De gebondene
Aichinger, Ilse

Aichinger, Ilse. [Translated by Schuitemaker, Frank]. De gebondene. Verhalen. Amsterdam / Leuven: Meulenhoff / Kritak, 1987. 125 pages. Volumes: 1 volume. First Dutch Language Edition. 12,2 cm. x 21,5 cm.
Condition: Fine. Softcover. Sewn Softcover.

SUMMARY:
Deze bundel, die de titel meekreeg van het verhaal dat de schrijfster chronologisch aan het begin van haar verhalend oeuvre heeft geplaatst (Der Gefesselte), bevat een representatieve keuze uit de verhalen die Ilse Aichinger in de loop van ruim dertig jaar heeft geschreven. Het zijn eigenzinnige verhalen, waarover Frank Schuitemaker in zijn nawoord schrijft: “Haar teksten hebben het onrust stoken tot kleinkunst verheven. Ze leren ons iets af, dat vreselijke kannibalistische lezen…”. Het zijn verhalen van een bedrieglijke eenvoud; zij vertelle niet over, zij zijn verzet – verzet tegen het dwangbuis van de nazi-taal, tegen de gevaarlijke rust van het cliché, tegen de mooie overzichtelijkheid die ontstaat als op elke ervaring een etiket kan worden geplakt, tegen de perfecte ordening en de gladde leugen. “Niemand kan van me eisen dat ik samenhangen fabriceer zolang ze nog kunnen worden vermeden,” schrijft ze gedecideerd in het (late) verhaal “Slechte woorden”. De afwezigheid van symboliek en diepzinnigheid is kenmerkend voor haar latere teksten; haar vroege werk, waarin de ervaring van de gruwelijke oorlogswerkelijkheid door de verplaatsing naar een droom- en fantasiewereld “draaglijk” wordt gemaakt, kent nog herkenbare en navoelbare beelden en symbolen. Maar alleng worden haar verhalen kaler. Met simpele middelen en met veel details, die ze als kraaienpootjes op het pad van de lezer strooit, haalt ze de lezer uit zijn vastgeroeste leespatroon. De werkelijkheid komt in beweging, de grenzen van ruimte en tijd zijn afwezig – en waar poëtische idylles opgebouwd lijken te worden, worden ze ook in het geheim ondermijnd en storten tenslotte onherroepelijk in:de realiteit van haar onvergelijkelijke verhalen blijkt al even provisorisch als de werkelijkheid zelf..

9,00

In stock

General

Full TitleDe gebondene
Sub-titleVerhalen
LanguageDutch
Original LanguageGerman

Creators

AuthorsAichinger, Ilse
TranslatorsSchuitemaker, Frank

Imprint

PublisherMeulenhoff / Kritak
Publishing PlaceAmsterdam / Leuven
Release Year1987

Description

H x L x W12.2 x 0 x 21.5 cm
Pages125
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingSewn Softcover
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Dutch Language Edition

Info

SummaryDeze bundel, die de titel meekreeg van het verhaal dat de schrijfster chronologisch aan het begin van haar verhalend oeuvre heeft geplaatst (Der Gefesselte), bevat een representatieve keuze uit de verhalen die Ilse Aichinger in de loop van ruim dertig jaar heeft geschreven. Het zijn eigenzinnige verhalen, waarover Frank Schuitemaker in zijn nawoord schrijft: "Haar teksten hebben het onrust stoken tot kleinkunst verheven. Ze leren ons iets af, dat vreselijke kannibalistische lezen...". Het zijn verhalen van een bedrieglijke eenvoud; zij vertelle niet over, zij zijn verzet - verzet tegen het dwangbuis van de nazi-taal, tegen de gevaarlijke rust van het cliché, tegen de mooie overzichtelijkheid die ontstaat als op elke ervaring een etiket kan worden geplakt, tegen de perfecte ordening en de gladde leugen. "Niemand kan van me eisen dat ik samenhangen fabriceer zolang ze nog kunnen worden vermeden," schrijft ze gedecideerd in het (late) verhaal "Slechte woorden". De afwezigheid van symboliek en diepzinnigheid is kenmerkend voor haar latere teksten; haar vroege werk, waarin de ervaring van de gruwelijke oorlogswerkelijkheid door de verplaatsing naar een droom- en fantasiewereld "draaglijk" wordt gemaakt, kent nog herkenbare en navoelbare beelden en symbolen. Maar alleng worden haar verhalen kaler. Met simpele middelen en met veel details, die ze als kraaienpootjes op het pad van de lezer strooit, haalt ze de lezer uit zijn vastgeroeste leespatroon. De werkelijkheid komt in beweging, de grenzen van ruimte en tijd zijn afwezig - en waar poëtische idylles opgebouwd lijken te worden, worden ze ook in het geheim ondermijnd en storten tenslotte onherroepelijk in:de realiteit van haar onvergelijkelijke verhalen blijkt al even provisorisch als de werkelijkheid zelf.

Identifiers

SKUSKU-0212
ISBN 109063032331
ISBN 139789063032333