Herfst
Matthijs, Marcel

Matthijs, Marcel. Herfst. Kortrijk: Steenlandt, [1930?]. 276 pages. Volumes: 1 volume. Second Edition. 13,5 cm. x 18,5 cm.
Condition: Fine. Softcover. Sewn Softcover.

SUMMARY:
Matthijs schreef gedichten, topneelstukken, literaire kritiek en vooral heel wat romans en verhalen.
In 1918 debuteerde hij met een bundel van vier verhalen waarin armoede, dronkenschap, bedrog, ziekte en dood de toon aangeven. Geen pessimisme nochtans, maar zwartgalligheid en hartsgrondig fatalisme. In zijn latere werken zal dit evolueren naar een woedende, anarchistische strijdvaardigheid.
Naast Zielens trad Matthijs vooral op als vertegenwoordiger van een sociaal-realisme dat zich op de problemen van het onderdrukte proletariaat toespitste; in die zin was hij een voorloper van Boon en Van Aken. Maar tegenover het lijdzaam en meewarig pessimisme van Zielens stelt hij een heftig gevoel van ressentiment tegen de wereld, dat in zwartgalligheid, sarcasme en gewelddadige opstandigheid uitmondt. Dikwijls laat hij sterk gefrustreerde figuren optreden, die uit wraaklust tot buitensporige, anarchistische houdingen overgaan, waarbij deze al dan niet een politieke betekenis krijgen. In dit verband geven Matthijs’ romans blijk van een helder inzicht in de samenhang tussen maatschappelijk engagement en individuele, psychologische drijfveren.

MARCEL MATTHIJS:
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij lid van de activistische Groeningerwacht in Brugge. De groep was een soort knokploeg, die August Borms als zijn geestelijke vader beschouwde. Matthijs werd na de oorlog vier maanden gevangen gehouden, maar omwille van zijn jeugdige leeftijd zonder veroordeling vrij gelaten.
Tijdens het interbellum engageerde hij zich in het Vlaams-nationalisme. Voor de provincieraadsverkiezingen van 1936 stond hij op een lijst van het Vlaamsch Nationaal Blok, maar werd niet verkozen. In 1938 stond hij voor de gemeenteraadsverkiezingen op een lijst ‘Christen Blok’ in Sint-Kruis.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij de collaboratie van het VNV. Van 1941 tot 1944 was hij oorlogsburgemeester van Oedelem. Hij werd na de oorlog voor collaboratie veroordeeld. Hij bleef twee jaar opgesloten in het kamp van Sint-Kruis en in de gevangenis.

12,50

In stock

General

Full TitleHerfst
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsMatthijs, Marcel

Imprint

PublisherSteenlandt
Publishing PlaceKortrijk

Description

H x L x W13.5 x 0 x 18.5 cm
Pages276
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingSewn Softcover
ConditionFine

Editorial

EditionSecond Edition

Info

SummaryMatthijs schreef gedichten, topneelstukken, literaire kritiek en vooral heel wat romans en verhalen. In 1918 debuteerde hij met een bundel van vier verhalen waarin armoede, dronkenschap, bedrog, ziekte en dood de toon aangeven. Geen pessimisme nochtans, maar zwartgalligheid en hartsgrondig fatalisme. In zijn latere werken zal dit evolueren naar een woedende, anarchistische strijdvaardigheid. Naast Zielens trad Matthijs vooral op als vertegenwoordiger van een sociaal-realisme dat zich op de problemen van het onderdrukte proletariaat toespitste; in die zin was hij een voorloper van Boon en Van Aken. Maar tegenover het lijdzaam en meewarig pessimisme van Zielens stelt hij een heftig gevoel van ressentiment tegen de wereld, dat in zwartgalligheid, sarcasme en gewelddadige opstandigheid uitmondt. Dikwijls laat hij sterk gefrustreerde figuren optreden, die uit wraaklust tot buitensporige, anarchistische houdingen overgaan, waarbij deze al dan niet een politieke betekenis krijgen. In dit verband geven Matthijs’ romans blijk van een helder inzicht in de samenhang tussen maatschappelijk engagement en individuele, psychologische drijfveren. MARCEL MATTHIJS: Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij lid van de activistische Groeningerwacht in Brugge. De groep was een soort knokploeg, die August Borms als zijn geestelijke vader beschouwde. Matthijs werd na de oorlog vier maanden gevangen gehouden, maar omwille van zijn jeugdige leeftijd zonder veroordeling vrij gelaten. Tijdens het interbellum engageerde hij zich in het Vlaams-nationalisme. Voor de provincieraadsverkiezingen van 1936 stond hij op een lijst van het Vlaamsch Nationaal Blok, maar werd niet verkozen. In 1938 stond hij voor de gemeenteraadsverkiezingen op een lijst 'Christen Blok' in Sint-Kruis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij de collaboratie van het VNV. Van 1941 tot 1944 was hij oorlogsburgemeester van Oedelem. Hij werd na de oorlog voor collaboratie veroordeeld. Hij bleef twee jaar opgesloten in het kamp van Sint-Kruis en in de gevangenis

Identifiers

SKUSKU-7897