Lenteleven
Streuvels, Stijn

Streuvels, Stijn. Lenteleven. Antwerpen / Brussel / Gent / Leuven: Standaard Boekhandel, MCMXXXVIII [1938]. Printed by V. Van Dieren, Antwerpen. 233 pages. Volumes: 1 of 1 volume. Ninth Edition. 12,5 cm. x 19 cm..
Condition: Fine Plus. Softcover. Sewn Softcover.

SUMMARY:
In 1899 verscheen de verhalenbundel Lenteleven, waarvan het eerste verhaal begint met de woorden ‘Ik was een versnoekte kwajongen in mijn tijd…’.

De ontstaansgeschiedenis van Lenteleven (1899) is een apart verhaal. De Maldegemse uitgever van de Duimpjesuitgave, Victor de Lille, komt de eer toe het allereerste boek van Stijn Streuvels te hebben uitgegeven. De Gentse graficus, ontwerper en kunstdrukker Jules de Praetere had door eindeloos getalm met het drukken op handpers van een luxe-uitgave, zijn kans verkeken. De editie bij De Lille zorgde echter voor heel wat commotie. In het (goed bedoelde) nawoord van zijn uitgave noemde hij ‘Stijn Streuvels de enige, de enige goede, realistische schrijver in Vlaanderen’. Dit predikaat miste zijn uitwerking niet, en vooral vanuit katholieke hoek kwam
harde kritiek. Die kritiek bleef niet zonder kwalijke gevolgen voor Streuvels. In Avelgem waarschuwde een parochiepriester de bevolking voor de bedenkelijk zeden in Streuvels’ geschrijf. Moeder Louise en haar broer Guido Gezelle waren erg ongerust en bezorgd om de morele gezondheid van Frank. In Brugge moesten alle seminaristen (een honderdtal) hun exemplaar van Lenteleven indragen bij hun overste.
Met zijn eersteling Lenteleven kwam Streuvels in elk geval in de belangstelling, ook in Nederland, van lezers en critici. Zowel negatieve als positieve kritiek sprak uit de vele recensies. Lenteleven kende, na nog een paar kleinere oplagen in handpersdruk van Jules de Praetere, spoedig enkele herdrukken (1902, 4e; 1905, 5e, 1913, 6e, enz, tot 1987, 16e).

15,00

In stock

General

Full TitleLenteleven
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsStreuvels, Stijn

Imprint

PublisherStandaard Boekhandel
Publishing PlaceAntwerpen / Brussel / Gent / Leuven
PrinterV. Van Dieren
Printing PlaceAntwerpen

Description

H x L x W12.5 x 0 x 19 cm
Pages233
Volumes1 of 1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingSewn Softcover
ConditionFine Plus

Editorial

EditionNinth Edition

Info

SummaryIn 1899 verscheen de verhalenbundel Lenteleven, waarvan het eerste verhaal begint met de woorden ‘Ik was een versnoekte kwajongen in mijn tijd...’. De ontstaansgeschiedenis van Lenteleven (1899) is een apart verhaal. De Maldegemse uitgever van de Duimpjesuitgave, Victor de Lille, komt de eer toe het allereerste boek van Stijn Streuvels te hebben uitgegeven. De Gentse graficus, ontwerper en kunstdrukker Jules de Praetere had door eindeloos getalm met het drukken op handpers van een luxe-uitgave, zijn kans verkeken. De editie bij De Lille zorgde echter voor heel wat commotie. In het (goed bedoelde) nawoord van zijn uitgave noemde hij ‘Stijn Streuvels de enige, de enige goede, realistische schrijver in Vlaanderen’. Dit predikaat miste zijn uitwerking niet, en vooral vanuit katholieke hoek kwam harde kritiek. Die kritiek bleef niet zonder kwalijke gevolgen voor Streuvels. In Avelgem waarschuwde een parochiepriester de bevolking voor de bedenkelijk zeden in Streuvels’ geschrijf. Moeder Louise en haar broer Guido Gezelle waren erg ongerust en bezorgd om de morele gezondheid van Frank. In Brugge moesten alle seminaristen (een honderdtal) hun exemplaar van Lenteleven indragen bij hun overste. Met zijn eersteling Lenteleven kwam Streuvels in elk geval in de belangstelling, ook in Nederland, van lezers en critici. Zowel negatieve als positieve kritiek sprak uit de vele recensies. Lenteleven kende, na nog een paar kleinere oplagen in handpersdruk van Jules de Praetere, spoedig enkele herdrukken (1902, 4e; 1905, 5e, 1913, 6e, enz, tot 1987, 16e)

Identifiers

SKUSKU-2102