Kamaraden!
Last, Jef

Last, Jef. [Edited by Roland Holst – Van Der Schalk, Henriette]. Kamaraden!. Gekozen en ingeleid door Henriette Roland Holst – Van Der Schalk. Rotterdam: W. L. & J. Brusse, MCMXXX [1930]. 48 pages. Volumes: 1 volume. First Edition. 14 cm. x 20,5 cm.
Condition: Good. Water marks on the cover page. Softcover. Sewn Softcover.

SUMMARY:
Socialistisch revolutionaire gedichten. Goedlopende en historisch relevante gedichten. Zijn socialistische geëngageerdheid spreekt uit zijn werk, maar zonder dat de literaire kwaliteit daar onder lijdt.

Al is de schrijver Last wellicht niet geheel ten onrechte in de vergetelheid geraakt, de mens verdient beter. Last heeft een bijzonder leven geleid en is met veel interessante mensen en zaken in aanraking gekomen. Met name de vooroorlogse jaren van Last zijn bijzonder interessant door zijn grote betrokkenheid als intellectueel bij “extreem” links. Last was in die tijd een typisch voorbeeld van een geëngageerd kunstenaar: uiterst betrokken bij de grote politieke en maatschappelijk bewegingen en dreigingen; de revolutie, de crisis, de nakende oorlog, het fascisme en het communisme. Last radicaliseerde van links SDAPer, tot RSP lid (de partij van Henk Sneevliet), tot communist, om ten slotte tot inkeer te komen en verder partijloos (op een kort provolidmaatschap na) te blijven. Last bezocht in de jaren 30 vijfmaal de Sovjet-Unie, schreef geëngageerde en avangardistsiche literatuur, richtte (mede) het tijdschrift voor arbeidersliteratuur Links Richten op, deelde hartstochtelijk mee in de literaire discussies van die tijd, bezocht de beroemde internationale schrijverscongressen voor vrede en tegen het fascisme, raakte bevriend met de beroemde Franse schrijver André Gide en vocht mee in de Spaanse burgeroorlog..

7,50

In stock

General

Full TitleKamaraden!
Sub-titleGekozen en ingeleid door Henriette Roland Holst - Van Der Schalk
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsLast, Jef
EditorsRoland Holst - Van Der Schalk, Henriette

Imprint

PublisherW. L. & J. Brusse
Publishing PlaceRotterdam

Description

H x L x W14 x 0 x 20.5 cm
Pages48
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingSewn Softcover
ConditionGoodWater marks on the cover page

Editorial

EditionFirst Edition

Info

SummarySocialistisch revolutionaire gedichten. Goedlopende en historisch relevante gedichten. Zijn socialistische geëngageerdheid spreekt uit zijn werk, maar zonder dat de literaire kwaliteit daar onder lijdt. Al is de schrijver Last wellicht niet geheel ten onrechte in de vergetelheid geraakt, de mens verdient beter. Last heeft een bijzonder leven geleid en is met veel interessante mensen en zaken in aanraking gekomen. Met name de vooroorlogse jaren van Last zijn bijzonder interessant door zijn grote betrokkenheid als intellectueel bij "extreem" links. Last was in die tijd een typisch voorbeeld van een geëngageerd kunstenaar: uiterst betrokken bij de grote politieke en maatschappelijk bewegingen en dreigingen; de revolutie, de crisis, de nakende oorlog, het fascisme en het communisme. Last radicaliseerde van links SDAPer, tot RSP lid (de partij van Henk Sneevliet), tot communist, om ten slotte tot inkeer te komen en verder partijloos (op een kort provolidmaatschap na) te blijven. Last bezocht in de jaren 30 vijfmaal de Sovjet-Unie, schreef geëngageerde en avangardistsiche literatuur, richtte (mede) het tijdschrift voor arbeidersliteratuur Links Richten op, deelde hartstochtelijk mee in de literaire discussies van die tijd, bezocht de beroemde internationale schrijverscongressen voor vrede en tegen het fascisme, raakte bevriend met de beroemde Franse schrijver André Gide en vocht mee in de Spaanse burgeroorlog.

Identifiers

SKUSKU-0937