Brandend heden
Reninca

,

Reninca. Brandend heden. Tielt: Lannoo, MCMXLVII [1947]. 80 pages. Volumes: 1 volume. First Edition. 14,6 cm. x 22,7 cm.
Condition: Fine. Hardcover. Signatures: Signed by the Author.

SUMMARY:
Reninca (Puurs, 13 september 1923) is het pseudoniem van de rooms-katholieke Vlaamse dichteres Renée Lauwers. Reninca staat voor renata in caritate; “herboren in liefde”.
Renée studeerde in de oorlog aan de Antwerpse Katholieke Vlaamse Hogeschool. Haar debuut volgde op 22-jarige leeftijd (in 1945) met proza waarin aforismen en religieus-wijsgerige meditaties een belangrijke rol speelden.[2] Haar debuut werd zeer goed ontvangen en ze werd op basis van haar werk aangeduid als ‘zeer begaafd’. Ook haar latere werken zijn mystiek geïnspireerd en worden veelal gemotiveerd vanuit het ‘menselijk tekort’ en de goddelijke liefde die ertegenover is geplaatst. Deze poëzie is veelal abstract van aard. Soms trok ze ook Vlaams-nationalistisch van leer tegen de verdeeldheid en ‘lafheid’ die bij Vlamingen en Vlaamsgezinden volgens haar bestond.
Daarnaast trok ze fel van leer tegen de “nachtridders” (bedenkelijke weerstanders) die tijdens de oorlog huizen van onterecht verdachte collaborateurs besmeurden met hakenkruizen. Zelf had ze ook last van de verdachtmakingen; alvorens haar vader in 1948 in ere werd hersteld, deed de gemeente Bonheiden in 1947 moeilijk over een uitreisvisum naar Rome.[3] Na 1960 is er geen werk meer van haar verschenen.

35,00

In stock

General

Full TitleBrandend heden
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsReninca

Imprint

PublisherLannoo
Publishing PlaceTielt

Description

H x L x W14.6 x 0 x 22.7 cm
Pages80
Volumes1 volume
Cover FormatHardcover
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Edition

Info

SignaturesSigned by the Author
SummaryReninca (Puurs, 13 september 1923) is het pseudoniem van de rooms-katholieke Vlaamse dichteres Renée Lauwers. Reninca staat voor renata in caritate; "herboren in liefde". Renée studeerde in de oorlog aan de Antwerpse Katholieke Vlaamse Hogeschool. Haar debuut volgde op 22-jarige leeftijd (in 1945) met proza waarin aforismen en religieus-wijsgerige meditaties een belangrijke rol speelden.[2] Haar debuut werd zeer goed ontvangen en ze werd op basis van haar werk aangeduid als 'zeer begaafd'. Ook haar latere werken zijn mystiek geïnspireerd en worden veelal gemotiveerd vanuit het 'menselijk tekort' en de goddelijke liefde die ertegenover is geplaatst. Deze poëzie is veelal abstract van aard. Soms trok ze ook Vlaams-nationalistisch van leer tegen de verdeeldheid en 'lafheid' die bij Vlamingen en Vlaamsgezinden volgens haar bestond. Daarnaast trok ze fel van leer tegen de "nachtridders" (bedenkelijke weerstanders) die tijdens de oorlog huizen van onterecht verdachte collaborateurs besmeurden met hakenkruizen. Zelf had ze ook last van de verdachtmakingen; alvorens haar vader in 1948 in ere werd hersteld, deed de gemeente Bonheiden in 1947 moeilijk over een uitreisvisum naar Rome.[3] Na 1960 is er geen werk meer van haar verschenen

Identifiers

SKUSKU-0347