Heilig leven
Verbeeck, René

Verbeeck, René. Heilig leven. Mechelen: De bladen voor de poëzie, 1940. 121 pages. Volumes: 1 volume. Series: De bladen voor de poëzie. First Edition. Printed at 100 copies. This is number 69 of 100. 15 cm. x 22,5 cm.
Condition: Fine. Softcover. Sewn Softcover. Signatures: Signature and dedication by the author / Avec signature et dédicace de l’auteur:
“Aan Mevrouw de Gravin d’Hespel in dankbare herinnering aan het 21ste week-end, René Verbeeck..

SUMMARY:
Verbeeck wordt, samen met o.a. P.G. Buckinx en A. Demedts, gerekend tot de post-expressionisten of `generatie van 1930′. Hun poëzie wordt gekenmerkt door een terugkeer naar de innerlijkheid en de persoonlijke uitdrukking.
Eén thema staat bij Verbeeck centraal: de liefde, of zoals hijzelf schreef: ‘de zalige knoop van man en vrouw’. Deze lofzang op vrouw en natuur kan enkel bestaan dank zij het woord. Vandaar de betekenis van het vormprincipe.
Naast tekstuitgaven en vertalingen, en de (eerste) reeks ‘Bladen voor de Poëzie’, waarin onder zijn beheer (van 1937 tot 1944) een zeventigtal titels van vooraanstaande dichters verschenen, publiceerde hij tussen 1926 en 1977dertien gedichtenbundels, een essay over ‘De dichter H. Marsman’ en een monografie over P.G. Buckinx. Bovendien is hij zeer actief geweest als redacteur en medestichter van de letterkundige tijdschriften ‘De Tijdstroom’ (1930-1934) en ‘Vormen’ (1936-1940), die destijds mede het culturele leven in Vlaanderen bepaalden.

OVER GRAVIN d’HESPEL:
Hélène Albine Louise Marie Josèphe Ghislaine du Sart de Bouland (Elsene, 5 maart 1913 – Beernem, 31 augustus 1998), beter bekend als gravin d’Hespel, maakte naam als ondersteuner van kunsten en letteren in Nederlandstalig België.
Haar inzet nam de vorm aan van driemaandelijkse kunstweekends op het kasteel Driekoningen in Beernem: de Driekoningenkunstweekends.
Dit resulteerde in het tot stand komen van een uitgebreid netwerk, waarbij de gravin en haar mede-organisatoren vaak als tussenpersoon of ondersteuner optraden voor het oplossen van problemen en het bevorderen van artistieke carrières.
Hèlène du Sart, was een van de laatste afstammelingen van de adellijke Henegouwse familie Du Sart. Ze trouwde in 1934 in Brussel met ridder Hubert van Outryve d’Ydewalle (1909-1945). Hij was de erfgenaam van het kasteel Driekoningen in Beernem, dat hij in 1940 erfde van zijn vader. Hij werd in juni 1944 door de nazi’s opgepakt en bezweek op 4 april 1945 in Dernau, op weg van Kassel naar Straubingen, aan zijn verwondingen en ontberingen. Ze hertrouwde in 1947 in Beernem met de Franse graaf Charles d’Hespel (1894-1955), weduwnaar , met wie ze een zoon had.

COLOFONTEKST:
Dit boek Heilig Leven door René Verbeeck, bevat, benevens onuitgegeven gedichten, herdrukken uit De Donkere Bloei, De Minnaars, De Dwaze Bruid en Tusschen Twee Werelden. Het werd door den dichter zelf met de hand gezet en gedrukt uit de Egmont-letter van S. H. De Roos op Oud-Hollandsch geschept van Pannekoek en kwam klaar in September 1940, met een oplage van 100 genummerde exemplaren. Dit is het exempl. nr. 69.

50,00

In stock

General

Full TitleHeilig leven
SeriesDe bladen voor de poëzie
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsVerbeeck, René

Imprint

PublisherDe bladen voor de poëzie
Publishing PlaceMechelen
Release Year1940

Description

H x L x W15 x 0 x 22.5 cm
Pages121
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingSewn Softcover
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Edition
Issue and StatePrinted at 100 copies
CommentsThis is number 69 of 100

Info

SignaturesSignature and dedication by the author / Avec signature et dédicace de l'auteur: "Aan Mevrouw de Gravin d'Hespel in dankbare herinnering aan het 21ste week-end, René Verbeeck.
SummaryVerbeeck wordt, samen met o.a. P.G. Buckinx en A. Demedts, gerekend tot de post-expressionisten of `generatie van 1930′. Hun poëzie wordt gekenmerkt door een terugkeer naar de innerlijkheid en de persoonlijke uitdrukking. Eén thema staat bij Verbeeck centraal: de liefde, of zoals hijzelf schreef: ‘de zalige knoop van man en vrouw’. Deze lofzang op vrouw en natuur kan enkel bestaan dank zij het woord. Vandaar de betekenis van het vormprincipe.  Naast tekstuitgaven en vertalingen, en de (eerste) reeks ‘Bladen voor de Poëzie’, waarin onder zijn beheer (van 1937 tot 1944) een zeventigtal titels van vooraanstaande dichters verschenen, publiceerde hij tussen 1926 en 1977dertien gedichtenbundels, een essay over ‘De dichter H. Marsman’ en een monografie over P.G. Buckinx. Bovendien is hij zeer actief geweest als redacteur en medestichter van de letterkundige tijdschriften ‘De Tijdstroom’ (1930-1934) en ‘Vormen’ (1936-1940), die destijds mede het culturele leven in Vlaanderen bepaalden. OVER GRAVIN d'HESPEL: Hélène Albine Louise Marie Josèphe Ghislaine du Sart de Bouland (Elsene, 5 maart 1913 - Beernem, 31 augustus 1998), beter bekend als gravin d'Hespel, maakte naam als ondersteuner van kunsten en letteren in Nederlandstalig België. Haar inzet nam de vorm aan van driemaandelijkse kunstweekends op het kasteel Driekoningen in Beernem: de Driekoningenkunstweekends. Dit resulteerde in het tot stand komen van een uitgebreid netwerk, waarbij de gravin en haar mede-organisatoren vaak als tussenpersoon of ondersteuner optraden voor het oplossen van problemen en het bevorderen van artistieke carrières. Hèlène du Sart, was een van de laatste afstammelingen van de adellijke Henegouwse familie Du Sart. Ze trouwde in 1934 in Brussel met ridder Hubert van Outryve d'Ydewalle (1909-1945). Hij was de erfgenaam van het kasteel Driekoningen in Beernem, dat hij in 1940 erfde van zijn vader. Hij werd in juni 1944 door de nazi's opgepakt en bezweek op 4 april 1945 in Dernau, op weg van Kassel naar Straubingen, aan zijn verwondingen en ontberingen. Ze hertrouwde in 1947 in Beernem met de Franse graaf Charles d'Hespel (1894-1955), weduwnaar , met wie ze een zoon had. COLOFONTEKST: Dit boek Heilig Leven door René Verbeeck, bevat, benevens onuitgegeven gedichten, herdrukken uit De Donkere Bloei, De Minnaars, De Dwaze Bruid en Tusschen Twee Werelden. Het werd door den dichter zelf met de hand gezet en gedrukt uit de Egmont-letter van S. H. De Roos op Oud-Hollandsch geschept van Pannekoek en kwam klaar in September 1940, met een oplage van 100 genummerde exemplaren. Dit is het exempl. nr. 69

Identifiers

SKUSKU-0333