Sleutelbos op Gaston Burssens
Jonckheere, Karel

Jonckheere, Karel. Sleutelbos op Gaston Burssens. Antwerpen: Brito, 1972. 137 pages. Volumes: 1 of 1 volume. Series: Brito-editie. First Edition. 12,8 cm. x 20 cm.

Condition: Fine. Softcover. Sewn Softcover.

SUMMARY:

Studie over Gaston Burssens.

Karel Jonckheere, geboortenaam Carolus Joannes Baptista Jonckheere (Oostende, 9 april 1906 – Rijmenam, 13 december 1993), was een Vlaams auteur. De veelzijdige Jonckheere schreef poëtisch, later vol ironie, novellen en reisverhalen, maar ook gedichten, essays en kritieken.

Karel Jonckheere werd tweemaal bekroond met de Staatsprijs voor Poëzie: in 1947 met de bundel Spiegel der Zee en in 1956 met de dichtbundel Van Zee tot Schelp. Hij was als literair adviseur van het Ministerie van Cultuur, dé ambassadeur van de Nederlandstalige letteren in het buitenland en hij was lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde.

Het werk van Jonckheere is ten dele autobiografisch en heeft als thema voornamelijk de zee (hij is geboren in het visserskwartier). Tijdens zijn jeugd maakte hij kennis met Karel van de Woestijne. Volgens Jonckheere was Oostende een surrealistische stad met de Oostendenaars als ras apart die hij dan ook als dusdanig beschrijft in zijn novellen en aforismen (bijvoorbeeld: Oostende verteld).

Jonckheere werd in Nederland vooral bekend als de voorzitter van het satirisch televisieforum Hou je aan je woord (1961-1963) met Godfried Bomans, Hella Haasse en dr. Victor E. van Vriesland..

6,50

In stock

General

Full TitleSleutelbos op Gaston Burssens
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsJonckheere, Karel

Imprint

PublisherBrito
Publishing PlaceAntwerpen
Release Year1972

Description

Pages137
Volumes1 of 1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingSewn Softcover

Editorial

EditionFirst Edition

Info

SummaryStudie over Gaston Burssens

Identifiers

SKUSKU-0872