Vier liefdesbrieven
Williams, Niall

Williams, Niall. [Translated by Polman, Maarten]. Vier liefdesbrieven. (Original Title: Four Letters of Love). Amsterdam / Antwerpen: Contact, 1997. 335 pages. Volumes: 1 volume. First Dutch Language Edition. 12,5 cm. x 20 cm.
Condition: Fine. Softcover. Perfect binding.

SUMMARY:
‘Toen ik twaalf was, sprak God voor het eerst tegen mijn vader. God zei niet veel. Hij zei tegen mijn vader dat hij schilder moest worden en liet het daarbij, waarna hij zijn plaats temidden van de engelen weer innam en door de wolken over de grijze stad uitkeek om te zien wat er verder zou gebeuren.’

Zo begint het kleine familiedrama dat zich afspeelt in het Ierse plaatsje Galway, waar een gezin zich staande tracht te houden. De vader maakt schilderijen, de moeder is aan de drank, de kinderen lopen weg van huis, maar keren ten slotte terug. Ouders en kinderen vertellen elk hun verhaal. Het zijn liefdesbrieven, waarin hun persoonlijkheid en hun liefde voor het leven en de Ierse natuur verankerd liggen. In deze brieven krijgen verschillende vormen van liefde – de echtelijke liefde, de liefde voor God, kinderliefde en romantische liefde – een eigen stem.

RECENSIE:
Als de vader van Nicholas, een Ierse schooljongen, door God wordt opgedragen te gaan schilderen geeft hij zijn baan op. Daarmee stort hij zijn gezin in grote armoede. Zijn vrouw trekt zich terug in bed en maakt enkele jaren later met pillen een eind aan haar leven. Ondanks armoede en chaos maakt Nicholas zijn school af, vindt een kantoorbaan en blijft bij zijn vader wonen. Tot deze zijn schilderijen opstookt in de kachel en per abuis (?) het huis in brand steekt en daarbij zelf omkomt. Nicholas is geschokt en gaat op zoek naar het enige overgebleven schilderij van zijn vader. Hij vindt het bij een leraar en wordt verliefd op diens dochter, die net getrouwd is met een man van wie ze niet houdt. Maar liefde overwint alles. Romandebuut van de jonge Ierse schrijver van toneel en reisverhalen. Opvallend zijn de goede stijl en de sterke opbouw van deze opmerkelijke roman, waardoor deze tot het eind toe blijft boeien. De subtiele humor en de rake, poëtische portretten van de kleurrijke hoofdrolspelers zijn succesvol vermengd met elementen uit de Ierse verhaalcultuur: mythen, (bij)geloof, drank en liefde. De vertaling leest prettig.

9,50

In stock

General

Full TitleVier liefdesbrieven
Original TitleFour Letters of Love
LanguageDutch
Original LanguageEnglish

Creators

AuthorsWilliams, Niall
TranslatorsPolman, Maarten

Imprint

PublisherContact
Publishing PlaceAmsterdam / Antwerpen
Release Year1997

Description

H x L x W12.5 x 0 x 20 cm
Pages335
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingPerfect binding
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Dutch Language Edition

Info

Summary'Toen ik twaalf was, sprak God voor het eerst tegen mijn vader. God zei niet veel. Hij zei tegen mijn vader dat hij schilder moest worden en liet het daarbij, waarna hij zijn plaats temidden van de engelen weer innam en door de wolken over de grijze stad uitkeek om te zien wat er verder zou gebeuren.' Zo begint het kleine familiedrama dat zich afspeelt in het Ierse plaatsje Galway, waar een gezin zich staande tracht te houden. De vader maakt schilderijen, de moeder is aan de drank, de kinderen lopen weg van huis, maar keren ten slotte terug. Ouders en kinderen vertellen elk hun verhaal. Het zijn liefdesbrieven, waarin hun persoonlijkheid en hun liefde voor het leven en de Ierse natuur verankerd liggen. In deze brieven krijgen verschillende vormen van liefde - de echtelijke liefde, de liefde voor God, kinderliefde en romantische liefde - een eigen stem. RECENSIE: Als de vader van Nicholas, een Ierse schooljongen, door God wordt opgedragen te gaan schilderen geeft hij zijn baan op. Daarmee stort hij zijn gezin in grote armoede. Zijn vrouw trekt zich terug in bed en maakt enkele jaren later met pillen een eind aan haar leven. Ondanks armoede en chaos maakt Nicholas zijn school af, vindt een kantoorbaan en blijft bij zijn vader wonen. Tot deze zijn schilderijen opstookt in de kachel en per abuis (?) het huis in brand steekt en daarbij zelf omkomt. Nicholas is geschokt en gaat op zoek naar het enige overgebleven schilderij van zijn vader. Hij vindt het bij een leraar en wordt verliefd op diens dochter, die net getrouwd is met een man van wie ze niet houdt. Maar liefde overwint alles. Romandebuut van de jonge Ierse schrijver van toneel en reisverhalen. Opvallend zijn de goede stijl en de sterke opbouw van deze opmerkelijke roman, waardoor deze tot het eind toe blijft boeien. De subtiele humor en de rake, poëtische portretten van de kleurrijke hoofdrolspelers zijn succesvol vermengd met elementen uit de Ierse verhaalcultuur: mythen, (bij)geloof, drank en liefde. De vertaling leest prettig

Identifiers

SKUSKU-4054
ISBN 109025421245
ISBN 139789025421243