Darwins hofvijver
Goldschmidt, Tijs

Goldschmidt, Tijs. Darwins hofvijver. Amsterdam: Promentheus, 1996. 285 pages. Volumes: 1 of 1 volume. Fifth Edition. 12,5 cm. x 20 cm..
Condition: Fine. Softcover. Perfect binding. Signatures: Signed by the author: “maart 96, Tijs Goldschmidt”.

SUMMARY:
In 1981 vertrekt bioloog Tijs Goldschmidt naar Tanzania om een uitzonderlijk fenomeen in het Victoriameer te bestuderen: de hoge snelheid waarmee baarsachtige visjes nieuwe soorten vormen, maakt ze onweerstaanbaar _ en de droom van iedere darwinist.
Darwins hofvijver was het eerste boek voor een breed publiek waarin de verstrekkende gevolgen van de introductie van een vreemde soort in een ecosysteem werd beschreven. Tegenwoordig is dit gemeengoed en de veranderingen die in dit boek worden beschreven zijn symbolisch voor wat zich nu mondiaal voltrekt. De mens is in staat de wereld naar zijn hand te zetten: er zwemmen Zuid-Amerikaanse piranha’s in de vijvers van Tokio en oneetbare Japanse oesters veroverden onlangs de Waddenzee.
Darwins hofvijver is een van de bijzonderste en fascinerendste literaire non-fictieboeken uit het Nederlandse taalgebied en was ook internationaal een groot succes.

RECENSIE:
De auteur is als bioloog en gedragsecoloog jarenlang in Oost-Afrika werkzaam geweest om de vispopulaties van de meren te bestuderen. Hij is vooral geboeid door de furu, baarsachtige visjes die reeds duizenden jaren daar wonen en een ideale studieobject zijn voor evolutionisten. In dit boek doet de auteur verslag van zijn wetenschappelijk onderzoek, steeds teruggrijpend naar de evolutietheorieën van Darwin en anderen, maar beschrijft aan het einde ervan hoe hij tot de ontstellende conclusie komt dat de nijlbaars (uitgezet in de jaren vijftig) het ecosysteem (en de furu) vernietigt. Het wetenschappelijke betoog wordt op speelse wijze onderbroken door de persoonlijke belevenissen van de auteur in Kenya. Het goed gedocumenteerde betoog, krachtig geschreven, zal voor vakgenoten en voor leken met grote interesse in ecosystemen, biologie, visserij, een boeiend boek zijn.

12,50

In stock

General

Full TitleDarwins hofvijver
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsGoldschmidt, Tijs

Imprint

PublisherPromentheus
Publishing PlaceAmsterdam
Release Year1996

Description

H x L x W12.5 x 0 x 20 cm
Pages285
Volumes1 of 1 volume
Cover FormatSoftcover
BindingPerfect binding
ConditionFine

Editorial

EditionFifth Edition

Info

SignaturesSigned by the author: "maart 96, Tijs Goldschmidt"
SummaryIn 1981 vertrekt bioloog Tijs Goldschmidt naar Tanzania om een uitzonderlijk fenomeen in het Victoriameer te bestuderen: de hoge snelheid waarmee baarsachtige visjes nieuwe soorten vormen, maakt ze onweerstaanbaar _ en de droom van iedere darwinist. Darwins hofvijver was het eerste boek voor een breed publiek waarin de verstrekkende gevolgen van de introductie van een vreemde soort in een ecosysteem werd beschreven. Tegenwoordig is dit gemeengoed en de veranderingen die in dit boek worden beschreven zijn symbolisch voor wat zich nu mondiaal voltrekt. De mens is in staat de wereld naar zijn hand te zetten: er zwemmen Zuid-Amerikaanse piranha's in de vijvers van Tokio en oneetbare Japanse oesters veroverden onlangs de Waddenzee. Darwins hofvijver is een van de bijzonderste en fascinerendste literaire non-fictieboeken uit het Nederlandse taalgebied en was ook internationaal een groot succes. RECENSIE: De auteur is als bioloog en gedragsecoloog jarenlang in Oost-Afrika werkzaam geweest om de vispopulaties van de meren te bestuderen. Hij is vooral geboeid door de furu, baarsachtige visjes die reeds duizenden jaren daar wonen en een ideale studieobject zijn voor evolutionisten. In dit boek doet de auteur verslag van zijn wetenschappelijk onderzoek, steeds teruggrijpend naar de evolutietheorieën van Darwin en anderen, maar beschrijft aan het einde ervan hoe hij tot de ontstellende conclusie komt dat de nijlbaars (uitgezet in de jaren vijftig) het ecosysteem (en de furu) vernietigt. Het wetenschappelijke betoog wordt op speelse wijze onderbroken door de persoonlijke belevenissen van de auteur in Kenya. Het goed gedocumenteerde betoog, krachtig geschreven, zal voor vakgenoten en voor leken met grote interesse in ecosystemen, biologie, visserij, een boeiend boek zijn

Identifiers

SKUSKU-7033
ISBN 109053332553
ISBN 139789053332559