Een faun met kille horentjes
Raes, Hugo

Brakman, Willem. Die ene mens. Amsterdam: Em. Querido, 1984. 171 pages. Volumes: 1 volume. Series: Salamander. Third Edition. 11,8 cm. x 18,5 cm.

Condition: Fine. Softcover. Perfect binding. 

SUMMARY: 

Derde (ongewijzigde) druk in de Salamander-reeks van deze sterk autobiografische roman van W. Brakman, P.C. Hooftprijswinnaar 1981. Het boek – gepubliceerd na Een winterreis, Brakmans debuut – bestrijkt een eerdere episode uit het leven van dezelfde hoofdpersoon Wim Akijn, dan nog medisch student. Het verhaal (in 3 hoofdstukken) vertelt over Akijns relatie met zijn ouders, zijn hernieuwde kontakt met zijn jeugdvriend Tom die door een auto-ongeluk voortijdig komt te overlijden, en de bezoeken aan Trix hierna, de jonge weduwe. Hoofdthema van deze overtuigende roman is het hartstochtelijk zoeken naar een vast punt in menselijke verhoudingen (vgl. de titel) en het protest tegen de vergeefsheid hiervan. De stijl van het boek is vrij traditioneel, mede gelet op de latere barokke taalontwikkeling van de auteur. Vanwege het psychologisch realisme in de vertelling is door de kritiek destijds terecht gewezen op een zekere verwantschap met Vestdijk. 

7,00

In stock

General

Full TitleEen faun met kille horentjes
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsRaes, Hugo

Imprint

PublisherDe Bezige Bij / Contact
Publishing PlaceAmsterdam / Antwerpen
Release Year1966

Description

H x L x W12.5 x 0 x 20 cm
Pages281
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingSewn Softcover
ConditionFine

Editorial

EditionSecond Edition

Info

SummaryIn 1966 verschijnt de derde roman van de hand van Hugo Raes, met het toepasselijk gekozen schilderij 'De tuin der lusten' van Jeroen Bosch als omslag. De roman is grotendeels vanuit twee perspectieven geschreven: dat van de hoofdpersoon (de cynische en nihilistische onderwijzer Michael Houtdrager die het afgelopen schooljaar overziet) en dat van de 'faun', een soort afsplitsing van Houtdrager, die af en toe opduikt om spottend commentaar te leveren. Volgens J. Kersten was het een erg belangrijk werk, omdat Raes er een groter publiek mee bereikte, waardoor zijn naam ook buiten de strikt literaire wereld gevestigd werd. Daarnaast werd Een faun in literaire kringen unaniem als een meesterwerk beschouwd. Het feit dat het Kritisch akkoord uit 1967 voor de helft bestaat uit recensies over Een faun met kille horentjes geeft al aan dat het werk op veel aandacht mocht rekenen

Identifiers

SKUSKU-7919