De laatste filmmagnaat
Scott Fitzgerald, F.

Scott Fitzgerald, F.. [Translated by van Altena, Ernst]. De laatste filmmagnaat. (Original Title: The last tycoon). Amsterdam: Contact, [1975?]. Printed by Tulp, Zwolle. 190 pages. Volumes: 1 volume. First Dutch Language Edition. 12,7 cm. x 20,2 cm.
Condition: Fine. Softcover. Perfect binding.

SUMMARY:
De laatste filmmagnaat (The last tycoon) is de roman die Scott Fitzgerald aan het schrijven was toen hij in december 1940 plotseling overleed aan een hartaanval. Het boek is dan ook niet voltooid, het verhaal breekt op ongeveer tweederde van de voorgenomen lengte af. Wel bleek uit de nagelaten papieren van de auteur hoe hij zich de afronding had voorgesteld en deze afloop is nu een een synopsis samengevat opgenomen aan het slot. Ook aan het slot opgenomen zijn aantekeningen van Fitzgerald, waaruit blijkt dat hij zich voorgesteld had nog aanzienlijke wijzigingen in het “voltooide” gedeelte aan te brengen. Daarom is De laatste filmmagnaat alleen al als kijkje in het laboratorium van een schrijver uiters belangwekkend.
Maar het boek is vooral belangrijk omdat het een haarscherp inzicht geeft in de realiteit van de Hollywoodse droomfabrieken in hun grootste glorietijd.
Fitzgerald kende de filmwereld maar al te goed: als scenarioschrijver was hij aan de studio’s verbonden geweest. De wijze waarop in Hollywood (uiteraard in ruil voor veel tijd) een schrijver door de geestelijke gehaktmolen gedraaid werd, wordt met uiterste precisie uit de doeken gedaan en de gedrevenheid waarmee dat gebeurt, maakt duidelijk dat Fitzgerald daar veel genoegen aan beleefd heeft.
Toch is het boek geen verwerping van datzelfde Hollywood. Het is naast een subjectieve reportage vooral het portret van één man, Monroe Stahr, de laatste der filmvorsten, de laatste magnaat. Dat portret is eerder uit bewondering geschreven. Monroe Stahr, de man die niet in films “deed”, maar die zelf film wàs.
Even dertig, joods, spiritueel, handig zakenman, gokker met lef, uitstekend coördiantor en zelf overborrelend van ideeën waarmee hij zijn omgeving inspireerde. Film was zijn leven en film werd zijn dood..

8,50

In stock

General

Full TitleDe laatste filmmagnaat
Original TitleThe last tycoon
LanguageDutch
Original LanguageEnglish

Creators

AuthorsScott Fitzgerald, F.
Translatorsvan Altena, Ernst

Imprint

PublisherContact
Publishing PlaceAmsterdam
PrinterTulp
Printing PlaceZwolle

Description

H x L x W12.7 x 0 x 20.2 cm
Pages190
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingPerfect binding
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Dutch Language Edition

Info

SummaryDe laatste filmmagnaat (The last tycoon) is de roman die Scott Fitzgerald aan het schrijven was toen hij in december 1940 plotseling overleed aan een hartaanval. Het boek is dan ook niet voltooid, het verhaal breekt op ongeveer tweederde van de voorgenomen lengte af. Wel bleek uit de nagelaten papieren van de auteur hoe hij zich de afronding had voorgesteld en deze afloop is nu een een synopsis samengevat opgenomen aan het slot. Ook aan het slot opgenomen zijn aantekeningen van Fitzgerald, waaruit blijkt dat hij zich voorgesteld had nog aanzienlijke wijzigingen in het "voltooide" gedeelte aan te brengen. Daarom is De laatste filmmagnaat alleen al als kijkje in het laboratorium van een schrijver uiters belangwekkend. Maar het boek is vooral belangrijk omdat het een haarscherp inzicht geeft in de realiteit van de Hollywoodse droomfabrieken in hun grootste glorietijd. Fitzgerald kende de filmwereld maar al te goed: als scenarioschrijver was hij aan de studio's verbonden geweest. De wijze waarop in Hollywood (uiteraard in ruil voor veel tijd) een schrijver door de geestelijke gehaktmolen gedraaid werd, wordt met uiterste precisie uit de doeken gedaan en de gedrevenheid waarmee dat gebeurt, maakt duidelijk dat Fitzgerald daar veel genoegen aan beleefd heeft. Toch is het boek geen verwerping van datzelfde Hollywood. Het is naast een subjectieve reportage vooral het portret van één man, Monroe Stahr, de laatste der filmvorsten, de laatste magnaat. Dat portret is eerder uit bewondering geschreven. Monroe Stahr, de man die niet in films "deed", maar die zelf film wàs. Even dertig, joods, spiritueel, handig zakenman, gokker met lef, uitstekend coördiantor en zelf overborrelend van ideeën waarmee hij zijn omgeving inspireerde. Film was zijn leven en film werd zijn dood.

Identifiers

SKUSKU-2322
ISBN 109025464645
ISBN 139789025464646