Ons mankeert niets
Otten, Willem Jan

Otten, Willem Jan. Ons mankeert niets. Amsterdam: Maarten Muntinga, 1999. 218 pages. Volumes: 1 volume. Series: Rainbow Pocketboeken. First Edition. 10,5 cm. x 17,5 cm.
Condition: Fine. Softcover. Perfect binding.

SUMMARY:
De roman Ons mankeert niets is de opvolger van Ottens succesvolle, veelgelezen roman De wijde blik. In dit nieuwe boek legt een jonge huisarts verantwoording af voor zijn gedragingen tijdens het etmaal voorafgaande aan de geheimzinnige dood van zijn voorganger, dokter Daan. ‘Een legende was heengegaan. De grote, zwaar ademende man met de kleine mopsneus en de donderende stem die, voor de komst van de nieuwbouw, alle inwoners van Heimwou geboren had zien worden, en zien sterven, lag ineengezakt en schuin over zijn wc, met opengesperde, vragende ogen. Hij leek nog reusachtiger dan hij was.
Wie was deze dokter Daan? Waarom heeft hij zijn opvolger gevraagd de volgende dag om half vier op visite te komen?
De reikwijdte van Ons mankeert niets is buitengewoon groot: het is een portret van een dokterspraktijk, de spannende beschrijving van een dag vol patiënten en beslissingen, een geschiedenis ook van een liefdesbedrog – ‘met de enige patiënte die nooit klaagt’. Voor alles is het echter het gewetensonderzoek van een man die zich geplaatst weet voor een gevreesde vraag: wat doe je als je weet dat iemand dood wil?

RECENSIE:
In deze korte roman legt een jonge huisarts verantwoording af van zijn gedragingen tijdens het etmaal voorafgaand aan de zelfgekozen dood van zijn ontzagwekkende voorganger. Hij doet verslag van zijn drukke dorpspraktijk, met patiënten die vrijwel allen een voorkeur hebben voor zijn voorganger. Nog in verschillende andere opzichten is zijn relatie tot hem gecompliceerd, o.m. omdat zijn minnares ook een verhouding met zijn voorganger blijkt te hebben. Professioneel en amoureus gezien zijn zij dus rivalen. Dit maakt dat de beslissing van de jonge huisarts om niet in te grijpen wanneer zijn voorganger de dood zoekt mogelijk niet gespeend is van dubieuze motieven. Het gaat in dit boek om een gewetensonderzoek waarin ook algemenere vragen inzake levensbeëindiging een rol spelen, die overigens ook al elders door Otten naar voren werden gebracht. De verwerking van deze vragen is in deze roman aan de schematische kant gebleven, wat mogelijk mede te wijten is aan de beperkte omvang van de roman, die is geschreven in Ottens karakteristieke sobere en secure stijl.

8,50

In stock

General

Full TitleOns mankeert niets
SeriesRainbow Pocketboeken
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsOtten, Willem Jan

Imprint

PublisherMaarten Muntinga
Publishing PlaceAmsterdam
Release Year1999

Description

H x L x W10.5 x 0 x 17.5 cm
Pages218
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingPerfect binding
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Edition

Info

SummaryDe roman Ons mankeert niets is de opvolger van Ottens succesvolle, veelgelezen roman De wijde blik. In dit nieuwe boek legt een jonge huisarts verantwoording af voor zijn gedragingen tijdens het etmaal voorafgaande aan de geheimzinnige dood van zijn voorganger, dokter Daan. 'Een legende was heengegaan. De grote, zwaar ademende man met de kleine mopsneus en de donderende stem die, voor de komst van de nieuwbouw, alle inwoners van Heimwou geboren had zien worden, en zien sterven, lag ineengezakt en schuin over zijn wc, met opengesperde, vragende ogen. Hij leek nog reusachtiger dan hij was. Wie was deze dokter Daan? Waarom heeft hij zijn opvolger gevraagd de volgende dag om half vier op visite te komen? De reikwijdte van Ons mankeert niets is buitengewoon groot: het is een portret van een dokterspraktijk, de spannende beschrijving van een dag vol patiënten en beslissingen, een geschiedenis ook van een liefdesbedrog - 'met de enige patiënte die nooit klaagt'. Voor alles is het echter het gewetensonderzoek van een man die zich geplaatst weet voor een gevreesde vraag: wat doe je als je weet dat iemand dood wil? RECENSIE: In deze korte roman legt een jonge huisarts verantwoording af van zijn gedragingen tijdens het etmaal voorafgaand aan de zelfgekozen dood van zijn ontzagwekkende voorganger. Hij doet verslag van zijn drukke dorpspraktijk, met patiënten die vrijwel allen een voorkeur hebben voor zijn voorganger. Nog in verschillende andere opzichten is zijn relatie tot hem gecompliceerd, o.m. omdat zijn minnares ook een verhouding met zijn voorganger blijkt te hebben. Professioneel en amoureus gezien zijn zij dus rivalen. Dit maakt dat de beslissing van de jonge huisarts om niet in te grijpen wanneer zijn voorganger de dood zoekt mogelijk niet gespeend is van dubieuze motieven. Het gaat in dit boek om een gewetensonderzoek waarin ook algemenere vragen inzake levensbeëindiging een rol spelen, die overigens ook al elders door Otten naar voren werden gebracht. De verwerking van deze vragen is in deze roman aan de schematische kant gebleven, wat mogelijk mede te wijten is aan de beperkte omvang van de roman, die is geschreven in Ottens karakteristieke sobere en secure stijl

Identifiers

SKUSKU-0678
ISBN 109041701540
ISBN 139789041701541