Aimez-vous les moules?
Van Heulendonk, Guido

Van Heulendonk, Guido. Aimez-vous les moules?. Amsterdam / Antwerpen: De Arbeiderspers, 1998. 200 pages. First Edition. 201 mm. x 126 mm..
Softcover.

SUMMARY:
De verhalen uit Van Heulendonks eerste bundel, De echo van de raaf (1991) werden alom gewaardeerd om hun rijke verbeelding, humor, spanning en meeslepende schriftuur. Aimez-vous les moules? heeft onmiskenbaar dezelfde kwaliteiten, maar de toon is rijper, trefzekerder. De grof-groteske kantjes zijn er wat van af. op de plaats van de kasteelruïne staat daar nu de nette burgermanswoning en de natuur heeft zich teruggetrokken achter geschoren coniferen. De psychopaten zijn in behandeling, of hebben plaats gemaakt voor ‘gewone’ mannen en vrouwen, met zonen en dochters, familie en buren, die allemaal lijden aan het leven en sterven aan de dood. Net als in De echo van de raaf, De vooravond en Paarden zijn ook varkens is dit boek gedrenkt in beklemming, eenzaamheid en verwarring. Achter de zorgvuldig opgetrokken ordelijke façade proberen de personages onvermoeibaar en oprecht het leven betekenis te geven, maar ze bewijzen slechts één ding: hoe ongrijpbaar dit bestaan in laatste instantie is. Schitterende verhalen: een collectie die tegelijk modern en van alle tijden is, geestig en ontluisterend, volstrekt herkenbaar en akelig vervreemdend. Guido van Heulendonks vorige boek, de roman Paarden zijn ook varkens, verscheen op de longlist van Libris en AKO, en werd bekroond met de Gouden Uil voor Fictie 1996. Over Paarden zijn ook varkens: Een genoegen, zeer vaardig geschreven, mooi van taal, onweerstaanbaar geestig. – Jeroen Vullings in Vrij Nederland Een veelzijdige, pessimistische, vaak onbedaarlijk grappige en tegelijk schrijnende roman. – Eric Rinckhout in Nieuw wereldtijdschrift Prachtige zinnen, schitterende vergelijkingen, een intelligent en beheerst stilist. – Jeroen Overstijns in De Standaard Van Heulendonk heeft een schat aan taal tot zijn beschikking… filmisch… knappe montages. -Elsbeth Etty in NRC Handelsblad Een page-turner, stilistisch van begin tot eind scherp, nergens minder dan ijzersterk. -Rob van Erkelens in De Groene Amsterdammer

Recensie

De Vlaamse schrijver Guido van Heulendonk (47) verraste met zijn eerste, originele, verhalenbundel ‘De echo van de raaf’ (1991). Er volgden ‘De Vooravond’ en ‘Paarden zijn ook varkens’ – voor het laatste ontving hij de Gouden Uil voor Fictie 1996. ‘Aimez-vous les moules? Hij kijkt je een seconde aan, dan haalt hij zijn schouders op en gespt zijn jas dicht. Je bent gek, zegt hij’ – lezen we op de laatste pagina (200). De bundel bestaat uit veertien verhalen, in lengte variërend van enkele tientallen woorden tot tweeëndertig pagina’s, over alle mogelijke menselijke relaties. Het sterkst zijn de wat langere verhalen. Van Heulendonk bewijst met deze bundel opnieuw dat hij een plot kan verzinnen, zich uitstekend kan verplaatsen in anderen – kortom, dat hij kan schrijven..

12,50

In stock

General

Full TitleAimez-vous les moules?
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsVan Heulendonk, Guido

Imprint

PublisherDe Arbeiderspers
Publishing PlaceAmsterdam / Antwerpen
Release Year1998

Description

H x L x W201 x 0 x 126 cm
Pages200
Cover FormatSoftcover

Editorial

EditionFirst Edition

Info

SummaryDe verhalen uit Van Heulendonks eerste bundel, De echo van de raaf (1991) werden alom gewaardeerd om hun rijke verbeelding, humor, spanning en meeslepende schriftuur. Aimez-vous les moules? heeft onmiskenbaar dezelfde kwaliteiten, maar de toon is rijper, trefzekerder. De grof-groteske kantjes zijn er wat van af. op de plaats van de kasteelruïne staat daar nu de nette burgermanswoning en de natuur heeft zich teruggetrokken achter geschoren coniferen. De psychopaten zijn in behandeling, of hebben plaats gemaakt voor 'gewone' mannen en vrouwen, met zonen en dochters, familie en buren, die allemaal lijden aan het leven en sterven aan de dood. Net als in De echo van de raaf, De vooravond en Paarden zijn ook varkens is dit boek gedrenkt in beklemming, eenzaamheid en verwarring. Achter de zorgvuldig opgetrokken ordelijke façade proberen de personages onvermoeibaar en oprecht het leven betekenis te geven, maar ze bewijzen slechts één ding: hoe ongrijpbaar dit bestaan in laatste instantie is. Schitterende verhalen: een collectie die tegelijk modern en van alle tijden is, geestig en ontluisterend, volstrekt herkenbaar en akelig vervreemdend. Guido van Heulendonks vorige boek, de roman Paarden zijn ook varkens, verscheen op de longlist van Libris en AKO, en werd bekroond met de Gouden Uil voor Fictie 1996. Over Paarden zijn ook varkens: Een genoegen, zeer vaardig geschreven, mooi van taal, onweerstaanbaar geestig. - Jeroen Vullings in Vrij Nederland Een veelzijdige, pessimistische, vaak onbedaarlijk grappige en tegelijk schrijnende roman. - Eric Rinckhout in Nieuw wereldtijdschrift Prachtige zinnen, schitterende vergelijkingen, een intelligent en beheerst stilist. - Jeroen Overstijns in De Standaard Van Heulendonk heeft een schat aan taal tot zijn beschikking... filmisch... knappe montages. -Elsbeth Etty in NRC Handelsblad Een page-turner, stilistisch van begin tot eind scherp, nergens minder dan ijzersterk. -Rob van Erkelens in De Groene Amsterdammer Recensie De Vlaamse schrijver Guido van Heulendonk (47) verraste met zijn eerste, originele, verhalenbundel 'De echo van de raaf' (1991). Er volgden 'De Vooravond' en 'Paarden zijn ook varkens' - voor het laatste ontving hij de Gouden Uil voor Fictie 1996. 'Aimez-vous les moules? Hij kijkt je een seconde aan, dan haalt hij zijn schouders op en gespt zijn jas dicht. Je bent gek, zegt hij' - lezen we op de laatste pagina (200). De bundel bestaat uit veertien verhalen, in lengte variërend van enkele tientallen woorden tot tweeëndertig pagina's, over alle mogelijke menselijke relaties. Het sterkst zijn de wat langere verhalen. Van Heulendonk bewijst met deze bundel opnieuw dat hij een plot kan verzinnen, zich uitstekend kan verplaatsen in anderen - kortom, dat hij kan schrijven.

Identifiers

SKUSKU-2994
ISBN 109029520914
ISBN 139789029520911