De dood van Angèle Degroux
Marsman, H.

Marsman, H.. De dood van Angèle Degroux. Amsterdam: Em. Querido, 1953. 146 pages. Volumes: 1 volume. Series: De Salamander. Third Edition. 12 cm. x 19 cm.
Condition: Fine. Hardcover with Dust Jacket.

SUMMARY:
Dit is een prachtige liefdesroman die zich afspeelt in Parijs. Het tijdloze verhaal over twee geliefden die elkaar niet kunnen bereiken is toegankelijk te lezen.
Charles de Blécourt, ongehuwd getourmenteerd auteur, leeft in Parijs, waar hij in een schrijversimpasse verkeert. Soms werkt hij wekenlang niet aan zijn boek over Griekenland in de voor-Socratische tijd, dan weer schrijft hij nachten achter elkaar door. In het verleden leidde hij een bestaan van versierder en schuldenmaker. Hij heeft bij een Engelse volksvrouw, Ann, een zoon van tien jaar, zonder dat hij met haar getrouwd is. Zijn relaties met vrouwen zijn altijd of platonisch of puur erotisch, totdat Angèle in zijn leven stapt.
Hij heeft nog nooit zoveel om een vrouw gegeven als om haar. Angèle wil vrijwel geen lichamelijk contact en De Blécourt blijt in het ongewisse over haar liefde voor hem. De Blécourt belt naar Brussel, waar Angèle woont, om te vragen of zij naar Parijs wil komen. Zij reageert koel maar zegt te zullen komen. Het weerzien verloopt stroef. Zij houden van elkaar maar zijn voortdurend bezig elkaar te kwetsen en op afstand te houden.

RECENSIE:
Hendrik Marsman (1899-1940) is vooral bekend als dichter, maar heeft ook twee korte romans geschreven. Door zijn collega-tijdgenoten werd op deze roman uit 1933 veel kritiek geleverd. Steeds opnieuw zoeken Gérard de Blécourt en Angèle Degroux elkaar op, meestal in Parijs, maar het komt er nooit van. Angèle trouwt met iemand anders. Bij haar sterven op jonge leeftijd vindt een ontmoeting plaats. Voor mensen uit later tijd en zeker uit onze tijd is de beschreven liefdesrelatie haast onbegrijpelijk. Toch laat het boek zich prettig lezen, zeker waar het zich afspeelt in Parijs. Bekend en makkelijk leesbaar werk uit de Nederlandse literatuur, dat nog veel op boekenlijsten voorkomt. .

7,50

In stock

General

Full TitleDe dood van Angèle Degroux
SeriesDe Salamander
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsMarsman, H.

Imprint

PublisherEm. Querido
Publishing PlaceAmsterdam
Release Year1953

Description

H x L x W12 x 0 x 19 cm
Pages146
Volumes1 volume
Cover FormatHardcover with Dust Jacket
ConditionFine

Editorial

EditionThird Edition

Info

SummaryDit is een prachtige liefdesroman die zich afspeelt in Parijs. Het tijdloze verhaal over twee geliefden die elkaar niet kunnen bereiken is toegankelijk te lezen. Charles de Blécourt, ongehuwd getourmenteerd auteur, leeft in Parijs, waar hij in een schrijversimpasse verkeert. Soms werkt hij wekenlang niet aan zijn boek over Griekenland in de voor-Socratische tijd, dan weer schrijft hij nachten achter elkaar door. In het verleden leidde hij een bestaan van versierder en schuldenmaker. Hij heeft bij een Engelse volksvrouw, Ann, een zoon van tien jaar, zonder dat hij met haar getrouwd is. Zijn relaties met vrouwen zijn altijd of platonisch of puur erotisch, totdat Angèle in zijn leven stapt. Hij heeft nog nooit zoveel om een vrouw gegeven als om haar. Angèle wil vrijwel geen lichamelijk contact en De Blécourt blijt in het ongewisse over haar liefde voor hem. De Blécourt belt naar Brussel, waar Angèle woont, om te vragen of zij naar Parijs wil komen. Zij reageert koel maar zegt te zullen komen. Het weerzien verloopt stroef. Zij houden van elkaar maar zijn voortdurend bezig elkaar te kwetsen en op afstand te houden. RECENSIE: Hendrik Marsman (1899-1940) is vooral bekend als dichter, maar heeft ook twee korte romans geschreven. Door zijn collega-tijdgenoten werd op deze roman uit 1933 veel kritiek geleverd. Steeds opnieuw zoeken Gérard de Blécourt en Angèle Degroux elkaar op, meestal in Parijs, maar het komt er nooit van. Angèle trouwt met iemand anders. Bij haar sterven op jonge leeftijd vindt een ontmoeting plaats. Voor mensen uit later tijd en zeker uit onze tijd is de beschreven liefdesrelatie haast onbegrijpelijk. Toch laat het boek zich prettig lezen, zeker waar het zich afspeelt in Parijs. Bekend en makkelijk leesbaar werk uit de Nederlandse literatuur, dat nog veel op boekenlijsten voorkomt.

Identifiers

SKUSKU-7946