Operatie Shylock
Roth, Philip

Roth, Philip. [Translated by Hoog, Else]. Operatie Shylock. Een bekentenis. Amsterdam: Meulenhoff, 1993. 442 pages. Volumes: 1 volume. Series: Meulenhoff Editie. First Dutch Language Edition. 14 cm. x 21,5 cm.
Condition: Fine. Softcover. Perfect binding.

SUMMARY:
In Operatie Shylock verzamelt Philip Roth (Newark, 1933) alle pijnlijke, komische, tegendraadse en verboden thema’s waarmee hij sinds zijn debuut Vaarwel Columbus een reputatie van zowel onhandelbaarheid als onnavolgbaarheid heeft verkregen. In het King David Hotel in Jeruzalem logeert een man van middelbare leeftijd die in het openbaar het ‘diasporisme’ bepleit als enige oplossing voor de conflicten in het Midden-Oosten: alle asjkenazische joden dienen terug te keren naar de Europese steden waaruit ze door Hitler verdreven en door het zionisme van Theodor Herzl weggelokt zijn. Dat is de enige manier om een tweede joodse holocaust door de Arabieren of een nucleaire oorlog in het Midden-Oosten te vermijden, al is het ook een kostbare en controversiële uitweg. Maar een ogenschijnlijke gek staat voor niets, vooral niet als hij sprekend lijkt op de Amerikaanse romanschrijver Philips Roth. Sterker nog: om zijn woorden in de publiciteit kracht bij te zetten noemt hij zich zelfs Philip Roth!

RECENSIE:
In Isral wordt het z.g. diasporisme gepropageerd door een man, die zich uitgeeft voor Philip Roth. Zo verwerkt de auteur zichzelf en nog een aantal andere werkelijk bestaande personen in zijn roman, waarin fictie en werkelijkheid in elkaar overgaan. Twijfelend aan zich zelf doet de schrijver in de roman weinig aan de persoon die zich voor hem uitgeeft. Maar door ook een uiterlijke gelijkenis wordt de situatie steeds vreemder. De constructie geeft de auteur volop gelegenheid voort te borduren op het jood zijn, de sfeer in Isral, waar juist de opstand van jonge palestijnen begonnen is, het proces Demjanjuk en de onoplosbare problemen in het Midden-Oosten. Een interessant en spannend relaas. Lof voor de uitstekende vertaling.

14,50

In stock

General

Full TitleOperatie Shylock
Sub-titleEen bekentenis
Original TitleOperation Shylock
SeriesMeulenhoff Editie
LanguageDutch
Original LanguageEnglish

Creators

AuthorsRoth, Philip
TranslatorsHoog, Else

Imprint

PublisherMeulenhoff
Publishing PlaceAmsterdam
Release Year1993

Description

H x L x W14 x 0 x 21.5 cm
Pages442
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingPerfect binding
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Dutch Language Edition

Info

SummaryIn Operatie Shylock verzamelt Philip Roth (Newark, 1933) alle pijnlijke, komische, tegendraadse en verboden thema's waarmee hij sinds zijn debuut Vaarwel Columbus een reputatie van zowel onhandelbaarheid als onnavolgbaarheid heeft verkregen. In het King David Hotel in Jeruzalem logeert een man van middelbare leeftijd die in het openbaar het 'diasporisme' bepleit als enige oplossing voor de conflicten in het Midden-Oosten: alle asjkenazische joden dienen terug te keren naar de Europese steden waaruit ze door Hitler verdreven en door het zionisme van Theodor Herzl weggelokt zijn. Dat is de enige manier om een tweede joodse holocaust door de Arabieren of een nucleaire oorlog in het Midden-Oosten te vermijden, al is het ook een kostbare en controversiële uitweg. Maar een ogenschijnlijke gek staat voor niets, vooral niet als hij sprekend lijkt op de Amerikaanse romanschrijver Philips Roth. Sterker nog: om zijn woorden in de publiciteit kracht bij te zetten noemt hij zich zelfs Philip Roth! RECENSIE: In Isral wordt het z.g. diasporisme gepropageerd door een man, die zich uitgeeft voor Philip Roth. Zo verwerkt de auteur zichzelf en nog een aantal andere werkelijk bestaande personen in zijn roman, waarin fictie en werkelijkheid in elkaar overgaan. Twijfelend aan zich zelf doet de schrijver in de roman weinig aan de persoon die zich voor hem uitgeeft. Maar door ook een uiterlijke gelijkenis wordt de situatie steeds vreemder. De constructie geeft de auteur volop gelegenheid voort te borduren op het jood zijn, de sfeer in Isral, waar juist de opstand van jonge palestijnen begonnen is, het proces Demjanjuk en de onoplosbare problemen in het Midden-Oosten. Een interessant en spannend relaas. Lof voor de uitstekende vertaling

Identifiers

SKUSKU-4071
ISBN 109029043628
ISBN 139789029043625