Hoog bezoek
Tunström, Göran

Tunström, Göran. [Translated by van der Meij, Bertie]. Hoog bezoek. Amsterdam: De Bezige Bij, 2000. 288 pages. Volumes: 1 volume. First Dutch Language Edition. 13,5 x 21,5
Condition: Fine. Softcover. Perfect binding.

SUMMARY:
Wat gebeurt er met iemand die jarenlang naar slechts één ding streeft en zijn hoogste ambitie ten slotte verwezenlijkt? De kans is groot dat hij in een zwart gat valt. Dat overkomt in deze betoverende roman een befaamd ruimtevaarder, die het hoogtepunt van zijn carrière beleeft als hij als een van de eersten voet op de maan zet. Eenmaal terug op aarde ontvlucht hij de persconferenties, de recepties en de banketten, om op zoek te gaan naar zichzelf. De astronaut, voor wie de beroemde maanreiziger Edwin Aldrin model stond, valt de levens van een aantal inwoners van een idyllisch Zweeds stadje ruw binnen. De zachtzinnige kleine middenstander Stellan, de intellectuele scepticus dominee Cederblom, de gedeprimeerde kunstschilder Harald Philgren, de bekoorlijke verpleegster Isabelle – ook zij streven naar het hogere, ieder op zijn eigen manier en niet de moed der wanhoop. De komst van de ruimtevaarder blijkt het begin van een reeks noodlottige gebeurtenissen, waardoor hun leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

Göran Tunström (Karlstad, Zweden, 1937) overleed in februari 2000. Hij was een van de belangrijkste hedendaagse Zweedse schrijvers. Voor ‘Hoog bezoek’ werd hem in 1998 de Augustprijs toegekend, de belangrijkste literaire prijs in Scandinavië. Bij De Bezige Bij verschenen inmiddels de romans ‘De dief’ (1994) en ‘Huis van Muziek’ (1998) en de verhalenbundel ‘Het ware leven’ (1999).

RECENSIE:
De bekende Zweedse schrijver (1937-2000) laat deze nieuwe roman aansluiten bij zijn eerder verschenen boeken ‘De dief’ en ‘Huis van muziek’* en de lezer bevindt zich weer tussen de bewoners van het Värmlandse stadje Sunne. Stellan Jonsson Lök, voormalig winkelier, zet zijn herinneringen op papier over de insnijdende gebeurtenissen van 30 jaar geleden. Het leven in het rustige Sunne werd danig in de war geschopt toen de depressieve kunstenaar Harald t.g.v. zijn 50e verjaardag een feest kreeg aangeboden en vervolgens de Amerikaanse astronaut Ed met een wel heel bijzondere boodschap opdook. Spelers in het verrassend opgebouwde verhaal zijn naast Stellan en Ed o.m. de liberale dominee Cederblom en de lieftallige verpleegster Isabelle. Tevens maken we kennis met kerkbewaarder Astor en de voormalige Zweedse minister-president Tage Erlander. De taalkunstenaar Tunström componeert fantasierijk en diepgaand een verhaal over het ware leven van stilstand én beweging, waarin een onvoorziene gebeurtenis op verontrustende wijze de verhoudingen in een kleine gemeenschap blootlegt. Bekroond met de Augustprijs, de belangrijkste onderscheiding voor Scandinavische literatuur.

8,00

In stock

General

Full TitleHoog bezoek
Original TitleBerömda män som varit i Sunne
LanguageDutch
Original LanguageSwedish

Creators

AuthorsTunström, Göran
Translatorsvan der Meij, Bertie

Imprint

PublisherDe Bezige Bij
Publishing PlaceAmsterdam
Release Year2000

Description

H x L x W13.5 x 0 x 21.5 cm
Pages288
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingPerfect binding
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Dutch Language Edition

Info

SummaryWat gebeurt er met iemand die jarenlang naar slechts één ding streeft en zijn hoogste ambitie ten slotte verwezenlijkt? De kans is groot dat hij in een zwart gat valt. Dat overkomt in deze betoverende roman een befaamd ruimtevaarder, die het hoogtepunt van zijn carrière beleeft als hij als een van de eersten voet op de maan zet. Eenmaal terug op aarde ontvlucht hij de persconferenties, de recepties en de banketten, om op zoek te gaan naar zichzelf. De astronaut, voor wie de beroemde maanreiziger Edwin Aldrin model stond, valt de levens van een aantal inwoners van een idyllisch Zweeds stadje ruw binnen. De zachtzinnige kleine middenstander Stellan, de intellectuele scepticus dominee Cederblom, de gedeprimeerde kunstschilder Harald Philgren, de bekoorlijke verpleegster Isabelle - ook zij streven naar het hogere, ieder op zijn eigen manier en niet de moed der wanhoop. De komst van de ruimtevaarder blijkt het begin van een reeks noodlottige gebeurtenissen, waardoor hun leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Göran Tunström (Karlstad, Zweden, 1937) overleed in februari 2000. Hij was een van de belangrijkste hedendaagse Zweedse schrijvers. Voor 'Hoog bezoek' werd hem in 1998 de Augustprijs toegekend, de belangrijkste literaire prijs in Scandinavië. Bij De Bezige Bij verschenen inmiddels de romans 'De dief' (1994) en 'Huis van Muziek' (1998) en de verhalenbundel 'Het ware leven' (1999). RECENSIE: De bekende Zweedse schrijver (1937-2000) laat deze nieuwe roman aansluiten bij zijn eerder verschenen boeken 'De dief' en 'Huis van muziek'* en de lezer bevindt zich weer tussen de bewoners van het Värmlandse stadje Sunne. Stellan Jonsson Lök, voormalig winkelier, zet zijn herinneringen op papier over de insnijdende gebeurtenissen van 30 jaar geleden. Het leven in het rustige Sunne werd danig in de war geschopt toen de depressieve kunstenaar Harald t.g.v. zijn 50e verjaardag een feest kreeg aangeboden en vervolgens de Amerikaanse astronaut Ed met een wel heel bijzondere boodschap opdook. Spelers in het verrassend opgebouwde verhaal zijn naast Stellan en Ed o.m. de liberale dominee Cederblom en de lieftallige verpleegster Isabelle. Tevens maken we kennis met kerkbewaarder Astor en de voormalige Zweedse minister-president Tage Erlander. De taalkunstenaar Tunström componeert fantasierijk en diepgaand een verhaal over het ware leven van stilstand én beweging, waarin een onvoorziene gebeurtenis op verontrustende wijze de verhoudingen in een kleine gemeenschap blootlegt. Bekroond met de Augustprijs, de belangrijkste onderscheiding voor Scandinavische literatuur

Identifiers

SKUSKU-2822
ISBN 109023439562
ISBN 139789023439561