Rondom forum
Vestdijk, Simon - Marsman, H. - ter Braak, Menno - du Perron, E. - Slauerhoff, J.

Forum was een Nederlands-Vlaams literair tijdschrift dat van 1932 tot 1935 verscheen.

Forum werd opgericht door de Nederlandse auteurs Menno ter Braak en E. du Perron en de Vlaamse schrijver Maurice Roelants. Het blad groeide vrijwel onmiddellijk uit tot het belangrijkste literaire tijdschrift tussen de wereldoorlogen en behield zijn belang nog tot lang daarna, hoewel het maar vier jaar heeft bestaan.

Dit kwam ten dele doordat het een brug probeerde te slaan tussen Nederlandse en Vlaamse letterkunde, maar vooral door de verfrissende ideeën en het elan van Ter Braak en Du Perron. Zij keerden zich tegen het heersende ingeslapen estheticisme, tegen het ‘verliteratureluren’ van met name de poëzie van die tijd. In plaats daarvan wilden zij vooral de ‘persoonlijkheid’ van de schrijver terugzien, horen waarvoor deze stond en wat hem of haar dreef.

Om deze reden stond Forum open voor andere dan de klassieke genres poëzie en proza, het blad propageerde essay en polemiek (dat wil zeggen het met argumenten bestrijden van tegenstanders) en ging maatschappelijke debatten niet uit de weg. Het lichtend voorbeeld van een schrijver die persoonlijkheid en literair vernuft wist te combineren was Multatuli.

Het prestige van Forum werd versterkt toen Ter Braak in 1933 literair redacteur werd van het landelijk dagblad Het Vaderland, en vele in Forum debuterende auteurs zoals Simon Vestdijk begonnen door te breken. Ook oudere schrijvers werden gestimuleerd nieuw werk te schrijven; het bekendste voorbeeld is Willem Elsschot die na dringend verzoek in Forum de roman ‘Kaas’ publiceerde. In 1938 volgde een vervolg op Lijmen/Het been. Elsschot bleef tot na de Tweede Wereldoorlog romans publiceren, zoals ‘Het Dwaallicht’ (1946).

Na twee jaar ontstond er een scheuring; het bleek onmogelijk Noord-Nederland en Vlaanderen onder één noemer te verenigen. Er werden nu twee redacties gevormd die ieder een helft van het blad voor hun rekening namen. De Nederlandse redactie bestond uit Ter Braak en Du Perron aangevuld met Victor E. van Vriesland, de Vlaamse redactie werd gevormd door Maurice Roelants, Gerard Walschap, Marnix Gijsen en Raymond Herreman. Na 1936 werd het blad opgeheven.

3,50

In stock

General

Full TitleRondom forum
Sub-titleEen tijdsbeeld in documenten
SeriesMeulenhoff Pockets
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsVestdijk, Simon - Marsman, H. - ter Braak, Menno - du Perron, E. - Slauerhoff, J.

Imprint

PublisherMeulenhoff

Description

Pages159

Info

SummaryForum was een Nederlands-Vlaams literair tijdschrift dat van 1932 tot 1935 verscheen. Forum werd opgericht door de Nederlandse auteurs Menno ter Braak en E. du Perron en de Vlaamse schrijver Maurice Roelants. Het blad groeide vrijwel onmiddellijk uit tot het belangrijkste literaire tijdschrift tussen de wereldoorlogen en behield zijn belang nog tot lang daarna, hoewel het maar vier jaar heeft bestaan. Dit kwam ten dele doordat het een brug probeerde te slaan tussen Nederlandse en Vlaamse letterkunde, maar vooral door de verfrissende ideeën en het elan van Ter Braak en Du Perron. Zij keerden zich tegen het heersende ingeslapen estheticisme, tegen het 'verliteratureluren' van met name de poëzie van die tijd. In plaats daarvan wilden zij vooral de 'persoonlijkheid' van de schrijver terugzien, horen waarvoor deze stond en wat hem of haar dreef. Om deze reden stond Forum open voor andere dan de klassieke genres poëzie en proza, het blad propageerde essay en polemiek (dat wil zeggen het met argumenten bestrijden van tegenstanders) en ging maatschappelijke debatten niet uit de weg. Het lichtend voorbeeld van een schrijver die persoonlijkheid en literair vernuft wist te combineren was Multatuli. Het prestige van Forum werd versterkt toen Ter Braak in 1933 literair redacteur werd van het landelijk dagblad Het Vaderland, en vele in Forum debuterende auteurs zoals Simon Vestdijk begonnen door te breken. Ook oudere schrijvers werden gestimuleerd nieuw werk te schrijven; het bekendste voorbeeld is Willem Elsschot die na dringend verzoek in Forum de roman 'Kaas' publiceerde. In 1938 volgde een vervolg op Lijmen/Het been. Elsschot bleef tot na de Tweede Wereldoorlog romans publiceren, zoals 'Het Dwaallicht' (1946). Na twee jaar ontstond er een scheuring; het bleek onmogelijk Noord-Nederland en Vlaanderen onder één noemer te verenigen. Er werden nu twee redacties gevormd die ieder een helft van het blad voor hun rekening namen. De Nederlandse redactie bestond uit Ter Braak en Du Perron aangevuld met Victor E. van Vriesland, de Vlaamse redactie werd gevormd door Maurice Roelants, Gerard Walschap, Marnix Gijsen en Raymond Herreman. Na 1936 werd het blad opgeheven.

Identifiers

SKUSKU-1160