Vrijheidslied
Chaudhuri, Amit

Chaudhuri, Amit. [Translated by Bruning, Frans – Bruning, Joyce]. Vrijheidslied. (Original Title: Freedom Song). ‘s-Gravenhage: BZZTôh, 1999. Printed by Krips, Meppel. 187 pages. Volumes: 1 volume. First Dutch Language Edition. 13,5 cm. x 20 cm.
Condition: Fine. Softcover. Perfect binding.

SUMMARY:
VRIJHEIDSLIED is het indrukwekkende verhaal van twee hindoefamilies in Calcutta; tevens is het een fascinerend portret van de stad zelf. De eerste familie bestaat uit Khuku en haar echtgenoot Shib. Shib werkt parttime voor de overheid. Het zijn Hindoes die zich door de islam bedreigd voelen, zowel in religieuze zin als in politiek opzicht. Khuku’s broer Bhola woont niet ver van hen vandaan, samen met zijn vrouw, zijn zoon en zijn dochter. De zoon Bhaskar is recentelijk, tot ontsteltenis van zijn familie, lid geworden van de Indiase Communistische Partij. Hij verkoopt de krant Ganashakti (De macht van het volk) op straat en houdt zich bezig met straattheater. VRIJHEIDSLIED is een roman die bol staat van de spanning. Niet alleen gaat het over familieconflicten, maar tevens over de wrijving tussen de hindoe- en moslimreligie en hoe men in deze moderne tijd om moet gaan met de traditionele waarden in een steeds internationaler wordende stad. In VRIJHEIDSLIED schetst Chaudhuri door middel van subtiele portretten en anekdotes een indringend portret van het huidige India.

RECENSIE:
Niet het verhaal van twee welgestelde hindoe-families in Calcutta is bijzonder, maar de manier waarop zij, hun omgeving, hun bedienden en de stad worden beschreven: in beelden die niet door de ogen maar door het gevoel worden ingegeven. Een ontleding van de werkelijkheid met feilloze metaforen. Vooral het eerste deel van dit boek met verstilde portretten van huiselijke taferelen voert je mee naar een huis en een stad waar je normaal geen toegang toe zou krijgen. Die intimiteit is de kracht van deze schrijver. Het feitelijke verhaal van beide families is anekdotisch. Een onvermijdelijke levensloop ingecalculeerd in hindoeïstisch denken. De schrijver heeft nergens een poging gedaan om een duidelijke rode draad vast te houden. Niet de ontrafeling van allerlei verwikkelingen is zijn sterke kant, maar die ondertoon van gebeurtenissen die op het eerste gezicht onbeduidend lijken en toch de kern vormen van het dagelijks bestaan. De auteur hanteert dezelfde poëtische schrijfstijl als Arundhati Roy (Bookerprize ’97). Spanningen zijn onderhuids en terloops en waarschijnlijk daarom des te sterker aanwezig. Amit Chaudhuri (1962) is geboren in Calcutta en opgegroeid in Bombay. Hij schreef eerder de roman ‘A strange and sublime adress’ (1991, nog niet vertaald) en kreeg daarvoor de Betty Trask Award.

6,00

In stock

General

Full TitleVrijheidslied
Original TitleFreedom Song
LanguageDutch
Original LanguageEnglish

Creators

AuthorsChaudhuri, Amit
TranslatorsBruning, Frans - Bruning, Joyce

Imprint

PublisherBZZTôH
Publishing Place's-Gravenhage
PrinterKrips
Printing PlaceMeppel
Release Year1999

Description

H x L x W13.5 x 0 x 20 cm
Pages187
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingPerfect binding
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Dutch Language Edition

Info

SummaryVRIJHEIDSLIED is het indrukwekkende verhaal van twee hindoefamilies in Calcutta; tevens is het een fascinerend portret van de stad zelf. De eerste familie bestaat uit Khuku en haar echtgenoot Shib. Shib werkt parttime voor de overheid. Het zijn Hindoes die zich door de islam bedreigd voelen, zowel in religieuze zin als in politiek opzicht. Khuku's broer Bhola woont niet ver van hen vandaan, samen met zijn vrouw, zijn zoon en zijn dochter. De zoon Bhaskar is recentelijk, tot ontsteltenis van zijn familie, lid geworden van de Indiase Communistische Partij. Hij verkoopt de krant Ganashakti (De macht van het volk) op straat en houdt zich bezig met straattheater. VRIJHEIDSLIED is een roman die bol staat van de spanning. Niet alleen gaat het over familieconflicten, maar tevens over de wrijving tussen de hindoe- en moslimreligie en hoe men in deze moderne tijd om moet gaan met de traditionele waarden in een steeds internationaler wordende stad. In VRIJHEIDSLIED schetst Chaudhuri door middel van subtiele portretten en anekdotes een indringend portret van het huidige India. RECENSIE: Niet het verhaal van twee welgestelde hindoe-families in Calcutta is bijzonder, maar de manier waarop zij, hun omgeving, hun bedienden en de stad worden beschreven: in beelden die niet door de ogen maar door het gevoel worden ingegeven. Een ontleding van de werkelijkheid met feilloze metaforen. Vooral het eerste deel van dit boek met verstilde portretten van huiselijke taferelen voert je mee naar een huis en een stad waar je normaal geen toegang toe zou krijgen. Die intimiteit is de kracht van deze schrijver. Het feitelijke verhaal van beide families is anekdotisch. Een onvermijdelijke levensloop ingecalculeerd in hindoeïstisch denken. De schrijver heeft nergens een poging gedaan om een duidelijke rode draad vast te houden. Niet de ontrafeling van allerlei verwikkelingen is zijn sterke kant, maar die ondertoon van gebeurtenissen die op het eerste gezicht onbeduidend lijken en toch de kern vormen van het dagelijks bestaan. De auteur hanteert dezelfde poëtische schrijfstijl als Arundhati Roy (Bookerprize '97). Spanningen zijn onderhuids en terloops en waarschijnlijk daarom des te sterker aanwezig. Amit Chaudhuri (1962) is geboren in Calcutta en opgegroeid in Bombay. Hij schreef eerder de roman 'A strange and sublime adress' (1991, nog niet vertaald) en kreeg daarvoor de Betty Trask Award

Identifiers

SKUSKU-2734
ISBN 109055016489
ISBN 139789055016488