De nikkers
Van Aken, Piet

Van Aken, Piet. De nikkers. Antwerpen: s. m. Ontwikkeling, 1959. Printed by Excelsior, Antwerpen. 170 pages. Volumes: 1 volume. First Edition. 13,5 cm. x 22 cm.
Condition: Fine. Dust Jacket missing. Hardcover.

SUMMARY:
Tijdens de Tweede Wereldoorlog moet Belgisch Congo extra geld opleveren voor het moederland Belgie. Dit leidt tot politieke onrust in een mijngebied en tot een oproer, dat met veel bloedvergieten wordt neergeslagen. Deze roman vervlecht de erbarmelijke leefomstandigheden van de Congolezen, de strafkampen, hun vernederingen door de neerbuigende, Belgische ambtenaren, die slechts over ‘nikkers’ en ‘nikkergrieten’ kunnen spreken, met de kleinzielige intriges die tussen de koloniale meesters onderling spelen. De auteur (1920-1984), een bekend socialist in zijn tijd, schrijft in een rauwe, soms cynische stijl, emotieloos, maar buitengewoon indringend. Deze roman is een meesterwerk uit de koloniale tijd (1959). Hij geeft een alles onthullend, schrijnend beeld van een onbekend stuk koloniale geschiedenis

PIET VAN AKEN:
Petrus Camille Van Aken (Terhagen, 15 februari 1920 – Antwerpen, 3 mei 1984), beter bekend onder de schrijversnaam Piet Van Aken (ook wel Piet van Aken), was een Vlaamse schrijver.
Toen Van Aken in Mechelen naar school ging, kreeg hij les van onder andere Filip De Pillecyn, die ongetwijfeld een zekere invloed op Van Akens schrijfstijl heeft uitgeoefend. Van Aken was schrijver van vooral sociaal geëngageerde romans, die hoofdzakelijk gesitueerd zijn in zijn geboortestreek aan de Rupel. De helden bij Van Aken zijn door instinct gedreven krachtmensen, beheerst door haat en begeerte. Het bekendste werk dat Van Aken heeft geschreven is de novelle de Klinkaart uit (1954), waarin hij op naturalistische wijze de ontnuchtering en ontluistering van een kinderziel door mensonterende sociale toestanden in een fabriek beschrijft. In zijn laatste boek De Goddemaers schetst hij in een reeks losse samenhangende verhalen het leven van de familie Goddemaer uit de streek waar hij vandaan kwam op een naturalistische wijze zonder franje met een weerzin tegen de huichelarij van de personages. Bekend is dit boek vooral omwille van de karakterschets van Chris Goddemaer, waarvoor de vroegere ABVV- voorzitter Louis Major model stond. Van Aken tekent deze persoon als een meedogenloze carrièrist die de vakbond in de eerste plaats gebruikte uit eigen belang. De titel van het boek zou verwijzen naar een dikwijls gebruikt bevel van Major: “dan ga je maar”. Van Aken was ook een periode hoofdredacteur van het Nieuw Vlaams Tijdschrift..

12,50

In stock

General

Full TitleDe nikkers
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsVan Aken, Piet

Imprint

Publishers. m. Ontwikkeling
Publishing PlaceAntwerpen
PrinterExcelsior
Printing PlaceAntwerpen
Release Year1959

Description

H x L x W13.5 x 0 x 22 cm
Pages170
Volumes1 volume
Cover FormatHardcover
ConditionFineDust Jacket missing

Editorial

EditionFirst Edition

Info

SummaryTijdens de Tweede Wereldoorlog moet Belgisch Congo extra geld opleveren voor het moederland Belgie. Dit leidt tot politieke onrust in een mijngebied en tot een oproer, dat met veel bloedvergieten wordt neergeslagen. Deze roman vervlecht de erbarmelijke leefomstandigheden van de Congolezen, de strafkampen, hun vernederingen door de neerbuigende, Belgische ambtenaren, die slechts over 'nikkers' en 'nikkergrieten' kunnen spreken, met de kleinzielige intriges die tussen de koloniale meesters onderling spelen. De auteur (1920-1984), een bekend socialist in zijn tijd, schrijft in een rauwe, soms cynische stijl, emotieloos, maar buitengewoon indringend. Deze roman is een meesterwerk uit de koloniale tijd (1959). Hij geeft een alles onthullend, schrijnend beeld van een onbekend stuk koloniale geschiedenis PIET VAN AKEN: Petrus Camille Van Aken (Terhagen, 15 februari 1920 - Antwerpen, 3 mei 1984), beter bekend onder de schrijversnaam Piet Van Aken (ook wel Piet van Aken), was een Vlaamse schrijver. Toen Van Aken in Mechelen naar school ging, kreeg hij les van onder andere Filip De Pillecyn, die ongetwijfeld een zekere invloed op Van Akens schrijfstijl heeft uitgeoefend. Van Aken was schrijver van vooral sociaal geëngageerde romans, die hoofdzakelijk gesitueerd zijn in zijn geboortestreek aan de Rupel. De helden bij Van Aken zijn door instinct gedreven krachtmensen, beheerst door haat en begeerte. Het bekendste werk dat Van Aken heeft geschreven is de novelle de Klinkaart uit (1954), waarin hij op naturalistische wijze de ontnuchtering en ontluistering van een kinderziel door mensonterende sociale toestanden in een fabriek beschrijft. In zijn laatste boek De Goddemaers schetst hij in een reeks losse samenhangende verhalen het leven van de familie Goddemaer uit de streek waar hij vandaan kwam op een naturalistische wijze zonder franje met een weerzin tegen de huichelarij van de personages. Bekend is dit boek vooral omwille van de karakterschets van Chris Goddemaer, waarvoor de vroegere ABVV- voorzitter Louis Major model stond. Van Aken tekent deze persoon als een meedogenloze carrièrist die de vakbond in de eerste plaats gebruikte uit eigen belang. De titel van het boek zou verwijzen naar een dikwijls gebruikt bevel van Major: "dan ga je maar". Van Aken was ook een periode hoofdredacteur van het Nieuw Vlaams Tijdschrift.

Identifiers

SKUSKU-7906