Indrukken en ervaringen
Sleeckx, Domien

Sleeckx, Domien. Indrukken en ervaringen. Beveren: Orbis & Orion, 1982. 224 pages. Volumes: 1 of 1 volume. First Edition. 14,5 cm. x 21 cm..
Condition: Fine. Softcover. Perfect binding.

SUMMARY:
Domein Sleeckx (1818)1901) was notarisklerk, redacteur van kranten, leraar aan de Rijksnormaalschool te Lier, inspecteur lager onderwijs, lid van de Koninklijke Vlaamse Academie, waar hij ontslag nam en voorzitter werd van het Taalverbond. Hij schreef verhalen en toneelstukken, maar blijft vooral bekend en gewaardeerd als een stipte en goed observerende kroniekschrijver van Antwerpse en Brusselse toestanden en mensen in de 19de eeuw. De “Indrukken en ervaringen” verschenen voor het eerst (postuum) in 1902 en bevatten elf hoofdstukken van de mémoires over de eerste Antwerpse tijd van de auteur en zijn vertrek naar Brussel, waar hij samen met J. A. de Laet en J. van de Velde het dagblad “Vlaemsch België” oprichette.
De laatste twee hoofdstukken van dit boek waren totnogtoe nooit gepubliceerd; zij bevatten kostbare bijzonderheden over het Vlaamse verenigingsleven te Brussel in de eerste jaren van Sleeckx’ verblijf aldaar. Tot in 1979 berustten deze twee hoofdstukken in het familiearchief van Sleeckx’ nazaten. Zij verschijnen in deze uitgave dus voor het eerst.
Het loonde de moeite de levendig geschreven herinneringen van Sleeckx na tachtig jaar opnieuw onder het stof vandaan te halen, omdat ze zoveel belangwekkende bijzonderheden bevatten over het Antwerpen en het Vlaams Brussel van anderhalve eeuw geleden.
Deze nu dus integrale uitgave van “Indrukken en ervaringen” wordt gevolgd door een belangwekkend nawoord van de hand van Dr. Ludo Simons, terwijl het register en de illustratie van deze uitgave door Drs. Marc Somers werden bezorgd..

9,00

In stock

General

Full TitleIndrukken en ervaringen
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsSleeckx, Domien

Imprint

PublisherOrbis & Orion
Publishing PlaceBeveren
Release Year1982

Description

H x L x W14.5 x 0 x 21 cm
Pages224
Volumes1 of 1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingPerfect binding
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Edition

Info

SummaryDomein Sleeckx (1818)1901) was notarisklerk, redacteur van kranten, leraar aan de Rijksnormaalschool te Lier, inspecteur lager onderwijs, lid van de Koninklijke Vlaamse Academie, waar hij ontslag nam en voorzitter werd van het Taalverbond. Hij schreef verhalen en toneelstukken, maar blijft vooral bekend en gewaardeerd als een stipte en goed observerende kroniekschrijver van Antwerpse en Brusselse toestanden en mensen in de 19de eeuw. De "Indrukken en ervaringen" verschenen voor het eerst (postuum) in 1902 en bevatten elf hoofdstukken van de mémoires over de eerste Antwerpse tijd van de auteur en zijn vertrek naar Brussel, waar hij samen met J. A. de Laet en J. van de Velde het dagblad "Vlaemsch België" oprichette. De laatste twee hoofdstukken van dit boek waren totnogtoe nooit gepubliceerd; zij bevatten kostbare bijzonderheden over het Vlaamse verenigingsleven te Brussel in de eerste jaren van Sleeckx' verblijf aldaar. Tot in 1979 berustten deze twee hoofdstukken in het familiearchief van Sleeckx' nazaten. Zij verschijnen in deze uitgave dus voor het eerst. Het loonde de moeite de levendig geschreven herinneringen van Sleeckx na tachtig jaar opnieuw onder het stof vandaan te halen, omdat ze zoveel belangwekkende bijzonderheden bevatten over het Antwerpen en het Vlaams Brussel van anderhalve eeuw geleden. Deze nu dus integrale uitgave van "Indrukken en ervaringen" wordt gevolgd door een belangwekkend nawoord van de hand van Dr. Ludo Simons, terwijl het register en de illustratie van deze uitgave door Drs. Marc Somers werden bezorgd.

Identifiers

SKUSKU-2165
ISBN 109026412797
ISBN 139789026412790