Out of stock

Galgenaas
van de Velde, Roger

van de Velde, Roger. [Bruna, Dick, cover artist]. Galgenaas. A. W. Bruna & Zoon, 1966. 165 pages. Volumes: 1 volume. Series: Bruna boeken. First Edition. 12,5 cm. x 21 cm.
Condition: Fine. Softcover. Perfect binding.

SUMMARY:
Galgenaas verscheen in 1966 bij uitgeverij Bruna en werd door de critici lovend onthaald, die zijn stijl vergeleken met die van Willem Elsschot. De overheid was er echter minder gelukkig mee en legde de schrijver censuur op: zijn geschriften mochten de gevangenis niet meer verlaten, een schrijfmachine werd hem geweigerd en zelfs na zijn invrijheidstelling zou hij zijn werk ter keuring aan een commissie moeten voorleggen – maatregelen die later afgezwakt werden.
‘Mensen die nooit iets met het gerecht te maken hebben, omdat zij een onberispelijke levenswandel leiden, omdat zij behendig tussen de klippen doorzeilen, of alleen maar omdat zij geluk hebben, maken zich wel eens een verkeerde voorstelling van de gevangenis.’
Dit zegt de schrijver in zijn korte proloog tot deze bundel gevangenisverhalen. Hijzelf weet wel beter, want hij verbleef onvrijwillig in de strafgevangenis van Antwerpen, als gevolg van het gebruik van narcotica. In zestien verhalen komen de belangrijkste aspecten en figuren uit het gevangenisleven naar voren. De gedetineerden, van zwaar gestraften tot kruimeldieven, de bewakers, de psychiater, de pastoor en niet te vergeten de almachtige directeur. De grote verdienste van de schrijver is dat hij zo’n grote afstand tot zijn onderwerp heeft kunnen opbrengen, dat het boek vrij is van ieder spoor van rancune, terwijl hij met gevoel voor het groteske ook de komische situaties op papier heeft gezet die zich in deze geforceerde wereld voordoen.

Bevat:
Proloog
Hoe lang duren tien maanden?
Geen ristorno
De bloeiende doodkist
Al de geuren van Arabië
Rudolph Valentino of Marlene Dietrich?
De valkuil
De vrouwen
Het psychiatrisch onderzoek
De sublieme luiaard
Homo, lieve homo
De pokerspeler
Dimitrios Christos Papathanassiou
De dode rebellen
Escapade op krukken
De hulde van het galgenaas
Na jaren voorbeeldige dienst.

7,50

Out of stock

General

Full TitleGalgenaas
SeriesBruna boeken
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

Authorsvan de Velde, Roger
Cover ArtistsBruna, Dick

Imprint

PublisherA. W. Bruna & Zoon
Release Year1966

Description

H x L x W12.5 x 0 x 21 cm
Pages165
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingPerfect binding
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Edition

Info

SummaryGalgenaas verscheen in 1966 bij uitgeverij Bruna en werd door de critici lovend onthaald, die zijn stijl vergeleken met die van Willem Elsschot. De overheid was er echter minder gelukkig mee en legde de schrijver censuur op: zijn geschriften mochten de gevangenis niet meer verlaten, een schrijfmachine werd hem geweigerd en zelfs na zijn invrijheidstelling zou hij zijn werk ter keuring aan een commissie moeten voorleggen - maatregelen die later afgezwakt werden. 'Mensen die nooit iets met het gerecht te maken hebben, omdat zij een onberispelijke levenswandel leiden, omdat zij behendig tussen de klippen doorzeilen, of alleen maar omdat zij geluk hebben, maken zich wel eens een verkeerde voorstelling van de gevangenis.' Dit zegt de schrijver in zijn korte proloog tot deze bundel gevangenisverhalen. Hijzelf weet wel beter, want hij verbleef onvrijwillig in de strafgevangenis van Antwerpen, als gevolg van het gebruik van narcotica. In zestien verhalen komen de belangrijkste aspecten en figuren uit het gevangenisleven naar voren. De gedetineerden, van zwaar gestraften tot kruimeldieven, de bewakers, de psychiater, de pastoor en niet te vergeten de almachtige directeur. De grote verdienste van de schrijver is dat hij zo'n grote afstand tot zijn onderwerp heeft kunnen opbrengen, dat het boek vrij is van ieder spoor van rancune, terwijl hij met gevoel voor het groteske ook de komische situaties op papier heeft gezet die zich in deze geforceerde wereld voordoen. Bevat: Proloog Hoe lang duren tien maanden? Geen ristorno De bloeiende doodkist Al de geuren van Arabië Rudolph Valentino of Marlene Dietrich? De valkuil De vrouwen Het psychiatrisch onderzoek De sublieme luiaard Homo, lieve homo De pokerspeler Dimitrios Christos Papathanassiou De dode rebellen Escapade op krukken De hulde van het galgenaas Na jaren voorbeeldige dienst

Identifiers

SKUSKU-7905