Pol de Mont: bloemlezing uit zijn poëzie
De Mont, Pol

De Mont, Pol. [Edited by Meir, George]. Pol de Mont: bloemlezing uit zijn poëzie. Bezorgd en toegelicht door Dr. George Meir. Antwerpen / Amsterdam: De Sikkel / De Spieghel, MCMXXXII [1932]. Printed by D. Walleyn, Brugge. 317 pages. Volumes: 1 volume. First Edition. 16,2 cm. x 25,6 cm.
Condition: Fine. Softcover. Sewn Softcover.

SUMMARY:
Karel Maria Polydoor (Pol) de Mont (Wambeek, 15 april 1857 – Berlijn, 29 juni 1931), was een Vlaamse schrijver en dichter. Hij is niet te verwarren met zijn neef Paul de Mont.
Pol de Mont werd geboren in Wambeek in het Pajottenland, dicht bij Brussel. Na zijn middelbare studies in het Frans te Ninove gevolgd te hebben, ging hij naar het Klein Seminarie in Mechelen. Hier was het dat hij zijn eerste gedichten schreef en in 1875 zijn eerste bundel Klimoprankske liet drukken. Twee jaar later ging hij wijsbegeerte en letteren studeren aan de universiteit van Leuven. Samen met Albrecht Rodenbach stichtte hij hier Het Pennoen. In 1880 werd zijn, met de Vijfjaarlijkse Staatsprijs voor Vlaamse Letterkunde bekroonde, bundel Gedichten gepubliceerd.
In 1888 stichtte hij het tijdschrift Volkskunde dat nog steeds wordt uitgegeven. In 1904 werd hij benoemd tot conservator van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen. Een jaar later was hij een van de stichters van het tijdschrift De Vlaamse Gids. In 1919 nam hij ontslag als conservator nadat hij in de pers beschuldigd was van activisme. Hij werd hoofdredacteur van de Vlaamsgezinde krant De Schelde. Enkele van zijn medewerkers daar waren Paul van Ostaijen en Alice Nahon.
Pol de Mont stond samen met Omer Wattez op de Geuzentoren in het Muziekbos in Ronse in de Vlaamse Ardennen. Pol kende de streek en zijn heuvelachtige reliëf niet. Toen hij over de rand keek en de heuvels zag riep hij verbaasd: “Maar dat zijn hier de Vlaamse Ardennen”. Pol de Mont is dus de uitvinder van de naam ‘Vlaamse Ardennen’..

25,00

In stock

General

Full TitlePol de Mont: bloemlezing uit zijn poëzie
Sub-titleBezorgd en toegelicht door Dr. George Meir
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsDe Mont, Pol
EditorsMeir, George

Imprint

PublisherDe Sikkel / De Spieghel
Publishing PlaceAntwerpen / Amsterdam
PrinterD. Walleyn
Printing PlaceBrugge

Description

H x L x W16.2 x 0 x 25.6 cm
Pages317
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingSewn Softcover
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Edition

Info

SummaryKarel Maria Polydoor (Pol) de Mont (Wambeek, 15 april 1857 – Berlijn, 29 juni 1931), was een Vlaamse schrijver en dichter. Hij is niet te verwarren met zijn neef Paul de Mont. Pol de Mont werd geboren in Wambeek in het Pajottenland, dicht bij Brussel. Na zijn middelbare studies in het Frans te Ninove gevolgd te hebben, ging hij naar het Klein Seminarie in Mechelen. Hier was het dat hij zijn eerste gedichten schreef en in 1875 zijn eerste bundel Klimoprankske liet drukken. Twee jaar later ging hij wijsbegeerte en letteren studeren aan de universiteit van Leuven. Samen met Albrecht Rodenbach stichtte hij hier Het Pennoen. In 1880 werd zijn, met de Vijfjaarlijkse Staatsprijs voor Vlaamse Letterkunde bekroonde, bundel Gedichten gepubliceerd. In 1888 stichtte hij het tijdschrift Volkskunde dat nog steeds wordt uitgegeven. In 1904 werd hij benoemd tot conservator van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen. Een jaar later was hij een van de stichters van het tijdschrift De Vlaamse Gids. In 1919 nam hij ontslag als conservator nadat hij in de pers beschuldigd was van activisme. Hij werd hoofdredacteur van de Vlaamsgezinde krant De Schelde. Enkele van zijn medewerkers daar waren Paul van Ostaijen en Alice Nahon. Pol de Mont stond samen met Omer Wattez op de Geuzentoren in het Muziekbos in Ronse in de Vlaamse Ardennen. Pol kende de streek en zijn heuvelachtige reliëf niet. Toen hij over de rand keek en de heuvels zag riep hij verbaasd: "Maar dat zijn hier de Vlaamse Ardennen". Pol de Mont is dus de uitvinder van de naam 'Vlaamse Ardennen'.

Identifiers

SKUSKU-4354