Tijding van ver
Bordewijk, F.

Bordewijk, F.. Tijding van ver. Roman. ‘s Gravenhage – Rotterdam: Nijgh & Van Ditmar, 1961. Printed by G. J. Thieme, Nijmegen. 237 pages. Volumes: 1 volume. First Edition. 14 cm. x 19,5 cm.
Condition: Fine. Hardcover with Dust Jacket.

SUMMARY:
Braam Bouwens heeft een goede cariere in de rechterlijke macht achter de rug. Hij is een man van hoog aanzien en reeds enkele jaren met pensioen. Zijn hele leven al is hij gefixeerd geweest op de dood. Hij bereid zich er al jaren op voor. Op een dag vangt mevrouw Teta (een goede vriendin van hem waar hij dertig jaar geleden een relatie mee gehad heeft) een twaalf jarig meisje op, Hester. Zij is het dochtertje van mevrouw Cercleres, een weduwe van een dronkelap die in een achterbuurt woont. Hester is van huis weggelopen, uit paniek volgens haar moeder, nadat ze door de overbuurman bijna misbruikt is. Er volgt een strijd tussen mevrouw Teta en mevrouw Cercleres die voor de ikinderrechter wordt uitgevochten. Braam Bouwens adviseert hierin mevrouw Teta. De strijd wordt uiteindelijk verloren door zowel Teta als Cercleres en Hester wordt in een gesticht geplaatst.

De roman heeft twaalf getitelde hoofdstukken van gemiddeld achttien bladzijden. Op hun beurt zijn de hoofdstukken door witregels geleed; die duiden over het algemeen op tijdsverloop en personage- en locatiewisseling. In de inhoudsopgave wordt per hoofdstuk telkens een vijftal belangrijke verhaalmomenten bij wijze van ondertitel kort beschreven.

Het motto ‘ik heb het zo koud, ik heb het zo dood’ ontleende Bordewijk aan zijn bundel De korenharp (1940). Het is de laatste regel van het prozagedicht ‘Elchanon Serre’. In het jaar waarin Tijding van ver verscheen, overleed Bordewijks jongste broer Johann. Aan hem is de roman opgedragen met de woorden ‘mijn broer Jo ter gedachtenis’.

9,00

In stock

General

Full TitleTijding van ver
Sub-titleRoman
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsBordewijk, F.

Imprint

PublisherNijgh & Van Ditmar
Publishing Place's Gravenhage - Rotterdam
PrinterG. J. Thieme
Printing PlaceNijmegen
Release Year1961

Description

H x L x W14 x 0 x 19.5 cm
Pages237
Volumes1 volume
Cover FormatHardcover with Dust Jacket
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Edition

Info

SummaryBraam Bouwens heeft een goede cariere in de rechterlijke macht achter de rug. Hij is een man van hoog aanzien en reeds enkele jaren met pensioen. Zijn hele leven al is hij gefixeerd geweest op de dood. Hij bereid zich er al jaren op voor. Op een dag vangt mevrouw Teta (een goede vriendin van hem waar hij dertig jaar geleden een relatie mee gehad heeft) een twaalf jarig meisje op, Hester. Zij is het dochtertje van mevrouw Cercleres, een weduwe van een dronkelap die in een achterbuurt woont. Hester is van huis weggelopen, uit paniek volgens haar moeder, nadat ze door de overbuurman bijna misbruikt is. Er volgt een strijd tussen mevrouw Teta en mevrouw Cercleres die voor de ikinderrechter wordt uitgevochten. Braam Bouwens adviseert hierin mevrouw Teta. De strijd wordt uiteindelijk verloren door zowel Teta als Cercleres en Hester wordt in een gesticht geplaatst. De roman heeft twaalf getitelde hoofdstukken van gemiddeld achttien bladzijden. Op hun beurt zijn de hoofdstukken door witregels geleed; die duiden over het algemeen op tijdsverloop en personage- en locatiewisseling. In de inhoudsopgave wordt per hoofdstuk telkens een vijftal belangrijke verhaalmomenten bij wijze van ondertitel kort beschreven. Het motto ‘ik heb het zo koud, ik heb het zo dood’ ontleende Bordewijk aan zijn bundel De korenharp (1940). Het is de laatste regel van het prozagedicht ‘Elchanon Serre’. In het jaar waarin Tijding van ver verscheen, overleed Bordewijks jongste broer Johann. Aan hem is de roman opgedragen met de woorden ‘mijn broer Jo ter gedachtenis’

Identifiers

SKUSKU-7964