Vrome leugens
Dische, Irene

Dische, Irene. [Translated by Davids, Tinke]. Vrome leugens. Twee novellen en vijf verhalen. (Original Title: Fromme Lügen). Amsterdam: Van Gennep, 1991. 270 pages. Volumes: 1 volume. Sixth Edition. 12,5 cm. x 20 cm.
Condition: Fine. Softcover. Perfect binding.

SUMMARY:
Vrome leugens, de titelnovelle van dit boek speelt zich af in een New yorks lijkenhuis. De schrijfster schrikt voor geen bizar of makaber detail terug. Het controversiële van Dische’s proza is echter niet het scandaleuze gegeven of het absurde detail, maar haar onderkoelde humor en absolute onbevangenheid. Critici verwijten haar gebrek aan tact en anti-Amerikaanse, anti-Duitse of zelfs anti-joodse gevoelens. Ten onrechte, want het gaat haar allerminst om provocatie en al helemaal niet om de een of andere ideologie. Haar hoofdpersonen zijn buitenstaanders, emigranten en vastgelopen mensen: de oude man in New Jersey wiens kleinkinderen denken dat hij Hitler is, de verwaarloosde Nobelprijswinnaar, de verwarde patholoog in de biechtstoel, de joodse zwarthandelaarster en de Russische emigranten in Berlijn. ‘De locaties zijn New York en Berlijn, de twee polen waartussen lrene Dische zich biografisch en literair beweegt. lrene Dische’s debuut bevat messcherp proza en overtuigt onmiddellijk.

RECENSIE:
‘Vrome leugens’ is tegelijk ook de naam van een novelle die naast nog een andere novelle en 5 korte verhalen zijn opgenomen in deze bundel van de 37-jarige in New York geboren en in West-Berlijn levende schrijfster. De hoofdpersonen in alle verhalen zijn of eenzame buitenstaanders, joodse emigranten en vastgelopen figuren. Vaak een mengeling van alles. I.D. schrijft koel observerend, detaillistisch bij het bizarre en makabere af en met een zekere portie ondergrondse zwarte humor. Na de enthousiaste ontvangst van deze bundel in West-Duitsland zal hij ook hier lezers aanspreken, want gezien de inhoudelijke en literaire kwaliteiten is deze bundel zeer aan te bevelen.

8,50

In stock

General

Full TitleVrome leugens
Sub-titleTwee novellen en vijf verhalen
Original TitleFromme Lügen
LanguageDutch
Original LanguageGerman

Creators

AuthorsDische, Irene
TranslatorsDavids, Tinke

Imprint

PublisherVan Gennep
Publishing PlaceAmsterdam
Release Year1991

Description

H x L x W12.5 x 0 x 20 cm
Pages270
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingPerfect binding
ConditionFine

Editorial

EditionSixth Edition

Info

SummaryVrome leugens, de titelnovelle van dit boek speelt zich af in een New yorks lijkenhuis. De schrijfster schrikt voor geen bizar of makaber detail terug. Het controversiële van Dische's proza is echter niet het scandaleuze gegeven of het absurde detail, maar haar onderkoelde humor en absolute onbevangenheid. Critici verwijten haar gebrek aan tact en anti-Amerikaanse, anti-Duitse of zelfs anti-joodse gevoelens. Ten onrechte, want het gaat haar allerminst om provocatie en al helemaal niet om de een of andere ideologie. Haar hoofdpersonen zijn buitenstaanders, emigranten en vastgelopen mensen: de oude man in New Jersey wiens kleinkinderen denken dat hij Hitler is, de verwaarloosde Nobelprijswinnaar, de verwarde patholoog in de biechtstoel, de joodse zwarthandelaarster en de Russische emigranten in Berlijn. 'De locaties zijn New York en Berlijn, de twee polen waartussen lrene Dische zich biografisch en literair beweegt. lrene Dische's debuut bevat messcherp proza en overtuigt onmiddellijk. RECENSIE: 'Vrome leugens' is tegelijk ook de naam van een novelle die naast nog een andere novelle en 5 korte verhalen zijn opgenomen in deze bundel van de 37-jarige in New York geboren en in West-Berlijn levende schrijfster. De hoofdpersonen in alle verhalen zijn of eenzame buitenstaanders, joodse emigranten en vastgelopen figuren. Vaak een mengeling van alles. I.D. schrijft koel observerend, detaillistisch bij het bizarre en makabere af en met een zekere portie ondergrondse zwarte humor. Na de enthousiaste ontvangst van deze bundel in West-Duitsland zal hij ook hier lezers aanspreken, want gezien de inhoudelijke en literaire kwaliteiten is deze bundel zeer aan te bevelen

Identifiers

SKUSKU-2869
ISBN 109060128931
ISBN 139789060128930