De roos en het zwijn
Provoost, Anne

Provoost, Anne. De roos en het zwijn. Amsterdam / Antwerpen: Em. Querido, 1998. 109 pages. Third Edition. 21,5 cm. x 13,5 cm..
Condition: Fine. Softcover. Sewn Softcover.

SUMMARY:
Van Rosalena wordt gezegd dat ze de mooiste vrouw ter wereld is. Ze heeft rode lippen, een sneeuwwitte huid en handen als kostbare schelpen. Thybeerts gezicht is verminkt. Hij heeft een bochel. De vingers van zijn rechterhand zijn afgehakt zodat de hand op een hoef lijkt. Nog nooit heeft Rosalena een lelijker man ontmoet; en dat terwijl veel mannen om haar liefde kwamen vragen. Maar als Thysbeert Rosalena op een dag uitnodigt met hem te dineren stemt zij toe. Ze kan niet anders; ze heeft immers nog wat goed te maken… De Roos en het Zwijn is geïnspireerd op De Schone en het Beest, een sprookje dat in de zestiende eeuw werd opgetekend door Gianfresco Straparola.

RECENSIE:
Dit verhaal is gebaseerd op het 16e eeuwse sprookje ‘De Schone en het Beest’. De Roos, de ik-figuur in het verhaal, is een veel te vroeg geboren, mismaakt meisje. Ze is -letterlijk- doorschijnend en erg zwak, een meisje van glas. Samen met haar zussen groeit ze op bij haar vader, die ze op zijn reizen volgt in een spiegel. Haar steun en toeverlaat, vriend en minnaar is een knobbelzwijn, het Beest. Na verloop van jaren groeit ze op tot een mooie vrouw, die over bijzondere gaven beschikt. Ze ervaart haar leven als een oefening in het verdwijnen: als kind was ze doorzichtig en had ze eigenlijk niet mogen overleven en als volwassen vrouw verdwijnt ze naar haar geliefde. Het is een sprookjesachtig verhaal, waarin kruidenvrouwen, engelen, elfjes en voorspellende spiegels voorkomen. Het statige en soms moeilijke taalgebruik vraagt een groot doorzettingsvermogen van de lezer. Ieder hoofdstuk begint met een korte weergave van wat de lezer te wachten staat. Op het omslag een schilderij van een meisje met rode baret van Albrecht Dürer. Winnaar van de Gouden Zoen 1998.

7,00

In stock

General

Full TitleDe roos en het zwijn
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsProvoost, Anne

Imprint

PublisherEm. Querido
Publishing PlaceAmsterdam / Antwerpen
Release Year1998

Description

H x L x W21.5 x 0 x 13.5 cm
Pages109
Cover FormatSoftcover
BindingSewn Softcover
ConditionFine

Editorial

EditionThird Edition

Info

SummaryVan Rosalena wordt gezegd dat ze de mooiste vrouw ter wereld is. Ze heeft rode lippen, een sneeuwwitte huid en handen als kostbare schelpen. Thybeerts gezicht is verminkt. Hij heeft een bochel. De vingers van zijn rechterhand zijn afgehakt zodat de hand op een hoef lijkt. Nog nooit heeft Rosalena een lelijker man ontmoet; en dat terwijl veel mannen om haar liefde kwamen vragen. Maar als Thysbeert Rosalena op een dag uitnodigt met hem te dineren stemt zij toe. Ze kan niet anders; ze heeft immers nog wat goed te maken... De Roos en het Zwijn is geïnspireerd op De Schone en het Beest, een sprookje dat in de zestiende eeuw werd opgetekend door Gianfresco Straparola. RECENSIE: Dit verhaal is gebaseerd op het 16e eeuwse sprookje 'De Schone en het Beest'. De Roos, de ik-figuur in het verhaal, is een veel te vroeg geboren, mismaakt meisje. Ze is -letterlijk- doorschijnend en erg zwak, een meisje van glas. Samen met haar zussen groeit ze op bij haar vader, die ze op zijn reizen volgt in een spiegel. Haar steun en toeverlaat, vriend en minnaar is een knobbelzwijn, het Beest. Na verloop van jaren groeit ze op tot een mooie vrouw, die over bijzondere gaven beschikt. Ze ervaart haar leven als een oefening in het verdwijnen: als kind was ze doorzichtig en had ze eigenlijk niet mogen overleven en als volwassen vrouw verdwijnt ze naar haar geliefde. Het is een sprookjesachtig verhaal, waarin kruidenvrouwen, engelen, elfjes en voorspellende spiegels voorkomen. Het statige en soms moeilijke taalgebruik vraagt een groot doorzettingsvermogen van de lezer. Ieder hoofdstuk begint met een korte weergave van wat de lezer te wachten staat. Op het omslag een schilderij van een meisje met rode baret van Albrecht Dürer. Winnaar van de Gouden Zoen 1998

Identifiers

SKUSKU-3139
ISBN 109021478641