De Kapellekensbaan
Boon, Louis Paul

Boon, Louis Paul. De Kapellekensbaan. of de 1ste illegale roman van Boontje. Teksteditie en nawoord: Kris Humbeeck en Bart Vanegeren. Amsterdam / Antwerpen: De Arbeiderspers, 1994. 404 pages. Volumes: 1 volume. 25th Edition. 15 cm. x 22 cm.
Condition: Mint. Hardcover with Dust Jacket.

SUMMARY:
Als eerste in een reeks Werkuitgaven van de romans van Louis Paul Boon verschijnt nu de vijfentwintigste druk van De Kapellekensbaan. Teksteditie en nawoord worden verzorgd door het L.P. Boon Documentatiecentrum van de Universitaire Instelling Antwerpen.In het besef dat de wereld zich niet langer leent tot ‘fatsoenlijke boeken’, verscheurt Boon eind 1945 het manuscript van een roman waaraan hij sinds september 1943 vol enthousiasme werkt, Madame Odile. De schrijver vernietigt zijn boek evenwel niet maar recycleert het. De snippers ervan vult hij aan met kanttekeningen bij onze wereld van vandaag, verhaaltjes, bittere bedenkingen, parabels… kleine geschiedenissen. Door dit alles heen loopt als een feuilleton het verhaal van Odile, die nu Ondineke Bosmans heet en die in de vorige eeuw geboren is. Dit arme, maar sluwe en felle meisje gebruikt al haar charmes om hogerop te komen. Daarvoor wendt ze zich in eerste instantie tot de haast nog feodale machthebbers ten tijde van het opkomende socialisme. Haar lotgevallen worden voortdurend becommentarieerd door een bont gezelschap van personages: de Kantieke Schoolmeester, Mossieu Colson van tminnesterie, Tippetotje de schilderes, Kramiek, en het evenbeeld van de schrijver, de dichter en dagbladschrijver Johan Janssens, die zelf nog een pastiche van het middeleeuwse Reinaert-verhaal aan deze wirwar toevoegt. Het ‘onfatsoenlijke boek’ dat zo ontstaat geldt als een onbetwist hoogtepunt van de Nederlandstalige literatuur van deze eeuw.De Kapellekensbaan is inmiddels in een groot aantal landen in vertaling verschenen.

RECENSIE:
Dit is een herdruk conform de vijfentwintigste druk die verscheen als eerste deel van de reeks ‘Werkuitgaven’ van de romans van Boon (1912-1979), vervaardigd in samenwerking met het Documentatiecentrum van de Universitaire Instelling Antwerpen, onder leiding van Paul de Wispelaere. Dit boek bevat de oorspronkelijke, onverkorte, in 1953 voor het eerst verschenen tekst. Na enkele matig verkochte drukken heeft Boon veel uit de tekst geschrapt en deze verkorte versie is tot 1979 steeds herdrukt. Een samenvatting van deze moderne klassieker is niet in enkele woorden te geven. Het zijn verscheidene boeken door elkaar, waaronder de levensgeschiedenis van een arbeidersmeisje ten tijde van de opkomst van het socialisme in Belgie, in korte stukjes opgedeeld. Het in vele talen vertaalde boek heeft met deze uitgave een waardige vorm gekregen. De waarde wordt nog verhoogd door de uitvoerige wordings- en uitgavegeschiedenis achterin, die gevolgd wordt door een verantwoording.

19,50

In stock

General

Full TitleDe Kapellekensbaan
Sub-titleof de 1ste illegale roman van Boontje. Teksteditie en nawoord: Kris Humbeeck en Bart Vanegeren
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsBoon, Louis Paul

Imprint

PublisherDe Arbeiderspers
Publishing PlaceAmsterdam / Antwerpen
Release Year1994

Description

H x L x W15 x 0 x 22 cm
Pages404
Volumes1 volume
Cover FormatHardcover with Dust Jacket
ConditionMint

Editorial

Edition25th Edition

Info

SummaryAls eerste in een reeks Werkuitgaven van de romans van Louis Paul Boon verschijnt nu de vijfentwintigste druk van De Kapellekensbaan. Teksteditie en nawoord worden verzorgd door het L.P. Boon Documentatiecentrum van de Universitaire Instelling Antwerpen.In het besef dat de wereld zich niet langer leent tot 'fatsoenlijke boeken', verscheurt Boon eind 1945 het manuscript van een roman waaraan hij sinds september 1943 vol enthousiasme werkt, Madame Odile. De schrijver vernietigt zijn boek evenwel niet maar recycleert het. De snippers ervan vult hij aan met kanttekeningen bij onze wereld van vandaag, verhaaltjes, bittere bedenkingen, parabels... kleine geschiedenissen. Door dit alles heen loopt als een feuilleton het verhaal van Odile, die nu Ondineke Bosmans heet en die in de vorige eeuw geboren is. Dit arme, maar sluwe en felle meisje gebruikt al haar charmes om hogerop te komen. Daarvoor wendt ze zich in eerste instantie tot de haast nog feodale machthebbers ten tijde van het opkomende socialisme. Haar lotgevallen worden voortdurend becommentarieerd door een bont gezelschap van personages: de Kantieke Schoolmeester, Mossieu Colson van tminnesterie, Tippetotje de schilderes, Kramiek, en het evenbeeld van de schrijver, de dichter en dagbladschrijver Johan Janssens, die zelf nog een pastiche van het middeleeuwse Reinaert-verhaal aan deze wirwar toevoegt. Het 'onfatsoenlijke boek' dat zo ontstaat geldt als een onbetwist hoogtepunt van de Nederlandstalige literatuur van deze eeuw.De Kapellekensbaan is inmiddels in een groot aantal landen in vertaling verschenen. RECENSIE: Dit is een herdruk conform de vijfentwintigste druk die verscheen als eerste deel van de reeks 'Werkuitgaven' van de romans van Boon (1912-1979), vervaardigd in samenwerking met het Documentatiecentrum van de Universitaire Instelling Antwerpen, onder leiding van Paul de Wispelaere. Dit boek bevat de oorspronkelijke, onverkorte, in 1953 voor het eerst verschenen tekst. Na enkele matig verkochte drukken heeft Boon veel uit de tekst geschrapt en deze verkorte versie is tot 1979 steeds herdrukt. Een samenvatting van deze moderne klassieker is niet in enkele woorden te geven. Het zijn verscheidene boeken door elkaar, waaronder de levensgeschiedenis van een arbeidersmeisje ten tijde van de opkomst van het socialisme in Belgie, in korte stukjes opgedeeld. Het in vele talen vertaalde boek heeft met deze uitgave een waardige vorm gekregen. De waarde wordt nog verhoogd door de uitvoerige wordings- en uitgavegeschiedenis achterin, die gevolgd wordt door een verantwoording

Identifiers

SKUSKU-0571
ISBN 109029503998
ISBN 139789029503990