Kleine gedichten voor kinderen
van Alphen, Hieronijmus

van Alphen, Hieronijmus. Kleine gedichten voor kinderen. Amsterdam: Athenaeum – Polak & Van Gennep, 2003. 213 pages. Volumes: 1 of 1 volume. Second Edition. 13,5 cm. x 21,5 cm..
Condition: Mint. Softcover. Perfect binding.

SUMMARY:
De vroegste klassieker onder de Nederlandse kinderboeken is al jarengemeengoed, hoogste tijd dus voor een uitgave in de hedendaagse spelling,fraai geïllustreerd met de oorspronkelijke prenten.De opvoedkundige idealen van de Verlichting worden in ‘Kleine gedichten voor kinderen’ omgezet in pakkende beelden en pregnante versregels. Van Alphens kindergedichten onderscheiden zich naar vorm en inhoud van alles wat in de achttiende eeuw in Nederland geschreven werd. Opvallend is de compacte, indringende vorm, omdat in die tijd verzen van vijftien coupletten en honderden regels geen uitzondering vormden. Ze zijn zo bedrieglijk eenvoudig dat men nauwelijks in de gaten heeft wat hun bijzondere kwaliteit is: Van Alphen is erin geslaagd in een kort bestek het complete normenpatroon van de Verlichting vorm te geven. Desondanks is de opgeroepen kinderwereld er een van blijmoedigheid en vrolijkheid.

RECENSIE:
‘Zie daar enige kleine gedigten, ten behoeve van kinderen opgesteld.’ Zo luidde de eerste zin van het ‘Voorberigt’ van de begin 1778 anoniem verschenen ‘Proeve van Kleine Gedigten voor Kinderen’. De auteur – de werkloze meester in de rechten Hieronijmus van Alphen (1746-1803) – en zijn uitgeefster konden toen niet vermoeden dat dit onooglijke boekje, samen met de twee vervolgen die er op verschenen, een enorme bestseller zou worden. Verschillende regels uit de gedichten hebben zich een plaats verworven in citatenwoordenboeken, enkele zijn bijna spreekwoordelijk geworden. In 2003 verscheen in de Delta-reeks (wetenschappelijk verantwoorde heruitgaven van Nederlandse klassieken) een gebonden, wetenschappelijk verantwoorde uitgave. Deze paperbackeditie (zonder de illustraties, het nawoord en de annotaties) bevat alleen de gedichtjes en het korte voorbericht en is voor een ruimer publiek bedoeld: daartoe zijn de teksten in de hedendaagse spelling overgebracht.

12,50

In stock

General

Full TitleKleine gedichten voor kinderen
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

Authorsvan Alphen, Hieronijmus

Imprint

PublisherAthenaeum - Polak & Van Gennep
Publishing PlaceAmsterdam
Release Year2003

Description

H x L x W13.5 x 0 x 21.5 cm
Pages213
Volumes1 of 1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingPerfect binding
ConditionMint

Editorial

EditionSecond Edition

Info

SummaryDe vroegste klassieker onder de Nederlandse kinderboeken is al jarengemeengoed, hoogste tijd dus voor een uitgave in de hedendaagse spelling,fraai geïllustreerd met de oorspronkelijke prenten.De opvoedkundige idealen van de Verlichting worden in 'Kleine gedichten voor kinderen' omgezet in pakkende beelden en pregnante versregels. Van Alphens kindergedichten onderscheiden zich naar vorm en inhoud van alles wat in de achttiende eeuw in Nederland geschreven werd. Opvallend is de compacte, indringende vorm, omdat in die tijd verzen van vijftien coupletten en honderden regels geen uitzondering vormden. Ze zijn zo bedrieglijk eenvoudig dat men nauwelijks in de gaten heeft wat hun bijzondere kwaliteit is: Van Alphen is erin geslaagd in een kort bestek het complete normenpatroon van de Verlichting vorm te geven. Desondanks is de opgeroepen kinderwereld er een van blijmoedigheid en vrolijkheid. RECENSIE: 'Zie daar enige kleine gedigten, ten behoeve van kinderen opgesteld.' Zo luidde de eerste zin van het 'Voorberigt' van de begin 1778 anoniem verschenen 'Proeve van Kleine Gedigten voor Kinderen'. De auteur – de werkloze meester in de rechten Hieronijmus van Alphen (1746-1803) – en zijn uitgeefster konden toen niet vermoeden dat dit onooglijke boekje, samen met de twee vervolgen die er op verschenen, een enorme bestseller zou worden. Verschillende regels uit de gedichten hebben zich een plaats verworven in citatenwoordenboeken, enkele zijn bijna spreekwoordelijk geworden. In 2003 verscheen in de Delta-reeks (wetenschappelijk verantwoorde heruitgaven van Nederlandse klassieken) een gebonden, wetenschappelijk verantwoorde uitgave. Deze paperbackeditie (zonder de illustraties, het nawoord en de annotaties) bevat alleen de gedichtjes en het korte voorbericht en is voor een ruimer publiek bedoeld: daartoe zijn de teksten in de hedendaagse spelling overgebracht

Identifiers

SKUSKU-7845
ISBN 139025301843