Pedigree
Simenon, Georges

Simenon, Georges. [Translated by Dubois, Simone – H., Pierre]. Pedigree. Herinneringen aan een jeugd. (Original Title: Pedigree). Utrecht: Bruno Pockethuis, 1983. 479 pages. Volumes: 1 volume. Series: Zwarte Beertjes. [Edition unknown]. 11,5 cm. x 18 cm.
Condition: Fine. Softcover. Perfect binding.

SUMMARY:
De 80e verjaardag van Simenon was aanleiding tot een heruitgave van Pedigree, gebaseerd op de versie van 1957. Het is allesbehalve een zuiver autobiografisch geschrift. Zoals het voorwoord aangeeft hield de auteur zich bij de herschepping van zijn jeugdjaren eerder aan de poetische waarheid dan aan de waarheid zonder meer. Roger Mamelin, zoals de hoofdpersoon hier heet, wordt op 13 februari 1903 geboren, in een kleinburgerlijk milieu, te Luik, waar sociale onrust heerst. De eerste 200 bladzijden leveren voornamelijk een portret op van de familie Mamelin. Kleinschalige, herkenbare gebeurtenisjes, nogal wat zelfkanttrekjes her en der, gezondheidsprobleempjes, geboorte en dood, de kamerhuurders, de rol van school en kerk, de oorlog en de honger bouwen het beeld van gezin, stad en tijd verder uit. Inmiddels profiteert Roger in 15 jaar vrijelijk en voorlijk van het aanbod om hem heen. De roman is helder en konkreet geschreven.

Georges Simenon is geboren in Luik, op 12 februari 1903. Zijn leven verliep tumultueus. Zijn huwelijken liepen stuk op frequent bordeelbezoek, in Amerika leefde hij in een bizarre ménage ? quatre en een van zijn dochters pleegde zelfmoord. Zijn hele leven werd hij door seksuele en criminele obsessies gekweld; hij kon ze alleen bezweren door te schrijven met de duivel op zijn hielen – soms wrochtte hij een boek in een week. Zijn bekendste literaire creatie is zonder twijfel commissaris Maigret, de zwaarlijvige pijprokende Franse speurder die een miljoenenpubliek zou vinden. Het boek Maigret in Holland opende een reeks van 82 misdaadromans waarin Maigret de hoofdrol speelde. Naast zijn wereldwijd bekende policiers, schreef hij ook nog 117 psychologische romans, zijn zogenoemde romans durs, waarin hij zijn ongemene talenten voor karaktertekening, melancholie en psychische ontleedkunde kon etaleren. Simenon overleed in Zwitserland op 4 september 1989.

8,00

In stock

General

Full TitlePedigree
Sub-titleHerinneringen aan een jeugd
Original TitlePedigree
SeriesZwarte Beertjes
LanguageDutch
Original LanguageFrench

Creators

AuthorsSimenon, Georges
TranslatorsDubois, Simone - H., Pierre

Imprint

PublisherBruno Pockethuis
Publishing PlaceUtrecht
Release Year1983

Description

H x L x W11.5 x 0 x 18 cm
Pages479
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingPerfect binding
ConditionFine

Info

SummaryDe 80e verjaardag van Simenon was aanleiding tot een heruitgave van Pedigree, gebaseerd op de versie van 1957. Het is allesbehalve een zuiver autobiografisch geschrift. Zoals het voorwoord aangeeft hield de auteur zich bij de herschepping van zijn jeugdjaren eerder aan de poetische waarheid dan aan de waarheid zonder meer. Roger Mamelin, zoals de hoofdpersoon hier heet, wordt op 13 februari 1903 geboren, in een kleinburgerlijk milieu, te Luik, waar sociale onrust heerst. De eerste 200 bladzijden leveren voornamelijk een portret op van de familie Mamelin. Kleinschalige, herkenbare gebeurtenisjes, nogal wat zelfkanttrekjes her en der, gezondheidsprobleempjes, geboorte en dood, de kamerhuurders, de rol van school en kerk, de oorlog en de honger bouwen het beeld van gezin, stad en tijd verder uit. Inmiddels profiteert Roger in 15 jaar vrijelijk en voorlijk van het aanbod om hem heen. De roman is helder en konkreet geschreven. Georges Simenon is geboren in Luik, op 12 februari 1903. Zijn leven verliep tumultueus. Zijn huwelijken liepen stuk op frequent bordeelbezoek, in Amerika leefde hij in een bizarre ménage ? quatre en een van zijn dochters pleegde zelfmoord. Zijn hele leven werd hij door seksuele en criminele obsessies gekweld; hij kon ze alleen bezweren door te schrijven met de duivel op zijn hielen - soms wrochtte hij een boek in een week. Zijn bekendste literaire creatie is zonder twijfel commissaris Maigret, de zwaarlijvige pijprokende Franse speurder die een miljoenenpubliek zou vinden. Het boek Maigret in Holland opende een reeks van 82 misdaadromans waarin Maigret de hoofdrol speelde. Naast zijn wereldwijd bekende policiers, schreef hij ook nog 117 psychologische romans, zijn zogenoemde romans durs, waarin hij zijn ongemene talenten voor karaktertekening, melancholie en psychische ontleedkunde kon etaleren. Simenon overleed in Zwitserland op 4 september 1989

Identifiers

SKUSKU-2816
ISBN 109044920642
ISBN 139789044920642