Gedichten 1957-1970
Roggeman, Willem M.

Roggeman, Willem M.. [Illustrated by Wensing, Niek]. Gedichten 1957-1970. De school van het plotseling ontwaken. Met een inleidend essay door Mark Dangin. Antwerpen: Willemsfonds, 1972. 165 pages. Volumes: 1 volume. First Edition. 12,5 x 20
Condition: Fine. Softcover. Perfect binding.

SUMMARY:
Willem M. Roggeman – volledige naam: Willem Maurits Roggeman – is dichter en prozaschrijver. Hij schrijft, naast gedichten, essays over literatuur en beeldende kunst.
Hij debuteerde in de geest van de postexperimentelen of Vijfenvijftigers, waarbij het besef van het eigen existentieel tekort in een roes van beelden en van woordexploraties en -explosies wordt uitgesproken (Rhapsody in blue, 1958). In De revolte der standbeelden (1960) wordt deze intuïtieve, op associaties en metaforen berustende poëzie ten top gedreven. Daarop volgde een periode van bezinning en van versobering. In `de school van het plotseling ontwaken’ moet het contact met het andere of de anderen de destructieve oerkrachten vernietigen en de eigen persoonlijkheid bevestigen. Tegelijk wordt het vers eenvoudiger, vaak aforistisch en wars van holle retoriek. In de plaats van een onbewust, irrationeel woordgebruik komt nu het onderzoek naar het wegen van de poëzie: het woord. Vanaf de bundel Baudelaire verliefd (1963) voltrekt zich een ontwikkeling waarin de persoonlijke problematiek (emoties, communicatie) naar een algemenere probleemstelling toegroeit (communicatie), zodat zich langzamerhand een geslaagde synthese voltrekt tussen het individuele en het universele. Jazz en schilderkunst zijn daarbij belangrijke inspiratiebronnen.
Het eigentijdse karakter van Roggemans poëzie is ook terug te vinden in zijn prozawerk, vooral in de romans De centauren (1963) en De verbeelding (1966), die door thematiek en schrijftrant in de Europese avant-garde thuishoren.
Roggeman verzorgde een aantal bloemlezingen van Vlaamse dichters (A Quarter Century of Poetry in Belgium, samen met P. Snoek, 1970; La poésie actuelle en Flandre, 1972; Vijftig na 50, samen met H. van de Waarsenburg, 1973; Modern Poets from Flanders, 1975).
Naast romans en theaterwerk heeft Roggeman een omvangrijk poëtisch oeuvre opgebouwd. Roggemans werk werd vertaald in vele talen, opgenomen in bloemlezingen en meermaals bekroond met o.a. de Dirk Martensprijs en de Poëzieprijs van de stad Brussel.
.

9,50

In stock

General

Full TitleGedichten 1957-1970
Sub-titleDe school van het plotseling ontwaken. Met een inleidend essay door Mark Dangin
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsRoggeman, Willem M.
IllustratorsWensing, Niek

Imprint

PublisherWillemsfonds
Publishing PlaceAntwerpen
Release Year1972

Description

H x L x W12.5 x 0 x 20 cm
Pages165
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingPerfect binding
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Edition

Info

SummaryWillem M. Roggeman – volledige naam: Willem Maurits Roggeman – is dichter en prozaschrijver. Hij schrijft, naast gedichten, essays over literatuur en beeldende kunst. Hij debuteerde in de geest van de postexperimentelen of Vijfenvijftigers, waarbij het besef van het eigen existentieel tekort in een roes van beelden en van woordexploraties en -explosies wordt uitgesproken (Rhapsody in blue, 1958). In De revolte der standbeelden (1960) wordt deze intuïtieve, op associaties en metaforen berustende poëzie ten top gedreven. Daarop volgde een periode van bezinning en van versobering. In `de school van het plotseling ontwaken' moet het contact met het andere of de anderen de destructieve oerkrachten vernietigen en de eigen persoonlijkheid bevestigen. Tegelijk wordt het vers eenvoudiger, vaak aforistisch en wars van holle retoriek. In de plaats van een onbewust, irrationeel woordgebruik komt nu het onderzoek naar het wegen van de poëzie: het woord. Vanaf de bundel Baudelaire verliefd (1963) voltrekt zich een ontwikkeling waarin de persoonlijke problematiek (emoties, communicatie) naar een algemenere probleemstelling toegroeit (communicatie), zodat zich langzamerhand een geslaagde synthese voltrekt tussen het individuele en het universele. Jazz en schilderkunst zijn daarbij belangrijke inspiratiebronnen. Het eigentijdse karakter van Roggemans poëzie is ook terug te vinden in zijn prozawerk, vooral in de romans De centauren (1963) en De verbeelding (1966), die door thematiek en schrijftrant in de Europese avant-garde thuishoren. Roggeman verzorgde een aantal bloemlezingen van Vlaamse dichters (A Quarter Century of Poetry in Belgium, samen met P. Snoek, 1970; La poésie actuelle en Flandre, 1972; Vijftig na 50, samen met H. van de Waarsenburg, 1973; Modern Poets from Flanders, 1975). Naast romans en theaterwerk heeft Roggeman een omvangrijk poëtisch oeuvre opgebouwd. Roggemans werk werd vertaald in vele talen, opgenomen in bloemlezingen en meermaals bekroond met o.a. de Dirk Martensprijs en de Poëzieprijs van de stad Brussel.

Identifiers

SKUSKU-0836
ISBN 139002119097