De eerste steen
Van Paemel, Monika

Van Paemel, Monika. De eerste steen. Amsterdam: Meulenhoff, 1992. 278 pages. Volumes: 1 of 1 volume. Series: Meulenhoff Editie. Third Edition. 12,5 cm. x 20 cm..
Condition: Fine. Softcover. Perfect binding.

SUMMARY:
Na de dood van haar dochter vlucht May vanuit België naar Jeruzalem, waar ze wordt opgevangen door de Nederlands-joodse Hagar en haar vriendinnen. Ze probeert er te leren leven met haar eigen geschiedenis en met die van haar familie, die getekend is door de gruwelen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het verleden blijft echter het heden bepalen: het Jeruzalem van de late twintigste eeuw is de afspiegeling van een wereld waarin een vreemde per definitie de vijand is, en ook in de intimiteit van haar nieuwe vriendschappen vindt May geen rust. De eerste steen, waarvan inmiddels meer dan 50 000 exemplaren werden verkocht, is een fascinerende roman van internationale allure over ontheemding en het zoeken naar een thuis. Het Palestijns-Israëlische conflict spiegelt in de waanzin van de beide wereldoorlogen en in de wanhoop van een vrouw op de dool.

RECENSIE:
Het gebeuren speelt zich af in onze tijd in Israël en België. May, een Belgische, heeft haar kind verloren. Ze zoekt vergeefs aansluiting bij vriendinnen in Jerusalem. Terug in België blijkt ze ook daar niet te kunnen wennen en gaat terug naar Israël. In haar herinneringen speelt het Belgische verleden (haar familie) een grote rol. Op de achtergrond staan algemene problemen, vooral de tegenstelling Israëli’s-Palestijnen. De titel van het boek verwijst naar de bijbel: wie uwer zonder zonden is, werpe de eerste steen. De opbouw is moeilijk door de voortdurende wisseling van tijd en plaats en het invoeren van personen over wier verhouding tot elkaar en tot May slechts broksgewijs iets wordt meegedeeld. May’s ontreddering is goed uitgebeeld, maar op een manier die alleen literair gevormde lezers aanspreekt.

7,00

In stock

General

Full TitleDe eerste steen
SeriesMeulenhoff Editie
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsVan Paemel, Monika

Imprint

PublisherMeulenhoff
Publishing PlaceAmsterdam
Release Year1992

Description

H x L x W12.5 x 0 x 20 cm
Pages278
Volumes1 of 1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingPerfect binding
ConditionFine

Editorial

EditionThird Edition

Info

SummaryNa de dood van haar dochter vlucht May vanuit België naar Jeruzalem, waar ze wordt opgevangen door de Nederlands-joodse Hagar en haar vriendinnen. Ze probeert er te leren leven met haar eigen geschiedenis en met die van haar familie, die getekend is door de gruwelen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het verleden blijft echter het heden bepalen: het Jeruzalem van de late twintigste eeuw is de afspiegeling van een wereld waarin een vreemde per definitie de vijand is, en ook in de intimiteit van haar nieuwe vriendschappen vindt May geen rust. De eerste steen, waarvan inmiddels meer dan 50 000 exemplaren werden verkocht, is een fascinerende roman van internationale allure over ontheemding en het zoeken naar een thuis. Het Palestijns-Israëlische conflict spiegelt in de waanzin van de beide wereldoorlogen en in de wanhoop van een vrouw op de dool. RECENSIE: Het gebeuren speelt zich af in onze tijd in Israël en België. May, een Belgische, heeft haar kind verloren. Ze zoekt vergeefs aansluiting bij vriendinnen in Jerusalem. Terug in België blijkt ze ook daar niet te kunnen wennen en gaat terug naar Israël. In haar herinneringen speelt het Belgische verleden (haar familie) een grote rol. Op de achtergrond staan algemene problemen, vooral de tegenstelling Israëli's-Palestijnen. De titel van het boek verwijst naar de bijbel: wie uwer zonder zonden is, werpe de eerste steen. De opbouw is moeilijk door de voortdurende wisseling van tijd en plaats en het invoeren van personen over wier verhouding tot elkaar en tot May slechts broksgewijs iets wordt meegedeeld. May's ontreddering is goed uitgebeeld, maar op een manier die alleen literair gevormde lezers aanspreekt

Identifiers

SKUSKU-2085
ISBN 109029037849