Alleen de dooden ontkomen
Van Aken, Piet

Van Aken, Piet. Alleen de dooden ontkomen. Brussel: A. Manteau, 1946. 278 pages. Volumes: 1 volume. First Edition. 13,5 cm. x 21,5 cm.
Condition: Fine. Softcover with Dust Jacket. Sewn Softcover.

SUMMARY:
Petrus Camille Van Aken (Terhagen, 15 februari 1920 – Antwerpen, 3 mei 1984), beter bekend onder de schrijversnaam Piet Van Aken (ook wel Piet van Aken), was een Vlaamse schrijver.
Toen Van Aken in Mechelen naar school ging, kreeg hij les van onder andere Filip De Pillecyn, die ongetwijfeld een zekere invloed op Van Akens schrijfstijl heeft uitgeoefend. Van Aken was schrijver van vooral sociaal geëngageerde romans, die hoofdzakelijk gesitueerd zijn in zijn geboortestreek aan de Rupel. De helden bij Van Aken zijn door instinct gedreven krachtmensen, beheerst door haat en begeerte. Het bekendste werk dat Van Aken heeft geschreven is de novelle de Klinkaart uit (1954), waarin hij op naturalistische wijze de ontnuchtering en ontluistering van een kinderziel door mensonterende sociale toestanden in een fabriek beschrijft. In zijn laatste boek De Goddemaers schetst hij in een reeks losse samenhangende verhalen het leven van de familie Goddemaer uit de streek waar hij vandaan kwam op een naturalistische wijze zonder franje met een weerzin tegen de huichelarij van de personages. Bekend is dit boek vooral omwille van de karakterschets van Chris Goddemaer, waarvoor de vroegere ABVV- voorzitter Louis Major model stond. Van Aken tekent deze persoon als een meedogenloze carrièrist die de vakbond in de eerste plaats gebruikte uit eigen belang. De titel van het boek zou verwijzen naar een dikwijls gebruikt bevel van Major: “dan ga je maar”. Van Aken was ook een periode hoofdredacteur van het Nieuw Vlaams Tijdschrift..

12,00

In stock

General

Full TitleAlleen de dooden ontkomen
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsVan Aken, Piet

Imprint

PublisherA. Manteau
Publishing PlaceBrussel
Release Year1946

Description

H x L x W13.5 x 0 x 21.5 cm
Pages278
Volumes1 volume
Cover FormatSoftcover with Dust Jacket
BindingSewn Softcover
ConditionFine

Editorial

EditionFirst Edition

Info

SummaryPetrus Camille Van Aken (Terhagen, 15 februari 1920 - Antwerpen, 3 mei 1984), beter bekend onder de schrijversnaam Piet Van Aken (ook wel Piet van Aken), was een Vlaamse schrijver. Toen Van Aken in Mechelen naar school ging, kreeg hij les van onder andere Filip De Pillecyn, die ongetwijfeld een zekere invloed op Van Akens schrijfstijl heeft uitgeoefend. Van Aken was schrijver van vooral sociaal geëngageerde romans, die hoofdzakelijk gesitueerd zijn in zijn geboortestreek aan de Rupel. De helden bij Van Aken zijn door instinct gedreven krachtmensen, beheerst door haat en begeerte. Het bekendste werk dat Van Aken heeft geschreven is de novelle de Klinkaart uit (1954), waarin hij op naturalistische wijze de ontnuchtering en ontluistering van een kinderziel door mensonterende sociale toestanden in een fabriek beschrijft. In zijn laatste boek De Goddemaers schetst hij in een reeks losse samenhangende verhalen het leven van de familie Goddemaer uit de streek waar hij vandaan kwam op een naturalistische wijze zonder franje met een weerzin tegen de huichelarij van de personages. Bekend is dit boek vooral omwille van de karakterschets van Chris Goddemaer, waarvoor de vroegere ABVV- voorzitter Louis Major model stond. Van Aken tekent deze persoon als een meedogenloze carrièrist die de vakbond in de eerste plaats gebruikte uit eigen belang. De titel van het boek zou verwijzen naar een dikwijls gebruikt bevel van Major: "dan ga je maar". Van Aken was ook een periode hoofdredacteur van het Nieuw Vlaams Tijdschrift.

Identifiers

SKUSKU-7907