Duel
Zwagerman, Joost

Zwagerman, Joost. Duel. een uitgave van de stichting CPNB ter gelegenheid van de boekenweek 2010. Amsterdam / Antwerpen: Stichting CPNB / De Arbeiderspers, 2010. 95 pages. Volumes: 1 volume. First Edition. 12 cm. x 19,5 cm.
Condition: Fine. Hardcover.

SUMMARY:
‘Voor zijn ogen zag Verhooff gebeuren wat nog niet was gebeurd en op datzelfde ogenblik al gebeurd leek te zijn: zijn hand, de vuist, het canvas. Hij had nooit een schilderijdoek horen uitscheuren. Er klonk een scherp gekraak als van een boomtak die in tweeën breekt – een onverwacht grof geluid voor zo’n frêle stuk linnen.’

Uit het Hollands Museum verdwijnt een hedendaags meesterstuk met een geschatte waarde van dertig miljoen euro. Museumdirecteur Jelmer Verhooff begint een zoektocht naar het verdwenen topstuk. Er ontstaat een tragikomisch kat-en-muisspel tussen directeur en ‘dader’, de jonge kunstenares Emma Duiker.

RECENSIE:
Het boekenweekgeschenk van 2010 (oplage 958.000 exemplaren). Jelmer Verhooff, tijdelijk directeur van het Hollands Museum (waarin we het Stedelijk Museum mogen lezen), heeft als antikraakwacht zijn intrek genomen in dit museum. Als afscheidstentoonstelling (Duel) zijn kunstenaars uitgenodigd om zich te meten met modern-klassieke werken. Zo ook Emma Duiker, die een precieze kopie maakt van Untitled No.18 van Mark Rothko. Een verwisseling vindt plaats die Jelmer te weten komt, waarna een spannende zoektocht volgt naar de echte Rothko, die onbeschermd op een school in Slovenie hangt (waarde: zo’n 30 miljoen euro). Kritiek is er op de heersende kunstpraktijk, discussie over authenticiteit, overwegingen over installatiekunst. De uiteindelijke ontmaskering van Verhooff, omdat hij de kunstenares in bescherming heeft genomen, dreigt. Een onderhoudend verhaal, vlot verteld, dat vragen oproept over de rol van kunst in de samenleving..

2,00

In stock

General

Full TitleDuel
Sub-titleeen uitgave van de stichting CPNB ter gelegenheid van de boekenweek 2010
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsZwagerman, Joost

Imprint

PublisherStichting CPNB / De Arbeiderspers
Publishing PlaceAmsterdam / Antwerpen
Release Year2010

Description

H x L x W12 x 0 x 19.5 cm
Pages95
Volumes1 volume
Cover FormatHardcover
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Edition

Info

Summary'Voor zijn ogen zag Verhooff gebeuren wat nog niet was gebeurd en op datzelfde ogenblik al gebeurd leek te zijn: zijn hand, de vuist, het canvas. Hij had nooit een schilderijdoek horen uitscheuren. Er klonk een scherp gekraak als van een boomtak die in tweeën breekt – een onverwacht grof geluid voor zo'n frêle stuk linnen.' Uit het Hollands Museum verdwijnt een hedendaags meesterstuk met een geschatte waarde van dertig miljoen euro. Museumdirecteur Jelmer Verhooff begint een zoektocht naar het verdwenen topstuk. Er ontstaat een tragikomisch kat-en-muisspel tussen directeur en 'dader', de jonge kunstenares Emma Duiker. RECENSIE: Het boekenweekgeschenk van 2010 (oplage 958.000 exemplaren). Jelmer Verhooff, tijdelijk directeur van het Hollands Museum (waarin we het Stedelijk Museum mogen lezen), heeft als antikraakwacht zijn intrek genomen in dit museum. Als afscheidstentoonstelling (Duel) zijn kunstenaars uitgenodigd om zich te meten met modern-klassieke werken. Zo ook Emma Duiker, die een precieze kopie maakt van Untitled No.18 van Mark Rothko. Een verwisseling vindt plaats die Jelmer te weten komt, waarna een spannende zoektocht volgt naar de echte Rothko, die onbeschermd op een school in Slovenie hangt (waarde: zo'n 30 miljoen euro). Kritiek is er op de heersende kunstpraktijk, discussie over authenticiteit, overwegingen over installatiekunst. De uiteindelijke ontmaskering van Verhooff, omdat hij de kunstenares in bescherming heeft genomen, dreigt. Een onderhoudend verhaal, vlot verteld, dat vragen oproept over de rol van kunst in de samenleving.

Identifiers

SKUSKU-7948
ISBN 139789059651043