Op een namiddag In september
Zielens, Lode

Zielens, Lode. Op een namiddag In september. Amsterdam / Antwerpen: Elsevier / De Nederlandsche Boekhandel, 1940. 178 pages. Volumes: 1 of 1 volume. First Edition.
Condition: Fine. Softcover. Sewn Softcover.

SUMMARY:
Roman in briefvorm.

Lode Zielens werd te Antwerpen geboren op 13 juni 1901 in het Sint-Andrieskwartier, bijgenaamd de “parochie van misère”.

Hij was een kind uit de Antwerpse arbeidende klasse. Na de lagere school kwam hij als arbeider aan de haven terecht. Hier leerde hij in 1920 Frans Verschoren kennen die op dat ogenblik in een handelsbedrijf werkzaam was. Via deze Verschoren werd de eerste novelle van Lode Zielens – “Schoolkolonie” – in “Elsevier’s Maandschrift” gepubliceerd en kon hij ook aan het werk op een houtkantoor. Hij voelde zich hier echter niet zo thuis. Bij literaire prijsvragen voor beginnelingen van het Antwerps dagblad “Volksgazet” kwam hij driemaal als bekroonde uit de bus. Aldus werd hij aangeworven als redacteur bij deze “Volksgazet”. Hij zou dit blijven tot aan zijn bruuske dood, enkel onderbroken tijdens de Tweede Wereldoorlog toen hij als tijdelijk stadsbediende werkzaam was in het Museum van de Vlaamse Letterkunde. Vanaf 1930 zorgde deze bezielende romanschrijver samen met enkele andere, zoals o.a. Gerard Walschap, voor een vernieuwing in de Vlaamse letterkunde. Er werd gebroken met de zogenaamde heimatroman (1) en gekozen voor de meer sociale roman die ethische problematiek, sexualiteit en morele wantoestanden niet uit de weg gaat..

20,00

In stock

General

Full TitleOp een namiddag In september
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsZielens, Lode

Imprint

PublisherElsevier / De Nederlandsche Boekhandel
Publishing PlaceAmsterdam / Antwerpen
Release Year1940

Description

Pages178
Volumes1 of 1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingSewn Softcover
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Edition

Info

SummaryRoman in briefvorm. Lode Zielens werd te Antwerpen geboren op 13 juni 1901 in het Sint-Andrieskwartier, bijgenaamd de "parochie van misère".  Hij was een kind uit de Antwerpse arbeidende klasse. Na de lagere school kwam hij als arbeider aan de haven terecht. Hier leerde hij in 1920 Frans Verschoren kennen die op dat ogenblik in een handelsbedrijf werkzaam was. Via deze Verschoren werd de eerste novelle van Lode Zielens - "Schoolkolonie" - in "Elsevier's Maandschrift" gepubliceerd en kon hij ook aan het werk op een houtkantoor. Hij voelde zich hier echter niet zo thuis. Bij literaire prijsvragen voor beginnelingen van het Antwerps dagblad "Volksgazet" kwam hij driemaal als bekroonde uit de bus. Aldus werd hij aangeworven als redacteur bij deze "Volksgazet". Hij zou dit blijven tot aan zijn bruuske dood, enkel onderbroken tijdens de Tweede Wereldoorlog toen hij als tijdelijk stadsbediende werkzaam was in het Museum van de Vlaamse Letterkunde. Vanaf 1930 zorgde deze bezielende romanschrijver samen met enkele andere, zoals o.a. Gerard Walschap, voor een vernieuwing in de Vlaamse letterkunde. Er werd gebroken met de zogenaamde heimatroman (1) en gekozen voor de meer sociale roman die ethische problematiek, sexualiteit en morele wantoestanden niet uit de weg gaat.

Identifiers

SKUSKU-2976