Je bent geen vreemde hier
Haslett, Adam

Haslett, Adam. [Translated by Hoog, Else]. Je bent geen vreemde hier. (Original Title: You are not a Stranger here). Amsterdam / Antwerpen: Atlas, 2003. 253 pages. Volumes: 1 volume. First Dutch Language Edition. 13,5 cm. x 21 cm.
Condition: Fine. Softcover. Perfect binding.

SUMMARY:
In de negen verhalen van zijn debuut je bent geen vreemde hier neemt Adam Haslett de lezer mee naar de werelden van mensen die met prangende levenskwesties geconfronteerd worden. Hij laat ons kennismaken
met een oudere uitvinder die, borrelend van ideeën, na jaren op bezoek gaat bij zijn zoon, die homo blijkt te zijn. Een weesjongen vindt troost in de mishandelingen van een klasgenoot, en het bezoek van een vroegere, wederzijdse minnaar dreigt de verhouding tussen een broer en een zus te verstoren.
De verhalen gaan over wat William Faulkner ooit de ‘oude waarheden van het hart’ noemde: liefde en eer, medelijden en trots, compassie en opoffering. Met humor, een indrukwekkend inlevingsvermogen en een bijna gedetailleerdheid legt Haslett de verborgen structuren van de relaties tussen gezinsleden, vrienden en minnaars bloot.

RECENSIE:
Zelden is een literair debuut zo bejubeld als de verhalenbundel ‘You are not a Stranger here’ van de Amerikaanse schrijver Adam Haslett. Begrijpelijk dat de Nederlandse uitgever een pagina lovende quotes als intro in de Nederlandse uitgave heeft opgenomen, met een aanprijzing van Jonathan Franzen als keurmerk op het omslag. De negen verhalen in ‘Je bent geen vreemde hier’ zijn realistische portretten van mensen die lijden aan een psychische ziekte of door een tragische levenservaring psychisch letsel hebben opgelopen. Haslett schuwt hierbij het extreme niet en hij laat op een uitvergrote wijze zien dat het leven op aarde bepaald niet paradijselijk is. Dit gegeven weet hij zo genuanceerd, onsentimenteel en soms monter te stileren, dat je als lezer bijna smachtend aan een nieuw verhaal begint. Hasletts talent ligt vooral hierin dat hij in staat is met compassie te laten zien hoe ‘gewoon’ en ‘dichtbij’ psychische radeloosheid is. In die zin geldt de titel niet alleen voor zijn personages, maar ook voor de lezers die zich in zijn verhalen willen spiegelen.

10,00

In stock

General

Full TitleJe bent geen vreemde hier
Original TitleYou are not a Stranger here
LanguageDutch
Original LanguageEnglish

Creators

AuthorsHaslett, Adam
TranslatorsHoog, Else

Imprint

PublisherAtlas
Publishing PlaceAmsterdam / Antwerpen
Release Year2003

Description

H x L x W13.5 x 0 x 21 cm
Pages253
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingPerfect binding
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Dutch Language Edition

Info

SummaryIn de negen verhalen van zijn debuut je bent geen vreemde hier neemt Adam Haslett de lezer mee naar de werelden van mensen die met prangende levenskwesties geconfronteerd worden. Hij laat ons kennismaken met een oudere uitvinder die, borrelend van ideeën, na jaren op bezoek gaat bij zijn zoon, die homo blijkt te zijn. Een weesjongen vindt troost in de mishandelingen van een klasgenoot, en het bezoek van een vroegere, wederzijdse minnaar dreigt de verhouding tussen een broer en een zus te verstoren. De verhalen gaan over wat William Faulkner ooit de 'oude waarheden van het hart' noemde: liefde en eer, medelijden en trots, compassie en opoffering. Met humor, een indrukwekkend inlevingsvermogen en een bijna gedetailleerdheid legt Haslett de verborgen structuren van de relaties tussen gezinsleden, vrienden en minnaars bloot. RECENSIE: Zelden is een literair debuut zo bejubeld als de verhalenbundel 'You are not a Stranger here' van de Amerikaanse schrijver Adam Haslett. Begrijpelijk dat de Nederlandse uitgever een pagina lovende quotes als intro in de Nederlandse uitgave heeft opgenomen, met een aanprijzing van Jonathan Franzen als keurmerk op het omslag. De negen verhalen in 'Je bent geen vreemde hier' zijn realistische portretten van mensen die lijden aan een psychische ziekte of door een tragische levenservaring psychisch letsel hebben opgelopen. Haslett schuwt hierbij het extreme niet en hij laat op een uitvergrote wijze zien dat het leven op aarde bepaald niet paradijselijk is. Dit gegeven weet hij zo genuanceerd, onsentimenteel en soms monter te stileren, dat je als lezer bijna smachtend aan een nieuw verhaal begint. Hasletts talent ligt vooral hierin dat hij in staat is met compassie te laten zien hoe 'gewoon' en 'dichtbij' psychische radeloosheid is. In die zin geldt de titel niet alleen voor zijn personages, maar ook voor de lezers die zich in zijn verhalen willen spiegelen

Identifiers

SKUSKU-2355
ISBN 109045010275
ISBN 139789045010274