Kijken naar jou uit duizend ogen

[?]. [Illustrated by Dendooven, Gerda]. Kijken naar jou uit duizend ogen. Antieke liefdespoëzie. Leuven: Davidsfonds, 2009. 134 pages. Volumes: 1 volume. First Edition. 19 cm. x 25,5 cm.
Condition: Mint. Softcover with Dust Jacket. Sewn Softcover.

SUMMARY:
Afrodite en Eros, Venus en Amor: de liefde heeft vele gezichten. Het is ‘de mooiste van alle onsterfelijke goden’ volgens Hesiodos, ‘de wrede moeder van zoete lust’ voor Horatius en een ‘bitterzoet en onweerstaanbaar sluipdier’ bij Sapfo. In de klassieke teksten van de Grieken en Romeinen wordt liefde zelden geassocieerd met rozengeur en maneschijn. Waar liefde is, is haat, bloed en dood, wellust en genot.
Dompel je onder in de antieke liefdespoëzie. Laat je meevoeren door het liefdesleven van goden en helden en ontdek een rijkdom aan taal en beelden in klassieke liefdesteksten.
Van Homeros tot Vergilius, van Euripides tot Ovidius. Voor de antieke dichters was de liefde een onuitputtelijke bron van inspiratie. Hun onsterfelijke poëzie geeft ons inzicht in de wereld van liefde en erotiek zoals die door Grieken en Romeinen beleefd werd.
In Kijken naar jou uit duizend ogen geeft PATRICK LATEUR een volledig beeld van de klassieke liefdepoëzie. Een unieke bloemlezing met uiteenlopende fragmenten uit verschillende genres en een indrukwekkende lijst van klassieke schrijvers en filosofen.

RECENSIE:
In dit boek verzamelt Patrick Lateur antieke ‘liefdespoezie’, een begrip dat veel ruimer is dan liefdeslyriek. Tot de poezie behoren nl. ook de in verzen geschreven epiek, dramatiek en didactiek. Het boek bevat poezie van o.a. Homeros, Sapfo, Euripides, Vergilius en Ovidius. Fragmenten over geliefden als Orpheus en Eurydice geven interessante illustraties van het liefdesleven van goden en helden. De lyrische dichters bezingen hun vurige liefde als een zalige ervaring, maar ook als een kwelling. Er zijn o.m. lofliederen gericht aan Eros en de “hoogverheven Fallus”, scheldtirades, raadgevingen om de beminde te veroveren of te dumpen, en een huwelijkszang voor een keizer. Dat alles werd geillustreerd met twintig paginagrote tekeningen van illustrator Gerda Dendooven. Onderaan de teksten vinden we de auteur, het boek waaruit de tekst komt en de vertaler. Omwille van de uniformiteit van de reeks waarin dit boek verschijnt, werden geen annotaties of een index van eigennamen opgenomen. Achteraan volgt wel een bibliografie. Een goede eerste kennismaking met de antieke liefdespoezie.

9,00

In stock

General

Full TitleKijken naar jou uit duizend ogen
Sub-titleAntieke liefdespoëzie
LanguageDutch
Original LanguageMultiple Languages

Creators

IllustratorsDendooven, Gerda

Imprint

PublisherDavidsfonds
Publishing PlaceLeuven
Release Year2009

Description

H x L x W19 x 0 x 25.5 cm
Pages134
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover with Dust Jacket
BindingSewn Softcover
ConditionMint

Editorial

EditionFirst Edition

Info

SummaryAfrodite en Eros, Venus en Amor: de liefde heeft vele gezichten. Het is ‘de mooiste van alle onsterfelijke goden’ volgens Hesiodos, ‘de wrede moeder van zoete lust’ voor Horatius en een ‘bitterzoet en onweerstaanbaar sluipdier’ bij Sapfo. In de klassieke teksten van de Grieken en Romeinen wordt liefde zelden geassocieerd met rozengeur en maneschijn. Waar liefde is, is haat, bloed en dood, wellust en genot. Dompel je onder in de antieke liefdespoëzie. Laat je meevoeren door het liefdesleven van goden en helden en ontdek een rijkdom aan taal en beelden in klassieke liefdesteksten. Van Homeros tot Vergilius, van Euripides tot Ovidius. Voor de antieke dichters was de liefde een onuitputtelijke bron van inspiratie. Hun onsterfelijke poëzie geeft ons inzicht in de wereld van liefde en erotiek zoals die door Grieken en Romeinen beleefd werd. In Kijken naar jou uit duizend ogen geeft PATRICK LATEUR een volledig beeld van de klassieke liefdepoëzie. Een unieke bloemlezing met uiteenlopende fragmenten uit verschillende genres en een indrukwekkende lijst van klassieke schrijvers en filosofen. RECENSIE: In dit boek verzamelt Patrick Lateur antieke 'liefdespoezie', een begrip dat veel ruimer is dan liefdeslyriek. Tot de poezie behoren nl. ook de in verzen geschreven epiek, dramatiek en didactiek. Het boek bevat poezie van o.a. Homeros, Sapfo, Euripides, Vergilius en Ovidius. Fragmenten over geliefden als Orpheus en Eurydice geven interessante illustraties van het liefdesleven van goden en helden. De lyrische dichters bezingen hun vurige liefde als een zalige ervaring, maar ook als een kwelling. Er zijn o.m. lofliederen gericht aan Eros en de "hoogverheven Fallus", scheldtirades, raadgevingen om de beminde te veroveren of te dumpen, en een huwelijkszang voor een keizer. Dat alles werd geillustreerd met twintig paginagrote tekeningen van illustrator Gerda Dendooven. Onderaan de teksten vinden we de auteur, het boek waaruit de tekst komt en de vertaler. Omwille van de uniformiteit van de reeks waarin dit boek verschijnt, werden geen annotaties of een index van eigennamen opgenomen. Achteraan volgt wel een bibliografie. Een goede eerste kennismaking met de antieke liefdespoezie

Identifiers

SKUSKU-0777
ISBN 139789063065935