Mijn weerbeeld
Albe

Albe. Mijn weerbeeld. Brussel: Privé-uitgave, 1942. Printed by A. Hellinckx, Brussel. 50 pages. Volumes: 1 volume. First Edition. Printed at 200 copies. Nr. 17 of 200. 18 cm. x 25 cm.
Condition: Fine. Softcover. Sewn Softcover. Signatures: Signed by the Author.

SUMMARY:
Albe, een pseudoniem van Renaat Anton Joostens (Mechelen, 8 juni 1902 – Brussel, 10 oktober 1973), was een Vlaams schrijver die ook jeugdverhalen publiceerde onder het pseudoniem Kapitein Zeldenthuis.
Albe debuteerde in 1930 met de poëziebundel Praeludium. Later volgden onder andere de dichtbundel Paradijsvogel (1931), Van adellijken bloede (1942), Groenendaalsche clausuren (1947) en de romans Annunciata (1944), Ossewagens op de kim (1946), Orpheus (1950) en Harshof (1956). Na zijn overlijden verscheen in 1977 zijn Verzamelde gedichten. Hij werkte onder diverse schuilnamen, waaronder Piet Punt, Decanus, enz. mee aan het Vlaamse naoorlogse tijdschrift Rommelpot als redacteur en satiricus, met onder andere ettelijke puntdichten, en een Reinaert-herdichting.

Joostens had een gulle pen. Hij debuteerde met een toneelstuk, daarop volgde religieus getinte poëzie en later zou hij ook verhalen, romans, essays, reisnotities, vertalingen van Italiaanse en Spaanse lyriek en jeugdboeken publiceren.
Vlaamsgezind, voor en tijdens WO II sympathisant van de Nieuwe Orde
Wordt algemeen bij de dertigers gerekend, d.i. de zogenaamde Post-Expressionistische Generatie rond het tijdschrift De Tijdstroom (1930-1934), waar men”wars van alle experimenten der laatste jaren, arbeiden wil(de) aan de opbouw ener persoonliker en menseliker kunst”. Albe werkte min of meer regelmatig aan De Tijdstroom mee, maar behoorde niet tot de redactie.
Maar evengoed kan hij ook gerekend worden tot de in 1926 opgerichte Pelgrimbeweging. Zowel op religieus als artistiek vlak waren de doelstellingen van deze beweging in die jaren de volmaakte samenvatting van zijn persoonlijke betrachtingen.
Albe was ook voorzitter geweest van de Kunstenaars voor de Jeugd en o.m. ook beheerder en vicevoorzitter van de Raad van Beheer van SABAM.
Hij schreef ook onder de pseudoniemen O.D. Decanus; Gheselscap; Jonas; Joost; Justus; Allan B. Law; Piet Punt; Robin Rhode; Kapitein Zeldenthuis..

15,00

In stock

General

Full TitleMijn weerbeeld
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsAlbe

Imprint

PublisherPrivé-uitgave
Publishing PlaceBrussel
PrinterA. Hellinckx
Printing PlaceBrussel
Release Year1942

Description

H x L x W18 x 0 x 25 cm
Pages50
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingSewn Softcover
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Edition
Issue and StatePrinted at 200 copies
CommentsNr. 17 of 200

Info

SignaturesSigned by the Author
SummaryAlbe, een pseudoniem van Renaat Anton Joostens (Mechelen, 8 juni 1902 - Brussel, 10 oktober 1973), was een Vlaams schrijver die ook jeugdverhalen publiceerde onder het pseudoniem Kapitein Zeldenthuis. Albe debuteerde in 1930 met de poëziebundel Praeludium. Later volgden onder andere de dichtbundel Paradijsvogel (1931), Van adellijken bloede (1942), Groenendaalsche clausuren (1947) en de romans Annunciata (1944), Ossewagens op de kim (1946), Orpheus (1950) en Harshof (1956). Na zijn overlijden verscheen in 1977 zijn Verzamelde gedichten. Hij werkte onder diverse schuilnamen, waaronder Piet Punt, Decanus, enz. mee aan het Vlaamse naoorlogse tijdschrift Rommelpot als redacteur en satiricus, met onder andere ettelijke puntdichten, en een Reinaert-herdichting. Joostens had een gulle pen. Hij debuteerde met een toneelstuk, daarop volgde religieus getinte poëzie en later zou hij ook verhalen, romans, essays, reisnotities, vertalingen van Italiaanse en Spaanse lyriek en jeugdboeken publiceren. Vlaamsgezind, voor en tijdens WO II sympathisant van de Nieuwe Orde Wordt algemeen bij de dertigers gerekend, d.i. de zogenaamde Post-Expressionistische Generatie rond het tijdschrift De Tijdstroom (1930-1934), waar men”wars van alle experimenten der laatste jaren, arbeiden wil(de) aan de opbouw ener persoonliker en menseliker kunst”. Albe werkte min of meer regelmatig aan De Tijdstroom mee, maar behoorde niet tot de redactie. Maar evengoed kan hij ook gerekend worden tot de in 1926 opgerichte Pelgrimbeweging. Zowel op religieus als artistiek vlak waren de doelstellingen van deze beweging in die jaren de volmaakte samenvatting van zijn persoonlijke betrachtingen. Albe was ook voorzitter geweest van de Kunstenaars voor de Jeugd en o.m. ook beheerder en vicevoorzitter van de Raad van Beheer van SABAM. Hij schreef ook onder de pseudoniemen O.D. Decanus; Gheselscap; Jonas; Joost; Justus; Allan B. Law; Piet Punt; Robin Rhode; Kapitein Zeldenthuis.

Identifiers

SKUSKU-0419