Omzien in verwondering
Romein-Verschoor, Annie

Romein-Verschoor, Annie. Omzien in verwondering . Herinneringen van Annie Romein-Verschoor 1. Amsterdam: De Arbeiderspers, MCMLXXI [1971]. 319 pages. Volumes: 1 of 1 volume. Series: privé-domein. [Edition unknown].
Softcover. Sewn Softcover.

SUMMARY:
De herinneringen van Annie Romein-Verschoor, waarvan dit boek het eerste deel vormt, is een unieke spiegel van ruim een halve eeuw sociale en culturele geschiedenis van Nederland en tegelijk een intellectueel en emotioneel zelfportret.
Centraal in dit eerste deel, dat loopt tot aan het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, staat het verhaal van een bewogen en doorleefde, meer tegendraadse dan romantische jeugd. Prachtig beschreven zijn de laatste gouden, roerloze dagen vóór Wereldoorlog I.

RECENSIE:
Als 75-jarige beschrijft de historica en feministe haar leven tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Zij geeft een beeld van haar jeugd, die zij grotendeels doorbracht in Den Helder en Nederlands-Indie, haar studie geschiedenis aan de Leidse universiteit, haar huwelijk met de historicus Jan Romein en het combineren van haar eigen carriere met een gezin met vier kinderen, en de rol die zij en haar echtgenoot speelden in het linkse intellectuele klimaat. Annie Romein-Verschoor (1895-1978) was een vooraanstaand historica en feministe. Bekend is haar proefschrift Vrouwenspiegel (1935) over Nederlandse romanschrijfsters na 1880. Met haar echtgenoot schreef zij o.a. De Lage Landen bij de zee (1934) en Erflaters van onze beschaving (1938-1940). Haar werkis gebaseerd op het marxisme. Zij schrijft zeer boeiend en kritisch over hetgeen zij heeft meegemaakt. Zij spaart ook zichzelf niet. Over haar huwelijk is zij echter positiever dan de feitelijke situatie rechtvaardigde..

7,50

In stock

General

Full TitleOmzien in verwondering
Sub-titleHerinneringen van Annie Romein-Verschoor 1
Seriesprivé-domein
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsRomein-Verschoor, Annie

Imprint

PublisherDe Arbeiderspers
Publishing PlaceAmsterdam

Description

Pages319
Volumes1 of 1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingSewn Softcover

Info

SummaryDe herinneringen van Annie Romein-Verschoor, waarvan dit boek het eerste deel vormt, is een unieke spiegel van ruim een halve eeuw sociale en culturele geschiedenis van Nederland en tegelijk een intellectueel en emotioneel zelfportret. Centraal in dit eerste deel, dat loopt tot aan het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, staat het verhaal van een bewogen en doorleefde, meer tegendraadse dan romantische jeugd. Prachtig beschreven zijn de laatste gouden, roerloze dagen vóór Wereldoorlog I. RECENSIE: Als 75-jarige beschrijft de historica en feministe haar leven tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Zij geeft een beeld van haar jeugd, die zij grotendeels doorbracht in Den Helder en Nederlands-Indie, haar studie geschiedenis aan de Leidse universiteit, haar huwelijk met de historicus Jan Romein en het combineren van haar eigen carriere met een gezin met vier kinderen, en de rol die zij en haar echtgenoot speelden in het linkse intellectuele klimaat. Annie Romein-Verschoor (1895-1978) was een vooraanstaand historica en feministe. Bekend is haar proefschrift Vrouwenspiegel (1935) over Nederlandse romanschrijfsters na 1880. Met haar echtgenoot schreef zij o.a. De Lage Landen bij de zee (1934) en Erflaters van onze beschaving (1938-1940). Haar werkis gebaseerd op het marxisme. Zij schrijft zeer boeiend en kritisch over hetgeen zij heeft meegemaakt. Zij spaart ook zichzelf niet. Over haar huwelijk is zij echter positiever dan de feitelijke situatie rechtvaardigde.

Identifiers

SKUSKU-2152
ISBN 109029535989