Moeder waarom leven wij?
Zielens, Lode

Zielens, Lode. Moeder waarom leven wij?. Antwerpen: Die Edele / Frans De Backer, [publishing date unknown]. 358 pages. Volumes: 1 of 1 volume. Eighth Edition. 13,5 cm. x 19,5 cm..
Condition: Fine. Hardcover.

SUMMARY:
Moeder, waarom leven wij? is een boek van de Vlaamse schrijver Lode Zielens uit 1932. Het boek werd bekroond in 1934 met de Driejaarlijkse Staatsprijs voor verhalend proza.
Het boek werd door Marnix Gijsen omschreven als ‘Het eerste grote boek van de nieuwe generatie’, terwijl Gerard Walschap stelde dat het ‘krachtdadig de traditie onzer slappe romankunst afsnijdt’. Het boek beschrijft de sociale wantoestanden in de grootstad door de ogen van de kleine man. Het boek is doordrongen van een marxistisch aandoende maatschappelijke analyse, verruimd tot een existentiële onmacht en kwellende seksualiteit (wij lijden omdat wij leven).[2]

Netje groeit op in een arbeidersgezin aan de Antwerpse dokken. Haar vader sterft vroeg in haar jeugd, haar broer Albert – evenals haar zus Louise – verlaten al snel het gezin. De tweede zus Mariëtte belandt dan weer in de prostitutie. Netje is – voor haar moeder die wegkwijnt onder de miserie – het overtollige kind en beleeft dan ook een ongelukkige jeugd met weinig toekomstperspectief. Ze belandt in haar tienerjaren in de armen van Louis, met wie ze trouwt en een kind krijgt. Bekend is de frase (en tevens titel) waarin Netje aan haar schoonmoeder vraagt wat het nut is van het leven. Haar man behandelt haar respectloos en laat vaak merken hoe hij over haar denkt. Wanneer Mariëtte haar man afsnoept en met hem naar Parijs vlucht, komt dit als een verlichting en krijgt haar leven een nieuwe wending. Ze ontmoet Karel, een prille jeugdliefde, die goed geld verdient in de scheepvaart en haar leven wat rozengeur inblaast.

In 1993 werd het boek verfilmd als televisieserie op VTM. Het werd een kritisch succes en één van de eerste programma’s van de commerciële zender die unaniem lof ontving..

9,00

In stock

General

Full TitleMoeder waarom leven wij?
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsZielens, Lode

Imprint

PublisherDie Edele / Frans De Backer
Publishing PlaceAntwerpen

Description

H x L x W13.5 x 0 x 19.5 cm
Pages358
Volumes1 of 1 volume
Cover FormatHardcover
ConditionFine

Editorial

EditionEighth Edition

Info

SummaryMoeder, waarom leven wij? is een boek van de Vlaamse schrijver Lode Zielens uit 1932. Het boek werd bekroond in 1934 met de Driejaarlijkse Staatsprijs voor verhalend proza. Het boek werd door Marnix Gijsen omschreven als 'Het eerste grote boek van de nieuwe generatie', terwijl Gerard Walschap stelde dat het 'krachtdadig de traditie onzer slappe romankunst afsnijdt'. Het boek beschrijft de sociale wantoestanden in de grootstad door de ogen van de kleine man. Het boek is doordrongen van een marxistisch aandoende maatschappelijke analyse, verruimd tot een existentiële onmacht en kwellende seksualiteit (wij lijden omdat wij leven).[2] Netje groeit op in een arbeidersgezin aan de Antwerpse dokken. Haar vader sterft vroeg in haar jeugd, haar broer Albert - evenals haar zus Louise - verlaten al snel het gezin. De tweede zus Mariëtte belandt dan weer in de prostitutie. Netje is - voor haar moeder die wegkwijnt onder de miserie - het overtollige kind en beleeft dan ook een ongelukkige jeugd met weinig toekomstperspectief. Ze belandt in haar tienerjaren in de armen van Louis, met wie ze trouwt en een kind krijgt. Bekend is de frase (en tevens titel) waarin Netje aan haar schoonmoeder vraagt wat het nut is van het leven. Haar man behandelt haar respectloos en laat vaak merken hoe hij over haar denkt. Wanneer Mariëtte haar man afsnoept en met hem naar Parijs vlucht, komt dit als een verlichting en krijgt haar leven een nieuwe wending. Ze ontmoet Karel, een prille jeugdliefde, die goed geld verdient in de scheepvaart en haar leven wat rozengeur inblaast. In 1993 werd het boek verfilmd als televisieserie op VTM. Het werd een kritisch succes en één van de eerste programma's van de commerciële zender die unaniem lof ontving.

Identifiers

SKUSKU-2967