Music-Hall!
Soucy, Gaétan

Soucy, Gaétan. [Translated by Meijer, Han]. Music-Hall!. (Original Title: Music-Hall!). Amsterdam: Em. Querido, 2004. 350 pages. Volumes: 1 volume. First Dutch Language Edition.
Softcover.

SUMMARY:
New York, eind jaren twintig van de vorige eeuw. Twee huizenblokken moeten tegen de vlakte en een zootje ongeregeld zorgt voor de sloop. Wilde geruchten doen de ronde, dat de sloop niet nodig is, maar dat er met de grond gespeculeerd gaat worden. Er is sprake van sabotage en bij het instorten van een trap is een meisje omgekomen. De stemming is grimmig en de slopers, die onverdroten voort werken, worden belaagd door de verdreven arme sloebers die vroeger in de blokken woonden: twee groepen verdoemden. Een leerjongen, die steeds door de slopers wordt gepest en van alles de schuld krijgt, weet niet beter of hij is Xavier X. Mortanse, een nog maar net aangekomen Hongaarse immigrant. Het enige wat hij zich herinnert is dat hij op een dag wakker werd op een kade in Amerika, met chocolaatjes in zijn broekzak en zijn voornaam op zijn pols getatoeëerd.
Langzaam maar zeker ontdekt Xavier steeds meer van zichzelf: dat hij fabuleus goed kan schaken, dat hij nooit een kompas nodig heeft, maar altijd zijn huis weer kan vinden en dat de zuster die hij achterliet Justine heet. Aan haar schrijft hij lange brieven, al begrijpt hij niet waarom hij nooit antwoord krijgt.
Als Xavier tijdens het werk een houten kistje vindt, blijkt het een vreemde muziekdoos te zijn. En al zorgt buurvrouw Peggy goed voor de eenzame, magere jongen met de pianovingers, door de figuur in de muziekdoos heeft Xavier voor het eerst iemand gevonden om van te houden.

RECENSIE:
Aan het begin van dit even briljante als bizarre boek treffen we de hoofdpersoon, de dromerige ca 18-jarige Xavier die zich slechts voedt met wat rauwe groente, op een groot sloopwerk in het New York van de jaren twintig. Een troosteloze ambiance, waarin de jongen zich staande houdt dankzij een vrolijke en zeer muzikale kikker in een kistje, die hij op de sloop vindt en waarmee hij uiteindelijk zelfs in een music hall op de planken belandt. Met desastreuze gevolgen, overigens. Hij trekt mensen aan met zijn mooie, sympathieke gezicht, maar op seksuele toenadering van zijn lieve buurmeisje Peggy reageert hij buitengewoon spastisch. Is hij wel van deze wereld? Hij heeft vage herinneringen aan Hongarije en aan een zus die Justine heet en die hij lange brieven schrijft. Aan het eind wordt Xaviers verbijsterende geheim onthuld. Met zijn barokke taal en de decadente wreedheden doet de Canadees Soucy (1958) soms denken aan James Purdy. Hij werd vooral bekend met de kleine roman Het meisje dat te veel van lucifers hield.

8,50

In stock

General

Full TitleMusic-Hall!
Original TitleMusic-Hall!
LanguageDutch
Original LanguageEnglish

Creators

AuthorsSoucy, Gaétan
TranslatorsMeijer, Han

Imprint

PublisherEm. Querido
Publishing PlaceAmsterdam
Release Year2004

Description

H x L x W13.5 x 0 x 21.5 cm
Pages351
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Dutch Language Edition

Info

SummaryNew York, eind jaren twintig van de vorige eeuw. Twee huizenblokken moeten tegen de vlakte en een zootje ongeregeld zorgt voor de sloop. Wilde geruchten doen de ronde, dat de sloop niet nodig is, maar dat er met de grond gespeculeerd gaat worden. Er is sprake van sabotage en bij het instorten van een trap is een meisje omgekomen. De stemming is grimmig en de slopers, die onverdroten voort werken, worden belaagd door de verdreven arme sloebers die vroeger in de blokken woonden: twee groepen verdoemden. Een leerjongen, die steeds door de slopers wordt gepest en van alles de schuld krijgt, weet niet beter of hij is Xavier X. Mortanse, een nog maar net aangekomen Hongaarse immigrant. Het enige wat hij zich herinnert is dat hij op een dag wakker werd op een kade in Amerika, met chocolaatjes in zijn broekzak en zijn voornaam op zijn pols getatoeëerd. Langzaam maar zeker ontdekt Xavier steeds meer van zichzelf: dat hij fabuleus goed kan schaken, dat hij nooit een kompas nodig heeft, maar altijd zijn huis weer kan vinden en dat de zuster die hij achterliet Justine heet. Aan haar schrijft hij lange brieven, al begrijpt hij niet waarom hij nooit antwoord krijgt. Als Xavier tijdens het werk een houten kistje vindt, blijkt het een vreemde muziekdoos te zijn. En al zorgt buurvrouw Peggy goed voor de eenzame, magere jongen met de pianovingers, door de figuur in de muziekdoos heeft Xavier voor het eerst iemand gevonden om van te houden. RECENSIE: Aan het begin van dit even briljante als bizarre boek treffen we de hoofdpersoon, de dromerige ca 18-jarige Xavier die zich slechts voedt met wat rauwe groente, op een groot sloopwerk in het New York van de jaren twintig. Een troosteloze ambiance, waarin de jongen zich staande houdt dankzij een vrolijke en zeer muzikale kikker in een kistje, die hij op de sloop vindt en waarmee hij uiteindelijk zelfs in een music hall op de planken belandt. Met desastreuze gevolgen, overigens. Hij trekt mensen aan met zijn mooie, sympathieke gezicht, maar op seksuele toenadering van zijn lieve buurmeisje Peggy reageert hij buitengewoon spastisch. Is hij wel van deze wereld? Hij heeft vage herinneringen aan Hongarije en aan een zus die Justine heet en die hij lange brieven schrijft. Aan het eind wordt Xaviers verbijsterende geheim onthuld. Met zijn barokke taal en de decadente wreedheden doet de Canadees Soucy (1958) soms denken aan James Purdy. Hij werd vooral bekend met de kleine roman Het meisje dat te veel van lucifers hield

Identifiers

SKUSKU-2819
ISBN 109021480158