Jazz
Morrison, Toni

Morrison, Toni. [Translated by Vink, Nettie]. Jazz. (Original Title: Jazz). Amsterdam: Amber, 1993. 234 pages. Volumes: 1 volume. Second Edition. 12,5 cm. x 20 cm.
Condition: Fine. Softcover. Perfect binding.

SUMMARY:
Harlem, 1926. Het tintelende, sprankelende stadsleven trekt grote aantallen zwarte mensen uit het zuiden die hun geluk zoeken in New York. Eén van hen is Joe Trace die de kost probeert te verdienen door o.a. huis aan huis cosmetica te verkopen. Tijdens één van zijn bezoeken komt hij in contact met het veel jongere meisje Dorcas met wie hij een gepassioneerde liefdesrelatie begint. De verhouding eindigt als de jaloerse Joe Trace het meisje doodschiet. Vanaf dat moment zit Joe thuis als versteend in een steel, niet meer in staat iets te ondernemen, ondergedompeld in een groot verdriet. Zijn vrouw Violet probeert in een aanval van razernij en wraakgevoelens het lijk van Dorcas met messteken te verminken. Later zoekt zij contact met de tante van het dode meisje in een poging het overspel van haar man te begrijpen, te analyseren en uiteindelijk te vergeten. Het verhaal van Joe Trace, Dorcas en de lotgevallen van Violet worden gevolgd door een mysterieuze stem die improviserend en associëren.

RECENSIE:
Rond 1926 trekken veel zwarte mensen uit het zuiden van de VS naar New York om een leven met betere toekomstmogelijkheden op te bouwen. Zo ook Joe Trace en zijn vrouw Violet. Joe gaat huis aan huis cosmetica verkopen en Violet knipt en krult haren. Als Joe 50 jaar oud is, begint hij een gepassioneerde relatie met de 18-jarige Dorcas. Na een paar maanden schiet hij haar dood. Deze gebeurtenis zet vele personen en het verhaal in beweging. Het verhaal wordt verteld door een anonieme, beschouwende persoonlijkheid op de achtergrond, die ook commentaar geeft op de gebeurtenissen. Het is een bijzonder verhaal, mede omdat de gebeurtenissen steeds een heel andere wending nemen dan men verwacht. Een sterke literaire roman, die de lezer voortdurend op verrassingen trakteert. Morrison kreeg de Pulitzer prijs voor haar roman ‘Beminde’ (Beloved). Normale druk, mooie sobere omslag. Onlangs ontving de schrijfster (1931) de Nobelprijs voor literatuur..

6,50

In stock

General

Full TitleJazz
Original TitleJazz
LanguageDutch
Original LanguageEnglish

Creators

AuthorsMorrison, Toni
TranslatorsVink, Nettie

Imprint

PublisherAmber
Publishing PlaceAmsterdam
Release Year1993

Description

H x L x W12.5 x 0 x 20 cm
Pages234
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingPerfect binding
ConditionFine

Editorial

EditionSecond Edition

Info

SummaryHarlem, 1926. Het tintelende, sprankelende stadsleven trekt grote aantallen zwarte mensen uit het zuiden die hun geluk zoeken in New York. Eén van hen is Joe Trace die de kost probeert te verdienen door o.a. huis aan huis cosmetica te verkopen. Tijdens één van zijn bezoeken komt hij in contact met het veel jongere meisje Dorcas met wie hij een gepassioneerde liefdesrelatie begint. De verhouding eindigt als de jaloerse Joe Trace het meisje doodschiet. Vanaf dat moment zit Joe thuis als versteend in een steel, niet meer in staat iets te ondernemen, ondergedompeld in een groot verdriet. Zijn vrouw Violet probeert in een aanval van razernij en wraakgevoelens het lijk van Dorcas met messteken te verminken. Later zoekt zij contact met de tante van het dode meisje in een poging het overspel van haar man te begrijpen, te analyseren en uiteindelijk te vergeten. Het verhaal van Joe Trace, Dorcas en de lotgevallen van Violet worden gevolgd door een mysterieuze stem die improviserend en associëren. RECENSIE: Rond 1926 trekken veel zwarte mensen uit het zuiden van de VS naar New York om een leven met betere toekomstmogelijkheden op te bouwen. Zo ook Joe Trace en zijn vrouw Violet. Joe gaat huis aan huis cosmetica verkopen en Violet knipt en krult haren. Als Joe 50 jaar oud is, begint hij een gepassioneerde relatie met de 18-jarige Dorcas. Na een paar maanden schiet hij haar dood. Deze gebeurtenis zet vele personen en het verhaal in beweging. Het verhaal wordt verteld door een anonieme, beschouwende persoonlijkheid op de achtergrond, die ook commentaar geeft op de gebeurtenissen. Het is een bijzonder verhaal, mede omdat de gebeurtenissen steeds een heel andere wending nemen dan men verwacht. Een sterke literaire roman, die de lezer voortdurend op verrassingen trakteert. Morrison kreeg de Pulitzer prijs voor haar roman 'Beminde' (Beloved). Normale druk, mooie sobere omslag. Onlangs ontving de schrijfster (1931) de Nobelprijs voor literatuur.

Identifiers

SKUSKU-2782
ISBN 109050931952
ISBN 139789050931953