Altijd met uw gezever, gij
Hemmerechts, Kristien

Hemmerechts, Kristien. Altijd met uw gezever, gij. Amsterdam / Antwerpen: Atlas, 1996. 124 pages. Volumes: 1 volume. First Edition. 13,3 cm. x 20,7 cm.
Condition: Fine. Hardcover with Dust Jacket.

SUMMARY:
Ooit ben ik begonnen met schrijven zonder me af te vragen waarom. Ik had van mijn vader een mooie agenda gekregen en om een reden die me volstrekt onduidelijk is, begon ik daarin te schrijven. Ik schreef een datum boven de eerste notitie, maar het was geen dagboek. Het was een verhaal. Toen dat werk van me eenmaal gepubliceerd werd, gingen de poppen aan het dansen. Lezers en interviewers stelden me vragen en ik moest antwoorden bedenken. Al die vragen verbijsterden me wel eens, maar dwongen me ook na te denken over mijn werk. In de vier essays in deze bundel probeer ik antwoorden te formuleren op vragen die me eindeloos dikwijls zijn gesteld: In hoever is mijn werk autobiografisch? Waar haal ik mijn inspiratie vandaan? Schrijf ik als een vrouw? Schrijf ik Nederlands of Vlaams? Zijn er onderwerpen waarover ik niet zou schrijven omdat ze in de taboesfeer liggen? Al schrijvende ontdekte ik dat er niet één antwoord bestaat op al deze vragen.

RECENSIE:
Behalve romans en verhalen schrijft Kristien Hemmerechts (1955) ook kritieken (tot dusverre niet gebundeld) en beschouwingen, waarvan er vier in dit mooi uitgegeven boekje opgenomen zijn. Ze gaan alle vier over het schrijven: ‘De onoplosbare paradox van het schrijven: weten dat woorden niet deugen om iets te zeggen, maar er toch afhankelijk van zijn, al was het maar om dat te zeggen.’ Zo vat ze de kern van het schrijverschap, haar schrijverschap, samen. Of het nu gaat om het bespreekbaar maken van taboes, het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke auteur, de reden niet in het Vlaams te schrijven, of het gebruik van feiten en gebeurtenissen uit eigen en andermans leven in een roman of verhaal, steeds geeft ze haar standpunt op een heldere wijze weer. Vertrekpunt is telkens haar eigen positie en ze claimt zeker niet dat haar conclusies een algemene geldigheid bezitten. Voor ieder die geïnteresseerd is in haar drijfveren, bevatten deze opstellen menig aanknopingspunt voor nadere bestudering van haar werk.

7,00

In stock

General

Full TitleAltijd met uw gezever, gij
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsHemmerechts, Kristien

Imprint

PublisherAtlas
Publishing PlaceAmsterdam / Antwerpen
Release Year1996

Description

H x L x W13.3 x 0 x 20.7 cm
Pages124
Volumes1 volume
Cover FormatHardcover with Dust Jacket
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Edition

Info

SummaryOoit ben ik begonnen met schrijven zonder me af te vragen waarom. Ik had van mijn vader een mooie agenda gekregen en om een reden die me volstrekt onduidelijk is, begon ik daarin te schrijven. Ik schreef een datum boven de eerste notitie, maar het was geen dagboek. Het was een verhaal. Toen dat werk van me eenmaal gepubliceerd werd, gingen de poppen aan het dansen. Lezers en interviewers stelden me vragen en ik moest antwoorden bedenken. Al die vragen verbijsterden me wel eens, maar dwongen me ook na te denken over mijn werk. In de vier essays in deze bundel probeer ik antwoorden te formuleren op vragen die me eindeloos dikwijls zijn gesteld: In hoever is mijn werk autobiografisch? Waar haal ik mijn inspiratie vandaan? Schrijf ik als een vrouw? Schrijf ik Nederlands of Vlaams? Zijn er onderwerpen waarover ik niet zou schrijven omdat ze in de taboesfeer liggen? Al schrijvende ontdekte ik dat er niet één antwoord bestaat op al deze vragen. RECENSIE: Behalve romans en verhalen schrijft Kristien Hemmerechts (1955) ook kritieken (tot dusverre niet gebundeld) en beschouwingen, waarvan er vier in dit mooi uitgegeven boekje opgenomen zijn. Ze gaan alle vier over het schrijven: 'De onoplosbare paradox van het schrijven: weten dat woorden niet deugen om iets te zeggen, maar er toch afhankelijk van zijn, al was het maar om dat te zeggen.' Zo vat ze de kern van het schrijverschap, haar schrijverschap, samen. Of het nu gaat om het bespreekbaar maken van taboes, het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke auteur, de reden niet in het Vlaams te schrijven, of het gebruik van feiten en gebeurtenissen uit eigen en andermans leven in een roman of verhaal, steeds geeft ze haar standpunt op een heldere wijze weer. Vertrekpunt is telkens haar eigen positie en ze claimt zeker niet dat haar conclusies een algemene geldigheid bezitten. Voor ieder die geïnteresseerd is in haar drijfveren, bevatten deze opstellen menig aanknopingspunt voor nadere bestudering van haar werk

Identifiers

SKUSKU-7952
ISBN 109025408184
ISBN 139789025408183