De gezongen aarde
Chatwin, Bruce

Chatwin, Bruce. [Translated by Van Oers, Peter]. De gezongen aarde. (Original Title: The Songlines). Amsterdam: Bert Bakker, 1988. 209 pages. Volumes: 1 volume. First Dutch Language Edition. 14 cm. x 22 cm.
Condition: Fine. Softcover. Perfect binding.

SUMMARY:
Zijn leven lang droomde Bruce Chatwin van nomaden en was hij gefascineerd door de rusteloze natuur van de mens.In het hart van Australië ging hij naar hen op zoek. Het Australische continent is één groot labyrint van onzichtbare paden. Europeanen noemen ze ‘droomwegen’, voor Aboriginals zijn het ‘de voetstappen van de voorouders’. Ze trekken langs deze paden en richten zich op wat centraal staat in hun cultuur: zang, dans, huwelijk en gesprek. Hun verstilde leven staat in scherp contrast met onze huidige materialistische cultuur. Chatwin observeert haarscherp de botsing tussen traditie en vooruitgang, spiritualiteit en economie in een liefdevol portret van een volk dat gedoemd is het onderspit te delven. De gezongen aarde is een onuitputtelijke schat voor de lezer met een onstilbaar verlangen naar wat achter de einder ligt. Al het geluk en ongeluk van de reiziger ligt erin besloten.

RECENSIE:
In 1968 begon Chatwin met een studie gewijd aan nomaden, die o.a. leidde tot ‘In Patagonia’, zijn succesvolle debuut. Voor ‘The Songlines’ heeft Chatwin aborigines in het hart van Australië geobserveerd. Dankzij zijn vriendschap met Arkady, een aborigini-vorser van Russische afkomst, weet Chatwin het vertrouwen te winnen van de oorspronkelijke bewoners en kan hij doordringen tot hun geheime rituelen en gezangen. Chatwin ontdekt dat hun cultuur uiterst verfijnd is en volstrekt verkeerd wordt beoordeeld door buitenstaanders. Behalve boeiende reisverslagen bevat dit boek de neerslag van Chatwins speurtocht naar het wezen van de oermens dat dat van de moderne mens heeft bepaald. Hij komt tot de conclusie dat het wat al te gemakkelijk is de mens af te schilderen als agressor. Diens onrustige aard zou eerder te verklaren zijn vanuit het verschijnsel dat de oermens zich voortdurend aan de omstandigheden moest aanpassen. Hoewel hier en daar moeizaam consciëntieus vertaald is het een onweerstaanbaar boek.

12,50

In stock

General

Full TitleDe gezongen aarde
Original TitleThe Songlines
LanguageDutch
Original LanguageEnglish

Creators

AuthorsChatwin, Bruce
TranslatorsVan Oers, Peter

Imprint

PublisherBert Bakker
Publishing PlaceAmsterdam
Release Year1988

Description

H x L x W14 x 0 x 22 cm
Pages209
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingPerfect binding
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Dutch Language Edition

Info

SummaryZijn leven lang droomde Bruce Chatwin van nomaden en was hij gefascineerd door de rusteloze natuur van de mens.In het hart van Australië ging hij naar hen op zoek. Het Australische continent is één groot labyrint van onzichtbare paden. Europeanen noemen ze 'droomwegen', voor Aboriginals zijn het 'de voetstappen van de voorouders'. Ze trekken langs deze paden en richten zich op wat centraal staat in hun cultuur: zang, dans, huwelijk en gesprek. Hun verstilde leven staat in scherp contrast met onze huidige materialistische cultuur. Chatwin observeert haarscherp de botsing tussen traditie en vooruitgang, spiritualiteit en economie in een liefdevol portret van een volk dat gedoemd is het onderspit te delven. De gezongen aarde is een onuitputtelijke schat voor de lezer met een onstilbaar verlangen naar wat achter de einder ligt. Al het geluk en ongeluk van de reiziger ligt erin besloten. RECENSIE: In 1968 begon Chatwin met een studie gewijd aan nomaden, die o.a. leidde tot 'In Patagonia', zijn succesvolle debuut. Voor 'The Songlines' heeft Chatwin aborigines in het hart van Australië geobserveerd. Dankzij zijn vriendschap met Arkady, een aborigini-vorser van Russische afkomst, weet Chatwin het vertrouwen te winnen van de oorspronkelijke bewoners en kan hij doordringen tot hun geheime rituelen en gezangen. Chatwin ontdekt dat hun cultuur uiterst verfijnd is en volstrekt verkeerd wordt beoordeeld door buitenstaanders. Behalve boeiende reisverslagen bevat dit boek de neerslag van Chatwins speurtocht naar het wezen van de oermens dat dat van de moderne mens heeft bepaald. Hij komt tot de conclusie dat het wat al te gemakkelijk is de mens af te schilderen als agressor. Diens onrustige aard zou eerder te verklaren zijn vanuit het verschijnsel dat de oermens zich voortdurend aan de omstandigheden moest aanpassen. Hoewel hier en daar moeizaam consciëntieus vertaald is het een onweerstaanbaar boek

Identifiers

SKUSKU-4915
ISBN 109035105346