Hampton Court
ter Braak, Menno

ter Braak, Menno. Hampton Court. Amsterdam: G. A. Van Oorschot, 1964. 145 pages. Volumes: 1 of 1 volume. Series: Witte Olifant. [Edition Unknown]. Witte Olifant-reeks (met kornak). 13,5 cm. x 21 cm..
Condition: Fine. Hardcover with Dust Jacket.

SUMMARY:
De titel Hampton Court (1931) is ontleend aan de plaats waar Andreas Laan, de protagonist in Ter Braaks debuutroman Het carnaval der burgers (1930), overrompeld wordt door een gevoel van leegte en vervreemding, in de tuin van de koninklijke residentie Hampton Court Palace. Andreas slaat hierdoor in paniek op de vlucht doet. Terug in Nederland verbreekt Andreas zijn verloving en zoekt hij naar houvast, onder meer door terug te keren naar de geborgenheid en regelmaat van het leven in het ouderlijk huis. Tijdens Koninginnedag maakt Andreas kennis met (Ter Braaks alter ego) de intellectueel Van Haaften, een hooghartige cynicus die Andreas aanvankelijk ontzag inboezemt, maar die hij later weet te ontmaskeren wanneer hij hem betrapt tijdens een vrijpartij met zijn voormalige verloofde Eline. Andreas komt tot de slotsom dat de wereld een – burgerlijk – schouwtoneel is waarop niets is wat het lijkt en het maar beter is om jezelf te blijven. De Nederlander Menno ter Braak (1902 -1940) was een gezaghebbend schrijver, essayist en cultuur- en literatuurcriticus. Samen met E. du Perron en Maurice Roelants is Ter Braak de oprichter geweest van het invloedrijke literaire tijdschrift Forum. Ook heeft hij veel betekend voor de erkenning van film als serieuze kunstvorm. In de loop van de jaren dertig, toen het nationaalsocialisme steeds meer terrein won, keerde Ter Braak zich fel tegen deze beweging en riep hij (hoewel nietzscheaan) intellectuelen zelfs op tot een `opportunistische’ trouw aan de democratie. Ter Braak was naar het schijnt al jaren vastbesloten, in geval van een nazi-bezetting van Nederland uit het leven te stappen. Op de avond van 14 mei 1940, toen het Nederlandse leger had gecapituleerd, pleegde Ter Braak zelfmoord door een combinatie van een slaapmiddel en een injectie, toegediend door zijn broer.

8,00

In stock

General

Full TitleHampton Court
SeriesWitte Olifant
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

Authorster Braak, Menno

Imprint

PublisherG. A. Van Oorschot
Publishing PlaceAmsterdam
Release Year1964

Description

H x L x W13.5 x 0 x 21 cm
Pages145
Volumes1 of 1 volume
Cover FormatHardcover with Dust Jacket
ConditionFine

Editorial

Edition[Edition Unknown]
CommentsWitte Olifant-reeks (met kornak)

Info

SummaryDe titel Hampton Court (1931) is ontleend aan de plaats waar Andreas Laan, de protagonist in Ter Braaks debuutroman Het carnaval der burgers (1930), overrompeld wordt door een gevoel van leegte en vervreemding, in de tuin van de koninklijke residentie Hampton Court Palace. Andreas slaat hierdoor in paniek op de vlucht doet. Terug in Nederland verbreekt Andreas zijn verloving en zoekt hij naar houvast, onder meer door terug te keren naar de geborgenheid en regelmaat van het leven in het ouderlijk huis. Tijdens Koninginnedag maakt Andreas kennis met (Ter Braaks alter ego) de intellectueel Van Haaften, een hooghartige cynicus die Andreas aanvankelijk ontzag inboezemt, maar die hij later weet te ontmaskeren wanneer hij hem betrapt tijdens een vrijpartij met zijn voormalige verloofde Eline. Andreas komt tot de slotsom dat de wereld een - burgerlijk - schouwtoneel is waarop niets is wat het lijkt en het maar beter is om jezelf te blijven. De Nederlander Menno ter Braak (1902 -1940) was een gezaghebbend schrijver, essayist en cultuur- en literatuurcriticus. Samen met E. du Perron en Maurice Roelants is Ter Braak de oprichter geweest van het invloedrijke literaire tijdschrift Forum. Ook heeft hij veel betekend voor de erkenning van film als serieuze kunstvorm. In de loop van de jaren dertig, toen het nationaalsocialisme steeds meer terrein won, keerde Ter Braak zich fel tegen deze beweging en riep hij (hoewel nietzscheaan) intellectuelen zelfs op tot een `opportunistische' trouw aan de democratie. Ter Braak was naar het schijnt al jaren vastbesloten, in geval van een nazi-bezetting van Nederland uit het leven te stappen. Op de avond van 14 mei 1940, toen het Nederlandse leger had gecapituleerd, pleegde Ter Braak zelfmoord door een combinatie van een slaapmiddel en een injectie, toegediend door zijn broer

Identifiers

SKUSKU-7975