Out of stock

Negerliederen
Beversluis, Martien

Beversluis, Martien. Negerliederen. Vertaald, bewerkt en geschreven door Martien Beversluis, met bandteekening en illustraties van MELLE [(Johannes Oldeboerrigter]. Hilversum: De Boekenvrienden “Solidariteit”, 1934. 53 pages. Volumes: 1 volume. Second Edition. 15,8 cm. x 24,2 cm.
Condition: Good Plus. Softcover. Sewn Softcover.

SUMMARY:
Martien Beversluis was een dichter, prozaïst, jeugdboekenschrijver, toneelschrijver, vertaler, bloemlezer, propagandist (voor uiteenlopende religies en politieke idealen, van pacifisme tot nationaal-socialisme). Burgemeester van Veere.
Beversluis sloot zich aan bij de splintergroepering de Onafhankelijk Socialistische Partij (OSP). Hij werd compagnon van joods-Duitse uitgever Heinz Kohn (1907-1979) en runde met hem uitgeverij Boekenvrienden “Solidariteit” te Hilversum. Daar bracht hij onder andere vertalingen uit de Duitse Exil- (van o.a. Bertolt Brecht, Erich Kästner, Ernst Toller en Kurt Tucholsky) en uit de Afro-Amerikaanse literatuur (de Negerliederen, 1934) uit.

Na een inval in de uitgeverij ging Kohn onder de naam van Beversluis’ vrouw, Schuitemaker, door.
Eind jaren dertig werd hij bevat door een nieuw geloof, het katholicisme. Zijn nieuwe geloof ging gepaard met nieuwe politieke inzichten. Beversluis werd zeer oranjegezind, was voor een dictatuur van de familie Oranje. In 1938 treedt Beversluis toe tot de redactie van De Nieuwe Gids, het literaire tijdschrift van miljonair/fascist/dichter Alfred Haighton (1896-1943).
In 1939 wordt hij lid van Arnold Meijers Zwart Front. Op 20 april 1940 was Beversluis, weer samen met Zwertbroek, aanwezig bij de oprichting van Nationaal Front, de opvolger van Zwart Front.

In 1941 sluit hij zich aan bij de NSB. In 1942 publiceert Beversluis in het antisemitische sensatieblad De Misthoorn felle aanvallen op de ‘decadente’ poëzie en poëten, waarbij hij Paul van Ostaijen, J. Slauerhoff, H. Marsman, Gerrit Achterberg, Herman van den Bergh, Gerard den Brabander, Simon Vestdijk en vooral Victor E. van Vriesland onder vuur neemt. De Misthoorn was een antisemitisch blad, primair bedoeld voor lezers uit de nationaal-socialistische hoek. Het blad had een hoge oplage en werd wijd verspreid, dankzij ruimhartige Duitse subsidiëring.

Na de bevrijding werd Beversluis in Friesland opgepakt. Hij werd geïnterneerd in kamp Vught, waar hij belast werd met de afdeling Ontwikkeling en Ontspanning. In april 1947 werd hij op medische en psychiatrische gronden ontslagen van rechtsvervolging. Vanaf 1949 woonde hij weer in Vrouwenpolder.
De Eereraad voor de Letteren legde hem een publicatieverbod van tien jaar op, dat in hoger beroep in 1948 werd teruggebracht tot drie jaar. Op journalistiek gebied mocht hij twintig jaar niets publiceren.
De katholieke uitgeverij ‘Urbi et Orbi’ nam hem in dienst. De Katholieke Radio Omroep zond hoorspelen uit die hij onder het pseudoniem Silvius Berckhout schreef.
Hij bleef als dichter tot zijn dood in 1966 actief en schreef voornamelijk religieus getinte verzen.
.

10,00

Out of stock

General

Full TitleNegerliederen
Sub-titleVertaald, bewerkt en geschreven door Martien Beversluis, met bandteekening en illustraties van MELLE [(Johannes Oldeboerrigter]
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsBeversluis, Martien

Imprint

PublisherDe Boekenvrienden "Solidariteit"
Publishing PlaceHilversum
Release Year1934

Description

H x L x W15.8 x 0 x 24.2 cm
Pages53
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingSewn Softcover
ConditionGood Plus

Editorial

EditionFirst Edition
Issue and StateUitgave 2

Info

SummaryMartien Beversluis was een dichter, prozaïst, jeugdboekenschrijver, toneelschrijver, vertaler, bloemlezer, propagandist (voor uiteenlopende religies en politieke idealen, van pacifisme tot nationaal-socialisme). Burgemeester van Veere. Beversluis sloot zich aan bij de splintergroepering de Onafhankelijk Socialistische Partij (OSP). Hij werd compagnon van joods-Duitse uitgever Heinz Kohn (1907-1979) en runde met hem uitgeverij Boekenvrienden "Solidariteit" te Hilversum. Daar bracht hij onder andere vertalingen uit de Duitse Exil- (van o.a. Bertolt Brecht, Erich Kästner, Ernst Toller en Kurt Tucholsky) en uit de Afro-Amerikaanse literatuur (de Negerliederen, 1934) uit. Na een inval in de uitgeverij ging Kohn onder de naam van Beversluis' vrouw, Schuitemaker, door. Eind jaren dertig werd hij bevat door een nieuw geloof, het katholicisme. Zijn nieuwe geloof ging gepaard met nieuwe politieke inzichten. Beversluis werd zeer oranjegezind, was voor een dictatuur van de familie Oranje. In 1938 treedt Beversluis toe tot de redactie van De Nieuwe Gids, het literaire tijdschrift van miljonair/fascist/dichter Alfred Haighton (1896-1943). In 1939 wordt hij lid van Arnold Meijers Zwart Front. Op 20 april 1940 was Beversluis, weer samen met Zwertbroek, aanwezig bij de oprichting van Nationaal Front, de opvolger van Zwart Front. In 1941 sluit hij zich aan bij de NSB. In 1942 publiceert Beversluis in het antisemitische sensatieblad De Misthoorn felle aanvallen op de 'decadente' poëzie en poëten, waarbij hij Paul van Ostaijen, J. Slauerhoff, H. Marsman, Gerrit Achterberg, Herman van den Bergh, Gerard den Brabander, Simon Vestdijk en vooral Victor E. van Vriesland onder vuur neemt. De Misthoorn was een antisemitisch blad, primair bedoeld voor lezers uit de nationaal-socialistische hoek. Het blad had een hoge oplage en werd wijd verspreid, dankzij ruimhartige Duitse subsidiëring. Na de bevrijding werd Beversluis in Friesland opgepakt. Hij werd geïnterneerd in kamp Vught, waar hij belast werd met de afdeling Ontwikkeling en Ontspanning. In april 1947 werd hij op medische en psychiatrische gronden ontslagen van rechtsvervolging. Vanaf 1949 woonde hij weer in Vrouwenpolder. De Eereraad voor de Letteren legde hem een publicatieverbod van tien jaar op, dat in hoger beroep in 1948 werd teruggebracht tot drie jaar. Op journalistiek gebied mocht hij twintig jaar niets publiceren. De katholieke uitgeverij 'Urbi et Orbi' nam hem in dienst. De Katholieke Radio Omroep zond hoorspelen uit die hij onder het pseudoniem Silvius Berckhout schreef. Hij bleef als dichter tot zijn dood in 1966 actief en schreef voornamelijk religieus getinte verzen.

Identifiers

SKUSKU-1133