Fine. Levenslang met Elsschot
De Ridder, Ida

De Ridder, Ida. Fine. Levenslang met Elsschot. Amsterdam: Athenaeum – Polak & Van Gennep, 2007. 159 pages. Volumes: 1 of 1 volume. Second Edition.

SUMMARY:
‘Mijn moeder verwierf enige vermaardheid door binnen hetzelfde etmaal te sterven als mijn vader.’ Met deze magistrale zin begint een fascinerend boek over de moeder van Ida De Ridder, Fine.
Er is al veel geschreven over Willem Elsschot, maar zijn vrouw Fine was tot nu toe niet veel meer dan dat: de echtgenote van de beroemde schrijver. Met Fine wordt haar eindelijk de eer bewezen die haar toekomt. Dochter Ida schetst een geestig, eerlijk en ontroerend portret van haar moeder, onder meer aan de hand van enkele nooit eerder gepubliceerde brieven.
Ida beschrijft de vroegste jeugd van Fine en diens zestig jaar durende relatie met Elsschot. Ze ziet in haar eigen kinderjaren de liefdevolle vader en de altijd bezige, zorgende moeder, in haar meisjesjaren de norse vader en de bazige, vaak naargeestige moeder en na de oorlog een onafscheidelijk echtpaar, letterlijk tot in de dood. Het boek biedt ook weer een andere kijk op Elsschot, en op de figuren rond de familiekring, van wie velen als personage optreden in zijn boeken.

RECENSIE:
In dit boekje staat nu eens niet de schrijver Elsschot zelf centraal (over hem schreef de schrijfster, de jongste dochter van Elsschot, in 1994 ‘Willem Elsschot, mijn vader’), maar zijn vrouw Fine. Er stond Ida De Ridder een beperkt aantal bronnen ter beschikking: de herinneringen van haarzelf en haar broer Jan, enkele brieven van haar moeder en het ‘trouwboekje’. Desondanks ontstond een eerlijk, soms ontroerend beeld van de ups en downs in het leven van haar moeder. Hij, nukkig, leefde buitenshuis, zij was zorgzaam en voerde in huis de absolute heerschappij. Op den duur groeiden zij naar elkaar toe. Weer blijkt hoe groot de invloed van het familieleven op Elsschots werk is geweest, zonder dat het autobiografisch werd. Beide ouders stierven binnen hetzelfde etmaal. Dit gaf haar de prachtige openingszin in de pen. Aan het slot van haar relaas schrijft zij met recht: ‘Niets in dit boek is verzonnen’. De opgenomen foto’s komen uit het prive-archief de schrijfster. Een verantwoording, een bibliografie, noten en een stamboom besluiten dit sympathieke boekje. Een integer geschreven hommage aan de vrouw achter de schrijver.

9,50

In stock

General

Full TitleFine. Levenslang met Elsschot
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsDe Ridder, Ida

Imprint

PublisherAthenaeum - Polak & Van Gennep
Publishing PlaceAmsterdam
Release Year2007

Description

Pages159
Volumes1 of 1 volume

Editorial

EditionSecond Edition

Info

Summary'Mijn moeder verwierf enige vermaardheid door binnen hetzelfde etmaal te sterven als mijn vader.' Met deze magistrale zin begint een fascinerend boek over de moeder van Ida De Ridder, Fine. Er is al veel geschreven over Willem Elsschot, maar zijn vrouw Fine was tot nu toe niet veel meer dan dat: de echtgenote van de beroemde schrijver. Met Fine wordt haar eindelijk de eer bewezen die haar toekomt. Dochter Ida schetst een geestig, eerlijk en ontroerend portret van haar moeder, onder meer aan de hand van enkele nooit eerder gepubliceerde brieven. Ida beschrijft de vroegste jeugd van Fine en diens zestig jaar durende relatie met Elsschot. Ze ziet in haar eigen kinderjaren de liefdevolle vader en de altijd bezige, zorgende moeder, in haar meisjesjaren de norse vader en de bazige, vaak naargeestige moeder en na de oorlog een onafscheidelijk echtpaar, letterlijk tot in de dood. Het boek biedt ook weer een andere kijk op Elsschot, en op de figuren rond de familiekring, van wie velen als personage optreden in zijn boeken. RECENSIE: In dit boekje staat nu eens niet de schrijver Elsschot zelf centraal (over hem schreef de schrijfster, de jongste dochter van Elsschot, in 1994 'Willem Elsschot, mijn vader'), maar zijn vrouw Fine. Er stond Ida De Ridder een beperkt aantal bronnen ter beschikking: de herinneringen van haarzelf en haar broer Jan, enkele brieven van haar moeder en het 'trouwboekje'. Desondanks ontstond een eerlijk, soms ontroerend beeld van de ups en downs in het leven van haar moeder. Hij, nukkig, leefde buitenshuis, zij was zorgzaam en voerde in huis de absolute heerschappij. Op den duur groeiden zij naar elkaar toe. Weer blijkt hoe groot de invloed van het familieleven op Elsschots werk is geweest, zonder dat het autobiografisch werd. Beide ouders stierven binnen hetzelfde etmaal. Dit gaf haar de prachtige openingszin in de pen. Aan het slot van haar relaas schrijft zij met recht: 'Niets in dit boek is verzonnen'. De opgenomen foto's komen uit het prive-archief de schrijfster. Een verantwoording, een bibliografie, noten en een stamboom besluiten dit sympathieke boekje. Een integer geschreven hommage aan de vrouw achter de schrijver

Identifiers

SKUSKU-7971
ISBN 139789025363420