrij. Hij werd niet meer politiek actief en werd vertaler, onder meer voor de CVP en voor de Koninklijke Automobilistenbond. Hij was ook poëzierecensent van het mandblad De Periscoop (1958-1970). Sterk beïnvloed door Paul van Ostaijen en Wies Moens en later door het surrealisme, publiceerde Le Roy dichtbundels, de eerste in 1928, en later nog tot op hoge leeftijd. Hij verwees graag naar esoterische en mystieke achtergronden. Hij dichtte ook in het Frans

Identifiers

SKUSKU-0224